Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2011 04:54 - Бумеранг с цените
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 943 Коментари: 2 Гласове:
2



Минахме англичаните по стандарт заради шепа спекуланти   image


- Къде излиза сметката за хляба?
- През електромера!
Звучи като виц, но за съжаление е самата истина. Енергото вече се оправдава и с житото за високите сметки, с които ще ни сурвака от лятото. Вдигнали се били цените на храните, те пък надули инфлацията и хоп - ние пък по закон можем да си вдигнем тарифите. Това е малкото зло. По-голямото е, че след като токът поскъпне, това пак ще удари по хляба и, разбира се, националната статистика пак ще отчете инфлация. Което пак ще отвори устата на Енергото... И порочният кръг се затваря.  
Икономическата логика обаче може да обясни защо изведнъж влязохме в Параграф 22. Скъпите ракия и цигари надуха потребителската кошница, но големият скок дойде от лавинното покачване на цените на храните. При това при добра реколта на пшеница. Именно в нея обаче е разковничето на всички проблеми. Докато Европа се давеше в наводнения, а пожари изпепеляваха Русия, зърнопроизводителите жънеха злато. Цената на пшеницата на международните пазари се вдигна толкова, че изкушението за бързи печалби скорострелно се превърна в реални сделки. И бизнесмените забогатяха. Златният шанс не бе изпуснат. Пшеницата повлече и месото, и млякото, удари и колбасите, и сиренето. А оттам и инфлацията. При ръст на общото поскъпване над 4-5 процента енергийният регулатор е длъжен да клекне и да одобри нови цени на тока. НСИ вече отчете инфлация от 4,5% за 2010 г.
Преди няколко дни шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев разкритикува властта, че е знаела за масовото изнасяне на житото и не е направила нищо. Той дори предложи създаването на контролен орган, който да следи зърнения баланс още по време на жътвата и движението на пшеницата по пазарите у нас и в чужбина. И ако се наложи, да регулира процеса дори и чрез изкупуване за сметка на държавата. Навсякъде по света изхранването се контролира от властта, за да няма гладни бунтове. Въпреки свободната търговия и великата регулираща сила на пазара въпросът с хляба е много сериозен и умните управници не оставят нещата на случайността.
Парадоксът е, че в Габрово намалиха цената на хляба. Значи можело по време на криза да се държим като по време на криза! Вярно, с 20 стотинки, но го намалиха. Всеизвестно е, че габровци винаги са били едни гърди напред в прогреса и алъш-вериша. Първи направиха фабрики, оттам тръгна и индустриализацията на следосвобожденска България. Интересно е дали някой ще ги последва. А след няколко месеца трябва да се тегли чертата и ще се види кои спечелиха повече - тези с надутите цени или хлебарите от балканския град.
Не знам колко точно е разстоянието от Габрово до Лондон, но англичаните мислят като габровци. В един от най-скъпите европейски градове храната е най-евтиното перо в домакинството
Ако някой ти плаща наема и не ползваш често транспорт, а вървиш пеша, в английската столица издръжката излиза по-евтино, отколкото в нашата. В това ме уверяваше познат, който живее от година там и не може да се нарадва на евтинията. Не му се налага дори да ходи да пазарува от стоковите борси, където обядът излиза още по-тънко. Подобно е положението и на други места на Стария континент. За САЩ да не говорим, там се знае, че изхранването коства минимален процент от парите за месечна издръжка.
Затова отвъд океана вече са с единия крак извън блатото на кризата. Заради шепа спекуланти ние пак тръгнахме към дъното.
Валерия Стойкова



Гласувай:
2



1. desozz - Страхотна статия
13.01.2011 09:35
Само дето Властта в Българие е в ръцете на спекулантите.И естествено е като захапят кокала да стискат, като питбули!И заради тази шепа спекуланти не сме се отделили от дъното 20 години.
Иначе поздрав за добрата статия!
цитирай
2. pagan - Ще повярвам на този политик,
13.01.2011 11:37
който с идването на власт, започне "оправянето" на държавата с енергото, ВиК,
"Топлофикация", телефоните, горивата и храните! Това са т.нар. ОСНОВНИ СТОКИ,
от които зависи както благоденствието на гражданите, така и спокойствието и
СИГУРНОСТТА! Всичко останало е АЛАБАЛИЗМИ! Ще повярвам тогава, когато ИСТИНСКИТЕ ВИНОВНИЦИ, за сегашното положение влезнат в затвора и имотите им се конфискуват!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658922
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796