Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2010 02:03 - Българите - недоволен народ
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 707 Коментари: 1 Гласове:
1



    image Българите не даряват и
не се чувстват щастливи
Само пет са нациите, които са по-нещастни от българите - установи проведено наскоро проучване. България се представя доста зле и в една друга класация - за готовността на хората да помагат на по-бедните и по-нещастните.  

 

Александър Андреев обобщава няколко публикации по темата:

България изглежда много зле в графиката на германския седмичник "Ди Цайт", който измерва страните в света по два показателя: по субективното усещане за щастие на хората и по готовността им да даряват. От списание "Икономист" наскоро научихме, че българите - заедно с хаитяните - са сред най-нещастните хора в света. А от Световния индекс на благотворителността за 2010 година, който публикува Фондацията Charities Aid разбираме, че българите са сред националностите, които даряват най-малко, и най-рядко практикуват всякакъв вид благотворителност.

imageЕдва 17% от българите
са готови да дарят пари

Българите - на светлинни години от отличниците

Индексът, впрочем, е изготвен на базата на допитвания на Галъп в 153 страни по света. От тези 153 страни само в 12 хората са по-сдържани в благотворителността от българите: Камбоджа, Пакистан, Румъния, Руанда, Бангладеш, Китай, Литва, Гърция, Сърбия, Украйна, Бурунди, Мадагаскар. Критериите, по които се измерва готовността да помагаш, са: даряване на пари, отделяне на време за благотворителност, отзивчивост да помогнеш на непознат човек.

В България 17 процента от хората са готови да дарят пари, едва 3 на сто биха отделили от свободното си време, за да помогнат, и цели 30% са готови да подкрепят непознат. Ето за сравнение данните на отличниците в класацията - Австралия, Нова Зеландия, Канада, Ирландия, Швейцария, САЩ. В Австралия и Нова Зеландия около 70% от хората са готови да даряват пари, около 40 на сто жертват свободно време за благотворителни цели, а около 60 процента биха помогнали на непознат.

И така, българите не са сред шампионите по благотворителност и... не се чувстват щастливи. Преди две седмици британското списание "Икономист" излезе със статия под заглавието „Богатите, бедните и България - парите наистина могат да ви купят щастие“. Статията потвърждава опасенията на скептиците, които не вярват на поговорката, че щастието не се купува с пари. Според цитираното изследване колкото по-богата е една държава, толкова по-щастливи се чувстват гражданите й.

България и Хаити: открийте разликите!

В България усещането за щастие е високо точно колкото в Хаити и по-ниско отколкото в Ирак - 3,8 по 10-степенна скала.

imageА уж нещастието сплотява...

Дания, Япония, Германия и САЩ са еднакво богати, но щастието в Дания се оценява с 8, в САЩ - със 7,1, в Германия - с 6,4, в Япония - едва с 6. В Хонг Конг при същото богатство хората се чувстват щастливи на равнище 5,5 - колкото двойно по-бедните португалци. По-нещастни от българите са само хората в Того, Сиера Леоне, Грузия, Буркина Фасо и Коморските острови.

Логичен е въпросът, който негласно поставя публикацията в германския "Ди Цайт": дали готовността да даряваш и да участваш в благотворителност няма нещо общо с усещането за субективно щастие? Ако отговорът е положителен, тогава лошата класация на българите в двете измервания ще има тъжно обяснение.

 

ДЦ/И/Александър Андреев/Биляна Михайлова



Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
1



1. zaw12929 - Това е удобно мнение само на нашите ...
03.01.2011 16:16
Това е удобно мнение само на нашите журналисти, пишещи в Европа. Не намирам момент в който Европа да ни е мислила доброто, Затова е глупаво да си правим харакири. Да се унижаваме. Стига ни, кото те правят докато ни ограбват
- Прекроиха Санстефанска България, после пак ни прекроиха след 1918 година, след 1944 ни изолираха, след 1989 ни "приобщиха", затвориха ни пазарите с най много молове на глава от населението блокираха всякаква бъзможност на българскиа бизнес да стартира... Непрекъснато се примамват мозъците на държавата ни, след като са обучени и подготвени за работа... Вие пишещите само лоши факти българи в западни издания ... няма да се засрамите и това си е ваша работа. Антибългарското поведение и това възпитание го направиха пак те. Продължавайте да мразите България.. чуждопоклонници.....
Винаги статиите за подигравка на България са написани от българи. Защото Европа не иска да публикува нищо добро за България или защото ние не знаем и не можем да кажем нищо хубаво...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672004
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796