Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2011 19:55 - Прогнози 2035
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 1362 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 16.01.2011 06:07


 
Докато експертите се опитват да гадаят как ще изглежда светът през новата 2011 г., екип на британския седмичник "Обзървър" си поставя амбициозната цел да погледне още по-далеч в бъдещето и да се опита да предвиди как ще се развият някои сфери в следващите 25 години. От интернет до дивата природа, от икономиката до нанотехнологиите, от политиката до спорта специалистите се опитват да надникнат как би се променил светът през 2035 г. За добро или за лошо. В два поредни броя ви представяме прогнозите на "Обзървър".

  Геополитика: В търсене на нов баланс

Няма баланс между силите, който да трае вечно. Само преди век Лондон бе центърът на света. Великобритания беше яхнала планетата подобно на колос и само онези със силни нерви (или слаб разум) дръзваха да се опълчат на Pax Britanica (Британската империя).

Това е вече история, но Pax Americana (американската империя), която започна да се оформя след 1989 г., е също толкова уязвима пред историческите предизвикателства, предрича професорът по история в Стандфордския университет Иън Морис.

Ако през 10-те години на ХХ в. раждащата се сила и богатство на Германия и Америка разклати Pax Britanica, век по-късно Азия ще направи същото с Pax Americana.

През 30-те години на ХХІ век светът ще бъде много по-сложен, разделен между американската сфера на влияние в Европа, Близкия изток и Южна Азия, от една страна, и китайската сфера в Източна Азия и Африка. Дори и в собствената си сфера обаче Америка ще се изправи срещу предизвикателства от бившите си периферии. Многочислени и образовани, гражданите на Полша, Турция и Бразилия ще поемат собствен път, а Русия ще продължи възстановяването си.

Въпреки това Америка вероятно ще остане най-голямата световна сила, а новите заплахи ще се появят от сплавта между нестабилност и напрежение от Африка до централна Азия.

Глобално развитие: Ваксина ще спаси света от СПИН

В следващите 25 години светът ще постигне съществени успехи в борбата срещу "болестите на бедните", прогнозира Тачи Ямада, президент на световната здравна програма във фондацията "Бил и Мелинда Гейтс". Той е убеден, че тогава светът вече от десетилетие ще се е преборил с полиомиелита.

Ваксините срещу морбили и ретровирусите, които в наши дни се прилагат в богатите държави, ще бъдат достъпни и в развиващите се страни.

Ямада очаква да види постижения и в нови области. Скоростни диагностични тестове, както и бързо действащи режими на лечение съществено ще променят начина, по който светът се справя с туберкулозата и ще направят възможно нейното премахване.

Ще бъде изкоренена маларията и през 2035 г. ще съществуват ефикасни средства за предотвратяване на HIV инфекция, в това число и с ваксина. Благодарение на окуражителните резултати от опитите в Тайланд вече знаем, че създаването на ваксина срещу СПИН е възможно, смята Ямада.

Енергетика: Раздялата с изкопаемите горива – скъпа и бавна

Едно от основните предизвикателства на бъдещето ще е да се осигури достатъчно енергия, като се намали зависимостта от изкопаеми горива, които в наши дни осигуряват 80% от консумираната енергия. Това обаче ще бъде изключително трудно, смята Крис Левелин Смит, бивш генерален директор на CERN и член на съвета на експерименталния реактор за ядрен синтез ITER.

Сценарий на Международната енергийна агенция (IEA) предвижда, че ако бъдат приложени всички вече договорени национални мерки и обещания за икономии и по-малко използване на изкопаеми горива, потреблението на енергия през следващите 25 години ще нарасне с 35%, а на изкопаеми горива – с 24%.

Затова Смит вярва, че светът трябва да положи повече усилия за ограничаване на консумацията на енергия чрез по-добро планиране и промени в начина на живот с цел да се увеличи ефективността и чрез използване на всички надеждни източници.

Няма да бъде евтино, предупреждава Смит, тъй като ще трябва да се разчита много на слънчевата и ядрената енергия и ядрения синтез. За съжаление при сегашния темп на инвестиции в разработването на нови енергоизточници дори след 25 години светът ще продължи да разчита основно на изкопаеми горива.

Реклама: Нов договор между обществото и рекламата

След 20 години ще има много продукти, които ще ни е разрешено да купуваме, но не и да рекламираме, смята шефът на планирането в рекламна агенция "Огилви енд Медър" Ръсел Дейвис. Това, което наистина ще промени рекламата, ще бъде отношението ни към нея и какво сме готови да й позволим да направи, допълва редовният колумнист в списанията "Къмпейн" и "Уайърд".

Затова ще бъдем принудени да предоговорим връзката между обществото и рекламата, защото в близките години ще бъдем прекъсвани от реклами повече от всякога. Обществото навремето вече веднъж се съгласи на сделка да приеме рекламата, защото тя му се виждаше полезна от време на време и интересна, включително и защото тя плащаше за голяма част от журналистиката и забавленията.

Скоро вече няма да е необходимо да плащаме за тези неща, така че може да започнем да се питаме дали искаме да живеем в света на "Блейд рънър", осигурен ни от някоя марка почистващи препарати.

Невробиология: Времето на "умните" стимуланти

Ще ми се да кажа, че до 2030 г. роботи ще изпълняват заповедите ни, но същото предсказах и преди двайсет години, когато бях жизнерадостно момче и фен на "Междузвездни войни", а най-умният робот, с който разполагаме в момента, е прахосмукачката "Руумба". Това казва невробиологът и писателят Дейвид Ийгълмен.

Според него обаче дотогава ще сме развили директен интерфейс мозък-машина, който ще позволява например на парализирани хора да танцуват, облечени в своите контролирани с мисъл костюми с вграден екзоскелет. Вероятно ще сме достигнали сингуларността, или точката, в която компютрите ще надминат човешкия интелект, продължава той.

Вероятно ще съумеем да включим информационните потоци директно в мозъчната кора и всеки, които пожелае, може да се подложи на риска от подобна операция. Дотогава ще се появят и "умни" стимуланти, които да усилват способността ни за учене и запомняне. Това ще означава и черен пазар за амбициозни студенти, които ще искат да ги използват.

Физика: Ще опознаем тъмната материя

Нашите представи за структурата на материята и на Вселената ще се променят изоснови, предрича експертът по теоретична физика в CERN Джон Елис. До десетина години ще бъдат намерени отговори на много от отворените въпроси в съвременната наука, като например дали съществува или не хипотетичната елементарна частиза хигс бозон, както и на въпроса за тъмната материя. Ключова роля в отговорите на тези въпроси ще играят адроновият колайдер в CERN и астрофизичните изследвания на тъмната материя.

Дали струнната теория ще бъде разбита на пух и прах след 20 години? Елис не се наема да прогнозира това, но признава, че много от теоретичните отговори на съвременните въпроси залагат нови принципи във физиката, като например съществуването на други измерения на пространството или наличието на "свръхсиметрия" между елементите на материята и силите между тях.

Продоволствената сигурност: В ръцете на Русия

До 2035 г. или ще умираме от глад и ще водим войни за ресурси, или световната продоволствена система ще претърпи радикални промени. Горчивата действителност вероятно ще бъде смес от двете възможности, прогнозира критикът - експерт на "Обзървър", Джей Рейнър.

Повечето развити държави вероятно ще се опитат да увеличават националното производство и да намалят зависимостта си от вноса. Заради високите цени мнозина може би ще ограничат консумацията на месо, което е известно с неефективното използване на зърнените храни.

Развиващите се страни ще се стремят да преодолеят недостига с помощта на биотехнологии, които средната класа в развитите страни има лукса да отхвърли.

В действителност след 25 години цялото внасяно зърно ще бъде продукт на генното инженерство, убеден е Джей Рейнър. С промяната на климата ще се промени и разпределението на силите на пазара на храни. Русия ще се превърне в глобална хранителна суперсила, тъй като замръзналите сибирски степи ще станат годни за земеделие.

Няма съмнение, че планетата има възможности да изхрани очакваното население от 9 милиарда, само че някои хора на Запад могат да намерят за неапетитни използваните методи, иронично отбелязва Елис.

Нанотехнологии: Поверителността ще е странна отживелица

Преди двайсет години Дон Ейглър, работещ за IBM в Калифорния учен, написва логото на работодателя си с букви от отделни атоми. Този подвиг се превръща в символ за възможностите на нанотехнологиите, които обещават да пресътворят материята атом по атом, молекула по молекула и да ни дадат неизпитвана досега власт над материалния свят.

Нанотехнологията е различен тип наука, който не се съобразява с традиционните граници между дисциплините и безсрамно се фокусира повече върху конкретни приложения, отколкото върху фундаменталното разбиране на явления и процеси.

От нея ще научим повече за намесата в собственото ни тяло на подклетъчно ниво, смята Ричард Джоунс, заместник-ректор по изследователската дейност в Шефилдския университет.

От друга страна, информационните нанотехнологии в мобилните телефони или лаптопите вече са факт. След още 25 години развитие ще имаме нов свят с евтини и повсеместни информационни технологии, при които поверителността на личните данни ще изглежда като причудлива отживелица от времето на дядовците ни.


Тагове:   футурология,


Гласувай:
3



1. liliyanaandreeva - Много интересно!
12.01.2011 21:36
Но само с едно предсказание съм съгласна: поверителността на личните данни ще бъде отживелица.
От предсказанията направени в 19 век са се сбъднали само тези,които шеговито направили в един хумористичен британски вестник.Те познали 9 от 10-те си предсказания.Не познали само това, че в 20 век ще се намери лек за плешиви глави!Останалите сериозни вестници,които също направили по 10 предсказания - нищо не са познали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665174
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796