Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2010 20:55 - ЕС ще промени из основи системата за одобрение на ГМО
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.06.2010 06:39


        image

 От следващия месец ЕС из основи ще промени системата за одобрение на генетично модифицирани организми (ГМО), което ще отвори пътя за по-голямо използване на реколти от ГМО и в същото време ще позволи на страните да запазят забраните, ако преценят, съобщава "Ройтерс".


Заради силната обществена съпротива през подледните 12 години в ЕС бе разрешено използването само на два ГМ продукта - царевицата Mon 810 на "Монсанто" и картофите "Амфлора" на BASF. За сравнение в света одобрените продукти са над 150.

В рамките на промените, които трябва да бъдат приети на 13 юли, на Европейската комисия ще бъде предоставена по-голяма свобода да одобрява за отглеждане нови ГМ продукти, а всяко правителство ще има възможност да разрешава или не отглеждането на съответната култура на територията на страната.

Предложените промени в европейското законодателство са изготвени от комисаря по здравеопазване и защита на потребители Джон Дали от Малта, който през март одобри отглеждането на ГМ картофи за производството на нишесте. В основата им стои австро-холандско предложение, подкрепяно от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Според източници на "Ройтерс" основните елементи в планираните промени са два.

Първият елемент предвижда комисията да издаде нови насоки на страните-членки относно "съвместното съществуване" на ГМ и не-ГМ реколти. Те ще позволят на всяка страна да изготви собствени технически стандарти например да въведе буферни зони от 10 км между ГМ и традиционните реколти. В зависимост от големината на зоните отглеждането на ГМ култури може да се окаже забранено в цели региони или дори страни, коментира "Ройтерс".

Вторият елемент е "частична промяна" на съществуващото законодателство за освобождаване на ГМ организми в околната среда, които ще позволят на страните-членки да забраняват отглеждането на ГМ култури по причини, различни от съображенията за здравето или принципа за съвместно съществуване.

Промените в законите трябва да бъдат одобрени с квалифицирано мнозинство от правителствата в ЕС и Европейския парламент. Много вероятно е промените да бъдат прокарани, тъй като удовлетворяват двата противникови лагера - на защитниците и на противниците на ГМО.

През миналата година в Европа с ГМ реколти бяха засети 100 000 хектара предимно в Испания, а в света площите достигнаха 134 млн. хектара.

Планираните промени ще позволят значително увеличаване на площите с ГМ реколти за търговски цели в страни като Испания, Холандия и Чехия. В същото време те ще предоставят възможност да останат забраните за ГМ продукти в страни като Италия, Австрия и Унгария.

Възможно е предложенията да предизвикат нови спорове между страните в ЕС и в същото време да изложат евросъюза на опасността от нови дела в СТО (Световната търговска организация). Тя подкрепя жалбата на САЩ от 2006 г., че политиката на ЕС по отношение на ГМО не е научно обоснована, припомня "Ройтерс".


Ето снимка въросният хамбургер, купен на 15 декември 2009г.:


http://img266.imageshack.us/img266/6851/040620103803.jpg


А това е снимка, направена на 3 февруари 2010г на същия хамбургер:

http://img706.imageshack.us/img706/1643/030220103004.jpg


Тагове:   ГМО,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4669709
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796