Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2011 23:52 - Самолет с около 180 места ще чака българите в 12 ч. в Триполи
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 673 Коментари: 3 Гласове:
0



image По решение на българското правителство ще бъде извършена евакуация на българските граждани от района на Триполи, съобщи МВнР.
Държавната фирма "Техноекспортстрой" е осигурила самолет с капацитет от 180 места, който се очаква да пристигне в Триполи утре около 12.00 ч. местно време. Действията на компанията са по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Заради нарушените комуникации на територията на Либия МВнР се обръща към българските граждани в района на Триполи с указания, онези от тях, които имат в себе си задгранични паспорти и преценят, че няма рискове за личната им сигурност, да се явят на летището в Триполи към 12.00 ч. местно време. Всички да носят със себе си българските си паспорти, независимо дали в тях имат либийски изходни визи.

Препоръчително е желаещите да се евакуират да носят със себе си вода и лека храна.

По думите на зам.-министъра на външните работи Димитър Цанчев пред БНТ се подготвят и други полети  в зависимост от възможностите за кацане в Триполи и от броя на българите, пожелали да се приберат. В готовност е и правителственият самолет. Посолството има данни за около 500 български граждани в страната. Разминаването в данните на различните източници идва от факта, че част от тях са в Либия по частни договори с компании и не са го обявили в посолството.

МВнР препоръчва на българските граждани от района на Бенгази и градовете от източната част на Либия по възможност да не напускат домовете си. Към момента летището в Бенгази остава затворено за полети, поради което се търсят други възможности за евакуация.

Границата между Либия и Египет е отворена и властите в Кайро са започнали евакуация с автобуси. Според телевизия "Ал Джазира" от либийска страна ГКПП са обезлюдени. Египетската армия е наредила да започне извеждането от Либия на египетските граждани. Военни бързо вдигат палатъчни лагери от египетската страна на границата.

Българските граждани в Либия, които нямат в себе си български паспорти, следва задължително да се свържат с посолството, за да получат временни паспорти, без които не могат да напуснат страната.

Министърът на външните работи Николай Младенов каза в телефонен разговор с репортер на Би Ти Ви, че либийският външен министър се е ангажирал пред страните от ЕС  да съдейства хората без изходни визи да нямат проблем при напускането на страната.

Телефони за връзка с посолството и консулската ни служба в Триполи:
Централа: (00218 21) 3609988, 3605625;
Мобилен на временно управляващ консул - 00218 91 366 51 98 Факс - 00218 21 3609990

Адрес на посолството:
Ул. "Салма Бен ал Укуа" №5-7, Триполи
5-7, Salma Ben Al Ukua St, Tripoli

24-часов телефон за връзка в Министерството на външните работи:
(00359 2) 948 24 04
(00359 2948 2116
Факс: 00359 2 948 2005

Електронна поща само за Либия:
libya@mfa.bg

Хиляда чужденци на летището в Триполи се опитват да напуснат страната

Подготвя се евакуацията на българите

Режимът в Либия се разпада сред кръв и хуманитарна криза

Премиерът нареди правителственият самолет да е готов да евакуира българите от Либия




Тагове:   средиземноморие,


Гласувай:
0



1. hikari - Ако има PR, той е само в полза на Бойко Борисов!
23.02.2011 18:51
Ако говорим за PR, той е само в полза на правителството, не в полза на „Техноескпортстрой".

Това коментира пред Дарик радио директорът на държавната фирма, който беше уволнен от премиера Бойко Борисов.

Премиерът се разгневи заради евакуацията на българите от Либия, като аргументира решението си с това, че някой се е опитал да си направи "евтин PR на гърба на Външно министерство".

„Никъде не съм казвал нищо друго, освен че е по негова препоръка и съгласувано с министър Плевнелиев. Ако говорим за това, че съм изпратил самолет, за да си прибера закъсалите работници в Либия. Ами и утре ако се наложи, и утре ще изпратя. Пари се печелят, човешкият живот не се връща“, коментира Коцев.

„Изпреварихме всички, бяхме едни от първите. Само че аз ден и половина се занимавах с разрешението за кацане и изтегляне на нашите работници", обясни той.

"Правителственото звено „Авиоотряд 28" отишли в „България Ер" и най-бандитски взели разрешението на моя самолет и казали, че те ще кацнат с това разрешение. Да, обаче международната организация по въздухоплаването не допуска такива замени.

Там всичко е персонализирано - по самолет, по хеликоптер, има номер също така. И те излетяха и някъде над Малта се усетиха, че не могат. И ако говорим за PR, той е в полза на правителството, не в полза на "Техноескпортстрой", заключи отстраненият шеф.
Още по темата
Шеф на държавна фирма "излетя" след акция "Либия"
Кацнаха! Една българка и ... сумати чужденци

Проблемът с координацията за евакуацията на българите от Либия стана ясен още във вторник. Според първоначалните планове самолетът, нает от "Техноекспортстрой", трябваше да тръгне за Либия във вторник сутринта, но полетът беше отложен.

От Външно обвиниха "Техноекспортстрой", че е подвела институциите с неизпълнен ангажимент по евакуацията.

В крайна сметка от България за Джамахирията в късния следобед във вторник излетяха два самолета – първо правителственият „Еърбъс“, а малко след него и самолет на „България Ер“, ангажиран от държавната
цитирай
2. hikari - ===
23.02.2011 18:52
Техноекспортстрой“.

Тази нощ обаче на Летище София кацна първо машината на „България Ер“ със 110 българи и шестима румънци на борда. След него около 10 часа сутринта пристигна и правителственият самолет.

Той прибра от Либия 83-ма души, от които само една българка, 70 хървати, 2 южнокорейци и 10 китайци.
цитирай
3. hikari - Либийско техно хайку
23.02.2011 18:53
Политическите сили
си премериха пиарите.
Небосклонът завоня.

Eла Хикари
стихосб. Политическо хайку
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4664499
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796