Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2010 07:28 - Eлектронната подписка на известни учени от цял свят в защита на БАН събира над 2000 подписа и продължава!!!!! или Световният наблюдател на боксовата круша БАН
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 1087 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Нобелист подкрепя БАН
image
Физикът от руски произход Андре Гейм (51 г.) от Манчестърския университет в САЩ, Нобелов лауреат по физика за 2010 г., се присъедини към подписката на световните учени, които чрез интернет подкрепят БАН срещу финансовия колапс, до който е доведена от правителството, и срещу разформироването й. Гейм заедно с К. Новосьолов получи приза за създаването на графена - най-тънкия и най-здравия материал, откриван досега.
Нобелистът сложи подписа си под петицията с номер 1266 в неделя вечерта, а до ранния следобед в понеделник вече я бяха подписали 1528 известни учени от цял свят.
"Премиерът на България обяви намерения, които фактически ликвидират БАН и автономията на академичната наука. Преместването на институтите към МС вещае политически натиск, ако те изобщо оцелеят. Без национални грижи за науката и образованието повечето млади хора виждат бъдещето си извън своята родина. В перспектива това е черно бъдеще, което ни притеснява", се казва в подписката.

Общото събрание на БАН прие вчера с поименно гласуване декларация, с която категорично се противопоставя на залегналата в проектозакон идея за фактическо ликвидиране на БАН като национален научен център. ОС призовава гражданите да подкрепят БАН срещу ликвидацията й. Подписки в защита тръгват и в провинцията. Учени заявиха, че дават по 10 интервюта на седмица, но много малко от тях се допускат в медиите. Просветният министър Сергей Игнатов вчера отново обяви по БНТ, че БАН има над 3 млн. лв. за заплати, което не е вярно.

 



Гласувай:
5



1. nadagr - Къде се правят подписките?
30.11.2010 09:17
Моля, обявете местата в градовете, за да могат подкрепящите да реализират де факто подкрепата си.
цитирай
2. hikari - МОЛЯ, ПОДКРЕПЕТЕ С ПРИСЪСТВИЕТО СИ УТРЕ!
30.11.2010 10:18
подписката в защита на БАН - при информационният център на входа на Централно Управление на Академията.

ДА СПАСИМ СВОЯТА АКАДЕМИЯ! България цяла сега нази гледа!
ваша Ела Хикари
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672358
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796