Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2011 11:57 - Борисов без обувки в зала за айкидо. Спомних си младините, каза той
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 653 Коментари: 0 Гласове:
0




image
Бойко Борисов връчи купата на българското правителство на победителя в януарския турнир по сумо в Токио - монголеца Хакухо
Бойко Борисов се пречисти в Храма на войната
Не отиде при Буда, донесоха му статуетка

image
Борисов се пречисти в Храма на войната. Монахът, пазител на Храма на Големия Буда, и майка му пък посрещнаха българската делегация

КАМАКУРА



Премиерът Бойко Борисов не отиде до статуята на Големия Буда в Камакура. Генерала трябваше да разгледа вчера комплекса в старата столица на Япония, но в последния момент промени програмата си. Той не отиде и до другия храмов комплекс в града - Хасадера, където е светилището на богинята на милосърдието Канон, известна със своите 11 глави и 1000 ръце. Вместо това Борисов остана близо два часа в шинтоисткия храм Цурогаока Хачиман, където гледа демонстрации по бойни изкуства и участва в ритуал по пречистване. В това време монахът, пазител на храма на Големия Буда, посрещна заедно с майка си министрите ни. Той прати по Вежди Рашидов 30-сантиметрова малахитена статуетка, копие на Големия Буда, за премиера Борисов. Рашидов отговори с книга за българското християнско изкуство, дар за музея на храма.
Спазвайки традицията, Генерала влезе по чорапи в залата за айкидо. Той остави обувките си на входа на сградата. Борисов седна на пода, за да проследи демонстрацията. "Върнах се 20-30 години. Времето минава бързо. Припомних си младините. Айкидото е повече за демонстрации, а каратето е бой", каза премиерът. На излизане той се обърна с лице към майсторите, събра длани и се поклони в знак на уважение.  В Камакура Борисов влезе в храма на бога на войната Хачиман и заедно с цялата делегация участва в ритуал по пречистване на духа. Той започна в специална зала, където японки му предложиха чай и изпълниха движения с клонки. Напомня на нашето сурвакане, заяви Борисов. След което изкачи десетките стъпала на храма, в който бе изпълнена останалата част от ритуала. Хиляди японци снимаха Генерала, докато влизаше в светилището.
Борисов наблюдава и бойна демонстрация в школата по иайджицу. Той и цялата делегация отново смениха обувките си със специални оранжеви чехли. Преди началото Борисов поиска да разгледа един от самурайските мечове. Впечатлен от тежестта му, Генерала възкликна: "За тази работа си трябва здрава ръка. Не е да се гали". Борисов се запозна с част от техниките в иайджицу, които се предават от поколение на поколение. "Навремето младините ми минаха в подобни зали. Почти всичко сме правили, което видяхте, и от катите, и от кумитето", каза Борисов в края на демонстрацията. И допълни: "Това е религия, култура, пластика, вътрешно усъвършенстване". Премиерът не пожела да прави паралел между видяното в залата и дебатите си с политическите противници. "Не бива да се месят двете неща. Едното е търпение. Търпението е най-важното качество на мъжа", каза той.
На демонстрацията по иайджицу присъстваше и зам.-кметът на Камакура, който подари на премиера традиционни за старата японска столица дърворезба и покривка. Кметът връчи специално свое послание до българския министър-председател и му благодари за визитата. Борисов пък подари на школата по иайджицу и на кмета на Камакура луксозни издания на книги за християнското изкуство по българските земи, за тракийската история и съкровищата на тракийските царе. От учителя в школата по иайджицу Борисов получи книга с напътствия и философия на бойните изкуства.

Антоанета Петева


Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658607
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796