Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2011 06:06 - Прогнози 2035 - 2
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 517 Коментари: 1 Гласове:
2



Холограмни изображения на спортни състезания, все по-голяма роля на технологиите в модата и здравеопазването, коли без шофьори... са част от изненадите, които крие бъдещето. Представяме втората част от визията на експерти, интервюирани от британския в. "Обзървър", как ще се развият някои сфери от живота ни през следващите 25 години.

Интернет: Ерата на квантовите компютри

Отворената мрежа, създадена от идеалисти, хипари и учени, които са вярвали в свободния и съзидателен поток на познанието, е заменена от мрежа, която е по-сигурна, по-контролирана и по-комерсиална и е създадена от прагматици, смята Чарлс Лийдбийтър. Хенри Форд е измислил как да прави пари от неща, които хората искат и купуват за себе си. Марк Зукърбърг и Стив Джобс търсят начин да печелят пари, като позволяват на хората да споделят, но по условия, диктувани от корпорациите.

Потребителите ще им позволяват да управляват информация, медии, идеи, пари и личните им данни и предпочитания в замяна на възможността за пригодено към собствените нужди на всеки от нас използване на интернет.

Към 2035 г. мрежата като огромно единно пространство от интернет страници отдавна ще си е отишла. С навлизането на мобилните технологии онези, които плащат повече, ще имат по-бърз достъп. Освен това много от големите промени ще дойдат от неизвестни лица, които работят в гаражите и спалните си. И тогава ще говорим за настъпването на ерата на квантовите компютри, които ще ни отведат отвъд света на бинарната математика.

Книги: Класика по "Туитър"

Четете ли по-малко книги, пита риторично Наоми Алдърман, писателка и авторка на сценарии за игри. Работата е, че при разнообразните изкушения на интернет да прекараш 20 часа в компанията на един писател и само една история, иска стабилна мотивация. След 25 години ще четем все по-малко за собствено удоволствие.

Но писателите няма от какво да се притесняват - с електронните четци ще е все по-лесно човек да се поддаде на порива си и да си купи книга в четири през нощта, дори и ако никога не стигне по-далеч от стотната й страница. А историите няма да изчезнат. Напротив, те ще бъдат навсякъде. Ще има сапунени сериали, които да си гледате, докато отивате на работа.

Мода: "По-умни" дрехи

Модата е важна част от начина ни на общуване с другите. В същото време напоследък технологиите се използват за създаване на по-удобни и на "по-умни" облекла, които носят определена информация на собствениците си, пише Дилис Уилямс, дизайнер и директор в Лондонския колеж за мода. В бъдеще обаче няма да става дума само за функционалност, защото заради падащите цени модата претърпя голяма трансформация – от нещо престижно до нещо, което носи удобство и лесно се захвърля, като остарее.

Ще има все по-силно разделение между двете групи, като модните дрехи все по-често ще се взимат под наем. Дизайнерите се стремят вече да влагат в своите модели повече емоционално съдържание за носещия ги, а значи и да намерят място за технологиите, които ни обкръжават. Щом можем да "персонализираме" интернет, защо това да не стане и с личните ни дрехи?

Спорт: Холограма по телевизията

Изборът на Рио де Жанейро за домакин на олимпийските игри през 2016 г. и на Катар през 2022 г. показва, че в традиционния календар на спортните събития ще настъпят промени в зависимост от климата и часовите пояси, прогнозира Майк Лий, председател и създател на британската компания "Веро комюникейшънс".

Спортът ще трябва да отговори на новите технологии, на бързината, с която се обработва информацията, и на все по-намаляващото време, в което се задържа вниманието на аудиторията.
Изискванията на телевизиите ще растат, както и ролята на технологиите в съдийството и в консумирането на спорта. Някои компании вече планират предавания чрез използването на холограмни образи. Единствено няма да се промени нетолерантността към допинга, убеден е Лий.

Природа: Опитомяване на дивата природа

Харизматичните мегафауна и мегафлора ще продължат да съществуват в голямата си част и през 2035 г., но ще бъдат още повече концентрирани в защитени и добре управлявани територии. Ще оцеляват видовете, които успеят да се приспособят добре към нарастващото население в света, и онези, за които хората полагат достатъчно грижи, за да ги съхранят, прогнозира Джорджина Мейс професор от "Империъл колидж" в Лондон. За съжаление хората ще живеят все повече не като част от природата, а встрани от нея и ще придадат ново значение на дивата природа и на пустошта.

Транспорт: Повече коли на автопилот

Никак не е трудно да се предвиди как ще изглежда транспортната система след 25 години, тъй като построяването на линия за високоскоростни влакове или на автомагистрали продължава десетилетия. Според професора по математически системи от Кембриджския университет Франк Кели ще настъпят радикални промени в начина, по който ние възприемаме транспорта. Технологичните мрежи бързо се променят, а интернет и мобилните комуникации правят нашите пътувания по-удобни.

Задръстванията все повече ще остават в историята, смята Кели, от една страна, заради развитието на информационните системи, а от друга – заради стремежа към по-екологичен транспорт. Професорът очаква след 25 години хората да ходят повече пеша и повече да карат колела. По улиците през 2035 г. ще има повече автомобили без шофьори, като онези, които неотдавна изпробва "Гугъл".

Те ще бъдат по-сигурни и ще предизвикват по-малко катастрофи, така че произшествията в автомобилния транспорт ще бъдат съпоставими с авиотранспорта. Ракетни раници (устройствата джетпак), с които всеки сам ще може да лети на къси разстояния, ще бъдат предпочитана ниша.

Архитектура: Понятието за град ще се промени

През 2035 г. по-голямата част от човечеството ще обитава бедни крайни квартали, смята Роуън Мур, кореспондент за архитектура на "Обзървър". Макар много хора да живеят в бедни къщи, това ще има и хубави страни. Това означава, че градовете ще се състоят от редица малки райони, организирани в най-добрия случай от хора, които знаят кое е най-добро за тях, а в най-лошия - от местни мафиотски босове.

Градовете ще бъдат прекалено големи и сложни, за да може една-единствена институция да ги разбере и управлява. Думата град ще изгуби част от смисъла си. Все по-трудно ще бъде да се опише една агломерация от десетки милиони хора като един организъм.

Здравеопазване: Ще се чувстваме по-малко здрави

Здравеопазването е много консервативна система и затова ще претърпи "бавна революция", прогнозира Джоф Мълган, изпълнителен директор на фондация "Йънг". Всяка година продължителността на живота се увеличава с около три месеца, но ние ще се чувстваме по-малко здрави, защото ще си даваме по-голяма сметка за много неща, които съществуват, биха могли да се случат или да се объркат, отчасти защото мнозина от нас ще живеят по-дълго с някои болестни състояния.

Ще харчим повече за здраве. Част от парите ще отиват за лекуване на проблемите, свързани с просперитета, като затлъстяване, консумация на алкохол и наранявания при екстремни спортове. До 2030 г. на психическото здраве ще се отделя също толкова внимание, колкото и на физическото. Медицината вероятно ще е открила лекарства за някои психични заболявания, но най-голям ефект ще бъде постигнат чрез нискотехнологични мерки като медитация в училищата или умствени гимнастики за пенсионерите.

Здравеопазването все повече ще заприлича на образованието. Вашият личен лекар ще ви предписва кратък курс на лечение за овладяване на диабета или проблемите със сърцето, а вкъщи ще ви чака е-наръчник, който ще ви помага, както и многобройна информация за вашето състояние, предрича Мълган.

Игрите: Ще играем, за да разрешаваме проблеми

През последното десетилетие в САЩ и Европа, но особено в Югоизточна Азия станахме свидетели на масово залитане към виртуални светове, в които хората се забавляваха с игри като Second Life. През следващия четвърт век това залитане ще бъде овладяно, но не защото игрите ще изчезнат, а точно напротив - ще бъдат все по-тясно свързани с истинския свят, смята Джейн Макгонигъл, директор по изучаване и развитие на игри в калифорнийския Институт за бъдещето.

Ще има игри, действието ще е в действителността. И ще има игри със сензори - за да можем да ги играем в реалния живот. Ще има и такива за разрешаване на задачи. Вече има много игри, в които учените се опитват да предадат на геймърите истинска наука - как да изградят протеини, за да лекуват рак например.

Театър: Политизиране на изкуството

Театрите ще преодолеят бюджетните съкращения, добрите ще оцелеят, а след десетина години изкуството ще е доста по-смело, казва Кейти Мичъл, театрален режисьор. Младите хора ще останат извън субсидираните структури и ще създават форми и произведения, които ще са предизвикателство за субсидираните.

Протестите на ученици и студенти ще зачестят и тази мобилизация ще роди поколение, създаващо повече политизирано изкуство. Ще се съживят някои форми от 60-те години на ХХ век (като агитпропът) и нови, целящи да предават технологично по-бързо идеологии и политики.


Тагове:   футурология,


Гласувай:
2



1. liliyanaandreeva - Да! Понятието за град ще се промени...
16.01.2011 11:29
Под думата ГРАД ще се разбира:
- циганска махала
- гето
- бантустан
- латино-мизерия
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665932
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796