Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2010 07:53 - Софийският най-добър в правото, но юристите от УНСС взимат повече
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 2070 Коментари: 7 Гласове:
0



Американският гарантира 2000 лева заплата   image
Просветният министър Сергей Игнатов за пръв път тества системата вчера
Диплома от Американския университет в Благоевград носи най-висока заплата. Софийският и УНСС пък са най-престижните университети сред студенти и работодатели. Алма матер е начело в общо 21 от 24 направления, в които обучава младежи. Това са само част от резултатите на новата рейтингова система на университетите, която стартира днес. Тя е изготвена от консорциум от "Отворено общество" и социологическата агенция МБМД.
Системата съпоставя не висшите училища, а отделните професионални направления, по които те подготвят студенти. "Няма логика в това, да сравняваме спортни с музикални и хуманитарни вузове", обясни директорът на "Отворено общество" Боян Захариев. Затова и системата не може да даде например Топ 10 на университетите, но за сметка на това прави десетки класации по различни показатели. Висшите училища могат да бъдат подредени по успех от гледна точка на студентите, на работодателите, по научни публикации, качество на учебния процес и други критерии. Според Захариев класациите буквално можели да бъдат "милиарди". Зададени са общо 51 индикатора, по които потребителят може сам да извърши класацията си. Бъдещите кандидат-студенти например могат да въведат като признак само работната заплата, която получават абсолвентите след завършването си, за да преценят кой ВУЗ ще им даде най-добра реализация. Съпоставки могат да се правят и по процента безработни след завършването. Системата е свързана с базата данни на НОИ за осигурителния доход и непрестанно се обновява. Това означава, че и рейтингите ще се изменят непрестанно.
Новата система дава възможност да се направи класация и по комплексна оценка от всички показатели. При нея максималният брой точки е 100, а най-голяма тежест има реализацията - 30 на сто. На второ място са учебният и научно-изследователският процес - 20 на сто. Експертите препоръчаха разлика от 5 точки да не се взема под внимание, тъй като е близо до статистическата грешка.
Класациите водят до любопитни изводи - Софийският университет например е най-добър в обучението по право със 70 точки, но юристите на УНСС започват работа с по-високи заплати от тях. Докато правистите на Алма матер стартират с 1064 лева, тези от икономическия ни университет започват с 1184. В направление икономика пък на първо място по комплексна оценка е Американският университет в България със 70 т., а на второ място е Софийският с 66. Едва трети е УНСС с 62 точки, като едно от обясненията е, че той има много повече икономически специалности, някои от които го дърпат надолу. Любопитното е, че икономистите от Американския сключват първия си трудов договор със средна заплата от 2000 лева. В класацията не участва само Пернишкият университет, тъй като отвори врати тази година.
Стела Стоянова



Гласувай:
0



1. hikari - 18 000 преподаватели за 250 хиляди студенти
05.11.2010 07:54
При създаването на новата рейтингова система са използвани и данни от анкети на 30 000 души. Това са представители на студентите, бизнеса, завършилите неотдавна младежи. Други места, откъдето е ползвана информация, са оценките на Националната агенция за оценяване и акредитация, както и НОИ. Системата е напълно автоматизирана и може да се обновява сама при всяко ново назначаване на работа на завършил абсолвент например. В същото време обаче вузовете могат да качват вътре допълнителна информация - например данни за стипендии, общежития и други, които да помогнат на младите хора да направят избора си.
От рейтинговата система става ясно, че в момента в България има малко над 250 000 студенти и над 18 000 преподаватели. Младежите учат в 52 професионални направления, в които има групирани 600 специалности.
"Създателите на рейтингите са направили тяхна версия и на английски, тъй като очакват интерес и от 17-те милиона студенти в Европа, които биха искали да дойдат в България", каза Боян Захариев. Очаква се обаче потребители да бъдат най-вече 65-те хиляди завършващи тази година ученици, на които им предстои кандидатстване.
цитирай
2. hikari - Техническият вади топинженерите
05.11.2010 07:55
Завършилите най-малко с 1185 лв.

Най-добрите инженери, както се очакваше, се подготвят в Техническия университет в столицата. Той води с 64 от 100 възможни точки. Младежите, които го завършат, подписват първия си трудов договор на средна заплата 1228 лева. Веднага след ТУ се нарежда Химико-технологическият и металургичен университет в столицата. Разликата между тях е само 2 точки, което на практика е в зоната на статистическата грешка, казаха експертите. Кадрите на ХТМУ тръгват със стартова заплата 1185 лева. Трети в класацията е Минно-геоложкият университет, който има 53 точки, но пък възпитаниците му вземат по-високи заплати - 1219 лева. Тъй като класацията мери всички инженерни дисциплини заедно под името "общо инженерство", четвърти в нея е Университетът по хранителни технологии.
На дъното на таблицата остава Лесотехническият университет в София. Той има само 44 точки, а неговите спецове започват работа с 898 лева заплата. Безработицата сред инженерите, които го завършват, също е най-голяма - 1,86 на сто от дипломиралите се в последните три години не могат да си намерят препитание.
цитирай
3. hikari - Медицината в София най-добра
05.11.2010 07:56
Докторите печелят по хилядарка на месец

1075 лева е стартовата заплата на млад лекар, завършил Медицинския университет в столицата. Това е най-добрият вуз, който подготвя доктори в страната, с общо 63 от 100 точки.
Веднага след него се нарежда Медицинският университет във Варна. Неговите точки са 56, а заплатите на завършилите лекари стартират от 963 лева. Със 7 лева повече вземат в зората на кариерата си докторите от Плевен - те се разписват срещу 970 лева. Четвърти в списъка е Пловдивският университет, а на последно място се нарежда Тракийският университет в Стара Загора, който също готви лекари. Той обаче има едва 42 точки, а специалистите му тръгват със заплата 891 лева.
Лидер в хуманитаристиката по традиция е Алма матер. В направлението филология например, която включва всички филологически специалности, той има 70 точки. Завършилите го започват работа със среден доход от 1164 лева. Парадоксалното е, че следващи по заплати са кадрите на университета, който иначе е в дъното на класацията - Шуменския. Макар и само с 46 точки, дипломата от него осигурява на абсолвентите му стартова заплата от 1009 лева. Безработните, които излизат от него, обаче също са най-много - 6,41 на сто. Втори във филологическата класация е Нов български университет, а трети - Великотърновският.
цитирай
4. hikari - Стажовете дърпат напред
05.11.2010 07:56
Сред критериите за класиране има специални графи, свързани с предпочитанията на работодателите към специалистите от конкретни университети. Има и графи, свързани с престижа, тоест оценката на общественото мнение. Студентите например са питани "Дава ли ми самочувствие този университет, че ще намеря реализация?"
Освен това системата може да филтрира университетите и по градове - ако например не искате да напуснете родния си град, можете да направите класация само на вузовете в него. Едно от нещата, които дърпа вуза напред в класацията, е има ли той работещ кариерен център, както и какъв е библиотечният фонд. Задължително се прави оценка и на обучението по чужд език, но един от най-важните пунктове е участието в стажове. Именно по тях Американският университет дърпа най-много във всички класации.
цитирай
5. hikari - Пишат оценка и на учебниците
05.11.2010 07:57
Студентите имат възможност да оценят любимия университет и по традиционната скала от 2 до 6. С тези бележки те отличават теоретичната и практическата подготовка, която вузът им дава, както и социално-битовите условия - например общежития и стипендии. Дават оценки и на това доколко е актуален преподаваният учебен материал.
цитирай
6. hikari - Химиците с най-ниски доходи
05.11.2010 07:58
Химиците, които готви Алма матер, са най-добрите в страната. По това направление вузът има 72 точки. Неговите дипломанти обаче започват работа с по-ниски заплати от тези на Шуменския университет. Докато абсолвент по химия от Софийския взема 976 лева стартов доход, негов връстник от Шумен си докарва 1028. В Бургас и Пловдив химическите специалисти си докарват между 800 и 900 лева. На дъното на тази таблица се намира Югозападният университет - този, който го завърши, започва с 650 лева стартов доход.
цитирай
7. hikari - Всички от Нов български университет си намират работа
05.11.2010 08:00
Режат с 10% парите на слабаците
Професионалните направления, които се озовават на дъното на класациите в новата рейтингова система, ще минат под ножицата още догодина. От средата на 2011 г. постепенно държавата ще започне да намалява субсидиите им и да ги прехвърля на добрите висши училища, съобщи просветният министър Сергей Игнатов.
Тенденцията е финансирането за слабите изцяло да спре, освен ако не дръпнат напред в рейтинга. Първоначално бюджетната им субсидия ще бъде орязана с 10 на сто. В същото време водещите професионални направления ще получат същия процент отгоре. Така Софийският университет може да се окаже висшето училище с най-високата субсидия.
В класирането са участвали всички 51 вуза, като държавата дава пари само на 37 от тях. Според шефа на "Хюлет-Пакард" Саша Безуханова новата рейтингова система за първи път дава представа на бизнеса какво е качеството на образователния продукт в България. Благодарение на тези класации работодателите ще могат да преценят и къде да насочат усилията си, за да консултират образователните програми на университетите.
Безработицата сред завършилите студенти в последните 3 години пък е три пъти по-ниска, отколкото е средната за страната. Едва 3,3 на сто от дипломираните от 2006 година насам студенти изпитват затруднение да си намерят работа. Възможно е и някои от тях да работят, но не по специалността или в направление близко до нея. Ако например филолог стане водопроводчик, системата продължава да го отчита като безработен, разясни просветният министър Сергей Игнатов. В Американския университет в Благоевград сред завършилите информатика и компютърни технологии например безработицата е практически нулева. Без работа остават и едва 0,89 на сто от младежите, завършили право в Софийския университет. Сред юристите от УНСС този процент е 1,56.
Най-фрапиращи обаче в сферата на реализацията са резултатите на Нов български университет - всички, които го завършат, си намират ра
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4659008
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796