Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2010 20:11 - Кой посяга най-често към чашката?
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 657 Коментари: 0 Гласове:
1



    GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: And the winner is...   Коя нация е шампион по консумация на алкохол в Европейския съюз и къде се нареждат българите в тази класация? Евробарометър откри отговорите на тези въпроси с помощта на социологическо проучване. Ето резултатите:    

 

Датчаните и шведите държат първото място в ЕС по консумация на алкохол, а най-малко пият португалците и италианците. Това сочи проучване, направено от Евробарометър. 39 процента от участвалите в анкетата италианци и 42 процента от запитаните португалци твърдят, че през последната година не са близнали и капка алкохол. За разлика от тях обаче 93 процента от датчаните и 90 процента от шведите признават, че посягат доста често към чашката.

Bildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Германците - с бронзов медал

27% от българите не близват алкохол

А къде се нареждат българите? Всъщност те са в групата на въздържателите - на седмо място. 27 процента от анкетираните българи са споделили, че през последната година не са пили алкохол. За сметка на това обаче 91 процента от невъздържателите са заявили, че през последните 30 дни са се отдали на насладата на алкохолни напитки.

Германците пък се нареждат на трето място по консумация на алкохол в ЕС. 36 процента от "пиячите" казват, че поне веднъж седмично пият по пет или повече чаши с алкохолни напитки. Така германците си поделят третото място с австрийците.

Ирландците традиционно изпъкват като най-големите пиячи тежка категория в Европа. 61 процента от любителите на чашката в Ирландия твърдят, че започнат ли да пият веднъж, не падат под три питиета. Силно се представят и британците, датчаните и малтийците.

Споделено

При изследването не са взимани предвид големината и вида на алкохолните напитки. В анкетата на Евробарометър са участвали по 1.000 граждани от всяка страна-членка на ЕС. Проучването показва, че повечето от европейците са наясно с опасностите, които носи алкохолът, но само 43 процента от тях са на мнение, че властите трябва да вземат мерки, за да защитят хората от него. 89 процента от запитаните искат в ЕС да бъде въведена минимална възраст, над която да е разрешена консумацията на алкохол.

 

АГ/ЙЙ/БУ

   



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658724
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796