Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2011 21:56 - Уплътняваме бизнес връзките с Япония
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 1960 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 24.01.2011 11:41


Министър-председателят изказа признателност и към г-н Накаяма, в качеството му на почетен консул на България в Япония, за приноса му в развитието на икономическите връзки и културния и човешки обмен между нашите две страни   image

В първата вечер от визитата си премиерът присъства на работна вечеря, давана от президента на корпорация „Мейджи Деърийз” г-н Шигетаро Асано и съветника на компанията и почетен консул на Република България в Япония г-н Хисаши Накаяма. Снимка: МС

      Икономика, енергетика, култура, спорт и образование са сферите, в които сътрудничеството между България и Япония може да се задълбочи.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов на прием, даден от Японско-българското дружество в чест на посещението на премиера в Япония.

По думите на Борисов отношенията между България и Япония са били и ще бъдат и занапред все така добри.

Въпросът е всички ние да направим така, че и във времето, в което живеем, да ускорим процесите в други сфери, да ги направим по-трайни, така както българското кисело мляко трайно е навлязло на японския пазар, каза той.

"Основната цел на моето посещение в Япония е да задълбочим сътрудничеството си с новото правителство на страната, да представим засилените възможности на България като търговски и инвестиционен партньор и да привлечем интереса на японския бизнес към нашата държава", каза в приветствието си министър-председателят.

Премиерът изрази своята благодарност за топлото посрещане и заяви, че се радва да започне визитата си със среща с ръководството на компания "Мейджи деърийз", която е дългогодишен приятел и стратегически бизнес-партньор на България.

Корпорацията заема водещо място на японския пазар на млечно-кисели продукти като от 1973 г. започва производство и продажба на кисело мляко с марка "България" ("Meiji Bulgaria Yoghurt"). Днес тя е с 40 процента пазарен дял и годишно производство от 200 000 тона от продуктите, носещи марката.





Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
2



1. hikari - Петко поздрави Генерала
24.01.2011 12:02
Петко Славов тренира от две години иайджицу
В школата по иайджицу учението усвоява и българин, които живее в Япония. Студентът в токийския университет Петко Славов изучава от две години традиционния японски театър Но.
След края на демонстрацията Петко също поздрави премиера. Двамата си говореха за бойни изкуства. По-късно младежът обясни, че следи какво става в България и знае, че пада рейтингът на кабинета.

цитирай
2. hikari - Тост със саке за премиера
24.01.2011 12:03
Борисов пробва самурайски меч по време на демонстрация на бойно изкуство със саби иайджицу

Тост със саке за премиера Бойко Борисов бе вдигнат на приема в негова чест, даден от шефа на японско-българското дружество Тацуо Мацумае по време на гостуването на Борисов в Страната на изгряващото слънце. Питието бе поднесено в масо - квадратни дървени чаши, които се използват при особено тържествени случаи по стар японски обичай. Японците свързват България с киселото мляко, Котоошу и розовото масло, каза Мацумае. Японки в красиви кимона посрещнаха гостите и ги поздравиха с музика от местния инструмент кото. Пред премиера бе демонстрирана и чайна церемония. Познавайки страстта на Борисов към източните бойни изкуства, домакините го дариха с реплика миниатюра на одеждите и снаряжението на великия самурай Мсамуне Дате, който през ХVI-ХVII век станал нарицателно за "красив и изискан". Преди приема Борисов посети финала на януарския турнир по сумо и връчи на победителя Хакухо купата на българското правителство, както и грамота с текст, който изчете на японски: "Вие постигнахте отлични резултати и удържахте победата на януарския турнир по сумо." Броени минути по-рано Борисов гледа и схватка на Котоошу, но двамата не успяха да се видят на 4 очи.
цитирай
3. hikari - Каним японци да строят мандра
24.01.2011 12:04
Антоанета Петева

Японци да правят българско сирене. Това предложи премиерът Бойко Борисов на президента на корпорация "Мейджи" Шигерато Асано. Това стана на работна вечеря в събота. Веднага след като кацна в Токио, министър-председателят замина за град Камакура, където бе срещата с Асано. В разговора участваха министрите Трайчо Трайков, Мирослав Найденов, Вежди Рашидов и посланикът ни в Токио Любомир Тодоров.
Как зрее бялото саламурено сирене обяснил министър Найденов. Той предложил японски корпорации да инвестират в голяма мандра, след което да изнасят продукцията за чужди пазари. От "Мейджи" обещали да помислят над офертата. Корпорацията внася в Страната на изгряващото слънце българската млечно-кисела бактерия. От нея прави кисело мляко по наша домашна рецепта. "Мейджи" пласира 500 млн. кофички годишно и държи 40% от пазара на кисело мляко в 127-милионната държава.
Представителите на японската компания обяснили, че им отнело години, докато успеят да наложат нашето кисело мляко в родината си и в момента им е трудно да кажат как сънародниците им ще приемат сиренето. Министрите обаче обяснили, че ако японците проявят интерес към офертата, дори да не са сигурни, че новият продукт ще се търси на техния пазар, могат да вдигнат завод в България и да пласират стоката у нас и в други държави. Домакините предложили на Борисов и министрите суши и телешко, които били полети с червено вино.
цитирай
4. hikari - Борисов покани японския принц Нарухито в България
24.01.2011 13:24
Премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Япония, покани Негово императорско височество принц Нарухито на посещение в България. Министър-председателят бе на аудиенция при престолонаследника.

Двамата отчетоха традиционно добрите връзки между България и Япония. Бяха обсъдени и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в областта на политиката, икономиката, енергетиката.

Акцент в разговорите е сложен върху възможностите за сътрудничество в новите технологии и зелената енергия, като се отчита стратегическото положение на България и членството й в Европейския съюз.

Корпорация „Тошиба” и Българският енергиен холдинг подписаха меморандум за разбирателство за обсъждане разширяването на сътрудничеството в сферите на енергетиката и енергийната ефективност. Компаниите може да си сътрудничат по проекти за термална енергия, водноелектрически централи и соларни фотоволтови електрически генератори, както и да повишат ефективността при преноса на електричество чрез развитието на интелигентни мрежи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4664525
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796