Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2010 10:35 - Учени, лекари, студенти и кинодейци излизат на "протест на oсъзнаването"
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 333 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.12.2010 11:10


image 

Учени от Българската академия на науките (БАН), лекари, студенти и кинодейци излизат на "протест на съзнаването" срещу бюджет 2011 г. Те се събират пред парламента, откъдето ще тръгнат към Министерски съвет.

Те искат адекватно отношение на правителството спрямо здравеопазването, образованието, науката и културата.  Учените от БАН не са съгласни с промените в закона за академията, които под предлог че ще дадат по-голяма автономия на отделните институти изобщо обезсмислят идеята за академична автономия.
Освен това в новите текстове е записано, че звената ще се създават и закриват от правителството. Според учените със закона на практика БАН се ликвидира и се лишава от възможността да прави научни изследвания.

Кинодейците ще протестират заради предложението в преходните и заключително разпоредби на закона за държавния бюджет да бъде записано, че български филми ще бъдат финансирани "при възможност". В текста е ограничен и броят на лентите, които могат да получат субсидия - "до 7 игрални филма, 14 документални и до 160 минути анимация". Те дори поискаха оставката на министърът на културата Вежди Рашидов и заместникът му Димитър Дерелиев.

Студентите искат да бъдат достигнати средноевропейски пропорции в разпределяните средства от БВП за образование, здравеопазване, наука и култура. Освен това те настояват за публичен дебат по публичен дебат по въпросите на тези сектори.
 

 



Тагове:   образование,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672476
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796