Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2011 19:05 - Кабинетът раздаде още 710 хил. лв. на избрани църкви
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 1048 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 28.01.2011 20:45


Правителството раздаде още 710 хил. лв. за ремонт и довършване на църкви - основно по Южното Черноморие. Критериите на кабинета са средствата да се насочват там, "където храмовете ще се превърнат във важни центрове на поклоннически туризъм", обясни пред агенция "Фокус" Божидар Димитров, който от над месец е министър в оставка. Това е поредното дарение от правителството за църкви, за последните пет месеца сумата надхвърля 1.5 млн. лв.

Средновековният манастир "Св. Апостоли" и крепостта "Каструм домини" в Созопол ще получат четвърт милион лева за консервация, реставрация и експониране на артефакти. С други 200 хил. лв. ще се довърши строителството на храма "Св. Николай" в Бургас. По-рано същата църква получи 100 хил. лв. пак от кабинета.

Друг созополски храм - "Св. св. Кирил и Методий", в който са положени мощите, за които се твърди, че са на св. Йоан Предтеча, ще вземе 100 хил. лв. През септември 2010 г. кабинетът му осигури 420 хил. лв. Дарения ще получат още три църкви. Всички средства са от преструктуриране на разходи по централния бюджет, казаха от пресцентъра на правителството. Същото беше обяснението и в края на 2010 г., когато кабинетът осигури 383 хил. лв. за ремонт на църкви.

Божидар Димитров: Нямаме конфликт с Вежди Рашидов заради парите за църкви

Рашидов към премиера: Ако някой е втори министър на културата, много ви моля, определете

Редакционен: Безотчетни пари за "началника"


Вчера кабинетът реши още проектите за разширяване на софийското метро и за ремонт на жп линията Пловдив - Бургас да получат средства от оперативната програма "Транспорт", преди Европейската комисия да е одобрила отпускането на парите. Така, докато Брюксел вземе решение, те ще бъдат финансирани с пари от държавния бюджет, заделени за тази европрограма.

Ако ЕК откаже да отпусне средствата, метрото ще се строи за сметка на Столичната община, а ремонтът на релсите между Пловдив и Бургас - от бюджета. Изплатената сума от оперативната програма ще трябва да бъде върната. Целта е работата по проектите да започне максимално бързо, за да могат да бъдат завършени в срок, обяснява пресцентърът на правителството. По този начин започна и строителството на магистрала "Тракия".

За разширението на метрото са нужни 755 млн. лв., като в това се включват и парите за нови влакове. Около 490 млн. лв. от тях са от оперативната програма. По отсечките вече се работи, досега са изпълнени половината от дейностите. Метрото от кв. "Обеля" до надлез "Надежда" се строи от фирмите "Сиенит" и "Джи Пи груп" за около 75 млн. лв. Другата отсечка се прави за 185 млн. лв. от консорциум, в който водеща е фирма, собственост на "Трейс груп холд".

За ремонта на линията от Пловдив до Бургас трябват 490 млн. лв. без ДДС, от които 427 млн. лв. са от оперативната програма, а останалите - съфинансиране от Националната компания "Железопътна инфраструктура". За строител беше избран консорциум, в който влиза "Трейс". Договорът още не е подписан. Очакванията на София се апликационните форми за двата проекта да бъдат одобрени от Брюксел през лятото.

Брюксел ще прекрати процедурата за свръхдефицит 

Европейската комисия предлага да бъде прекратена наказателната процедура срещу България за прекомерен бюджетен дефицит. Основанието е, че правителството е предприело необходимите мерки, изисквани от ЕС. Подобно становище ЕК взима и за Кипър, Дания и Финландия. Европейският съвет започна процедура за свръхдефицит в държавните бюджети през юли 2010 г. Тогава ЕКОФИН препоръча на България да овладее дефицита под 3% от БВП през 2011 г. "Правителството трябва да продължи с консервативната си фискална политика и през тази година и да не се поддава на натиск за нови разходи, който неизбежно ще дойде преди изборите", заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева.

От Зорница Латева, Мишел Гутсузян


Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
1



1. анонимен - Борисов нагази в историята
28.01.2011 19:38
Отговаряйки на питане на лидера на БСП Сергей Станишев за кадровата политика на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов отговори с въпроса - „Вие, БСП - безгрешна партия ли сте, защо сте утрепали дядо ми".

От парламентарната трибуна той подчерта, че ГЕРБ не са имали политически школи като АОНСУ и обучения в Москва и че е естествено да допускат грешки. Но нито сме взривявали църкви, нито сме трепали хора, подчерта Борисов.

За кадрите на ГЕРБ Борисов каза, че които са сгрешили или не са добри, са отстранени и посочи за пример, че след като кандидатурата за еврокомисар на ГЕРБ не беше добра, е дадена друга и стана еврокомисар на годината.
„Да и Калина също я сменихме" посочи като друг пример шефката на ДФ „Земеделие" Калина Илиева.

Борисов попита експремиера Станишев защо беше махната Корнелия Нинова от заместник-министър и добави, че му е било мъчно за нея, че може би някой я е употребил.

Борисов заяви, че всъщност на въпросите на Станишев е отговорила Европейската комисия вчера и припомни съобщението, че България за добра финансова политика е сред четирите държави, на които им отпада наказателната процедура.

„Не може да ме направите гузен, че за едно момче, назначено много преди мен, съм се обадил да питам защо точно него са го махнали", каза Борисов за разговора му с шефа на митниците за митничаря Вучев.

Корнелия Нинова не пропусна да вземе думата, след като бе спомената от премиера. От парламентарната трибуна тя коментира, че щом Борисов е започнал да я хвали, то тя трябва да напусне политиката.

„Няма да ви мине номера" се обърна Нинова към премиера и го упрекна, че некоректно прави сравнение с нейния случай и сегашната ситуация.
„Разликата е огромна", подчерта Нинова и посочи, че върху нея е бил упражняван натиск извън изпълнителната власт, че фирмата, за която била натискана й е бил отнет лиценза. „Сега Агенция „Митници" се подава на вашия натиск", подчерта Нинова.
цитирай
2. анонимен - ....
28.01.2011 19:39
Тя добави, че две години е била разследвана и е получила документ, че не е извършила престъпление. „Мога да заявя, не съм корумпирана, вие не можете да го кажете, защото не сте минали през всички процедури", заяви тя на Борисов.

По-късно, в кулоарите на парламента, Борисов отново посочи президента Първанов, че стои в основата на на компроматната война.

Като аргумент той посочи пускането на стенограмата на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. След това всички започнаха да работят по този начин, подчерта Борисов.

Помолен да поясни подозренията си, че Първанов стои зад записите от „Галерия", Борисов каза, че начинът, по който той и БСП се опитват да ги използват е красноречив, че стоят зад тях.

"Иначе те не биха говорили неща, които не са проверили", добави Борисов и посочи как Корнелия Нинова защитава Антоний Странджев (в рамките на парламентарния контрол с въпрос към Борисов, бел.ред.).

Запитан какъв ход ще предприеме за спиране на тази война, Борисов отговори, че организаторите й няма да я спрат. Той припомни предишните избори - „Извадиха клиповете, "Като избереш Бойко - избираш Костов". Борисов припомни и неотдавнашния вот на доверие в парламента - „Видяхте кой най-ме предаде във вота - точно Костов".

Помолен да коментира притесненята на ЕС от подкрепата на Волен Сидеров Борисов заяви категорично, че има пълна подкрепа от ЕС.

Премиерът съобщи, че си е направил разпечатки от разговорите, от които е видно, че от разговора, който МТел ми дава примерно 120 секунди, а от флашките разговорите са с 46 секунди повече. „Откъде са дошли тези думи и изречения в повече", недоумява Борисов.

Той подчерта, че води стотици разговори на ден и че в случая с флашките става въпрос за миналия март. Според Борисов схемата е да се създаде в обществото мнителност.
цитирай
3. анонимен - ...
28.01.2011 19:40
Запитан не се ли превръща Цветан Цветанов в огромен проблем за ГЕРБ и управлението, Борисов отговори с думите „Всеки се радва, когато началникът му е зле". Според премиера това е характерно за България.

По-рано днес пък пред Тв7 той коментира, че "сваля шапка на Алексей Петров", защото - С трима журналисти, Дачков, Патрашкова и Сашо Диков, един вестник и една телевизия, Петров обезличи всички медии, той ви подчини всичките. С няколко флашки обезличи всички партии. Без пари си направи такава реклама.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4664499
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796