Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2012 15:17 - Законът за детето ще доведе до бездуховност и арогантност
Автор: hikari Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 558 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.07.2012 15:42


 
image Синдикатите скочиха срещу Закона за детето.

Проектозаконът за детето ще задълбочи бездуховността, арогантността и липсата на гражданско образование при възпитанието на българските деца. Тази остра позиция изрази синдикатът „Образование“ към КТ „Подкрепа“ в позиция, изпратена до медиите.

Синдикатът призовава социалното министерство да изтегли законопроекта.

Негодувание буди чл. 23, ал. 3, в който се посочва, че „всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности”. Нарушенията се наказват с глоби от 2000 до 4000 лв., а за повторно нарушение - от 4000 до 5000 лв.

Светият синод на Българската православна църква също остро разкритикува проекта на Закон за детето. Според владиците всеки, който иска да си кръсти детето в църква, попада под ударите на тези текстове.

Синдикатите и Църквата са притеснени, че няма коментар на думичката „въвлича“, което можело да се коментира по различен начин.

„Третирането на синдикатите и Църквата като нещо опасно и дистанцирането от тях е терор срещу нуждите на детето да се превърне в равностоен гражданин на Европа.

Вероятно законотворците не са анализирали, че синдикатите учат хората на граждански права и позиции, а църквата въвежда християнските добродетели, жизнено важни за утвърждаване на истински духовни ценности в детския мироглед“, посочват от „Подкрепа“.

„Вероятно законотворците се надяват българските родители, „без да въвличат своите деца в религиозни и синдикални дейности“, да успеят да изградят силни личности с позитивна вяра и граждански отговорности, но никъде в света родителите не са се справяли сами“, критикуват още от синдиката.

Според него в този законопроект не е отбелязано, че за възпитанието на детето и ученика е необходима „държавна цензура“ в културния и обществен живот.

„Защото „лошите примери“, видени в порнографски канали, в изпълнения на фолк „звезди“, в поведение на „невъзпитани“ политици и неосъдени престъпници възпитават негативно и са в дисонанс с говореното в училище. Никъде в законопроекта няма текст, който въвежда цензура към лошите примери на обществото, за да запази крехкия детски мироглед“, посочват още от „Подкрепа“.

„Досега българското общество далече не помагаше за възпитанието на децата с визуализиране на чутото в училище и децата виждаха как не спазват правила и закони и как изключението е правило.

Сега с текстовете в проектозакона за детето със забрани към синдикати и църква, се гарантира изграждането на деца без християнска вяра и без гражданска позиция“, се посочва още в съобщението.

Според синдиката задълженията към родителите се свеждат предимно да отглеждат физически децата си, „да изпълняват“ техните желания и нямало нито дума за това да ориентират децата си религиозно, да ги възпитават в дух на толерантност, да бъдат партньори на учителите при тяхното духовно изграждане.

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ ще предложи МТСП да оттегли този законопроект и преосмисли концепцията на закона, като използва много по широк кръг заинтересовани обществени кръгове в интерес на българските деца.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665798
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796