Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2012 13:31 - Когато ученето не върви...
Автор: hikari Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 832 Коментари: 1 Гласове:
1



Когато си в стресово състояние, прекалено завладян от емоциите или животът ти преминава в гняв и страх, органите се задръстват и нивото на твоята функционалност се снижава. Изразходва се много енергия и ставаш безчувствен, губиш живота си и игривостта си. Трудно усвояваш новото, а ако се опиташ на учиш, това, което научиш, няма да бъде усвоено трайно и няма да го направиш част от себе си. В даоската система се счита, че нашите органи, сетива и части на тялото вземат участие при ученето.

Когато си в стресово състояние или уплашен, всички органи и сетива са затворени. Например, когато не харасваш някого, тялото не иска да приеме индивида и поради това не е способно да възприеме идеите и учението на този човек.
Кои са основните източници на енергия за успешното учене?

Слухова енергия

Основните й източници са бъбреците и свързания с тях пикочен мехур. Когато бъбреците функционират по-добре, ще си по-жизнен и поради това ще си способен да усвояваш по-добре. Бъбреците са свързани с отворите на ушите. Здравите бъбреци повишават остротата на слуха, което подобрява усвояването. Ако ли пък е увреден пикочният мехур, това ще засегне и функцията на бъбреците.

Сила на речта

Основните източници на силата на речта са сърцето и свързания с него орган – тънкото черво. Сърцето осигурява духа за усвояването и е седалище на радостта. Без ентусиазъм или дух за учене, усвояването ще е много трудно.
Тайната на учението е в радостното отношение и насладата. Сърцето освен това е седалище на уважението и честността. Езикът е свързан със сърцето и когато връзката е свободна, можеш да започнеш да приемаш и систематизираш ума, асимилирайки това, което усвояваш. Ако тънкото черво има някакви проблеми, това засяга функцията на сърцето.

Визуална енергия

Нейните източници са черният дроб и жлъчката. Когато черният дроб работи нормално, ти си по-настойчив, можеш да вземаш повече решения и може да обединиш нещата, които си усвоил. Отворът на черния дроб са очите. Когато черният дроб е болен или слаб или си в стрес и ядосан, не можеш да вземаш решения и зрението ти се уврежда, затруднявайки систематизирането на ума на това, което виждаш и синтезирането на онова, което си усвоил.

Енергия на възприемането

Нейните източници са далакът и стомахът. Далакът осигурява доброто чувство за включване. Неговият отвор е устата и взаимодейства със силата на речта, гласа и усвояването на това, което учиш. Стомахът е свързан с далака. Когато стомахът е в добро състояние, ще си по-възприемчив към новите мисли, идеи и начини.

Обонятелна и кинестетична енергия

Нейни източници са белите дробове и дебелото черво. Белите дробове са свързани с добрите подбуди и техните отвори са носът и кожата. Включени са в кинестетичното усещане, сензорите в кожата и усещането за допир, повишавайки по този начин осъзнаването на заобикалящите обстоятелства и възможността за усвояване. Дебелото черво те прави по-отворен физически и умствено. Когато имаш запек, си по-затворен, не си отворен за нови идеи и нямаш желание за промяна. Дебелото черво е свързано с белите дробове и подпомага функциите им.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hikari - Ръководни начала за суперучене
28.08.2012 13:32
Усмихвай се по време на ученето. Усмихвай се на отделните органи, които се съпротивляват на новите идеи. Например, ако сърцето не иска да е възприемчиво и отворено, усмихни му се, за да стане радостно и щастливо по време на ученето. Ако в черния дроб се е натрупал прекомерно много гняв, който пречи на виждането, усмихвай се, докато се отвори.

Нека ръцете, краката, главата, гърдите, очите, носа, устата, ушите, ануса и тъй нататък бъдат включени в ученето чрез своето действие. Например, ако усвояваш работа с компютър, дай възможност на себе си да действаш или си представи, че ти си компютърът. Влез в него и го разгадай; използвай ръцете, очите, ушите и пр. и нека всички те бъдат в конакт с това, което учиш.

Усмихни се на сетивата и нека те се отворят и се почувстват леки и щастливи за това, че учат. Започни с погледа, през слуха, обонянието, кинестетичното усещане и вкуса. Представяй си или включвай това, което учиш в погледа за начина, по който то изглежда, в слуха за това, как звучи, и обонянието за това, какъв мирис има и тъй нататък.

Използвай метафори от всекидневния си живот, които познаваш най-много. Например, ако си градинар или обичаш цветята, можеш да свържеш това, което учиш, с нещата от градината или с цветята. Ако си ловец, превърни нещата, които учиш, в животни.

Включи цялото си същество в ученето. Ангажирай цялата си система – сетивна, органите, ръцете и пр. Усмихни им се; кажи им, че ги обичаш и искаш те да се включат.

Усмивката е най-мощната енергия от личната сила. Когато си релаксиран и спокоен, и се усмихваш, можеш да поддържаш енергията в нейния връх и винаги да си готов да действаш. Равнището на енергията винаги е било основният ключ към всичко.

Когато равнището на енергията се повиши, ще притежаваш повече енергия за подобряване на ученето си. И ще притежаваш по-голяма гъвкавост в действията си и ще знаеш по-добре какво искаш и как да го постигнеш.

Монтак ЧИЯ

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665735
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796