Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2011 13:06 - Стотици подкрепят във Facebook "Ден на гнева" в Саудитска Арабия
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 597 Коментари: 0 Гласове:
2



Стотици потребители на социалната мрежа "Фейсбук" (Facebook) се присъединиха към кампанията за организиране на "Ден на гнева" и в Саудитска Арабия. Специалната страница призовава за "революция на копнежа" на 11 март, съобщи "Ройтерс".

Организаторите настояват в най-големия в света износител на петрол абсолютната монархия да се смени с изборен лидер, да се въведе повече свобода за жените и да се освободят политическите затворници.

До сряда сутринта над 460 души са се присъединили към каузата, но е невъзможно да се разбере колко от тях действително са от Саудитска Арабия, както и да се прогнозира дали онлайн акцията ще доведе до реален протест. Подобни призиви в интернет от последните седмици не успяха да изкарат нито един човек на улиците на столицата Риад. Демонстрация след наводненията във втория по големина град Джеда бързо бе разпръсната.

Страницата във "Фейсбук" предлага "владетелят и членовете на Шура (консултативния съвет) да се избират от народа", както и да има независими съдилища и право на свободно изказване на мнение и на събиране и сдружаване.

Исканията на организаторите продължават с минимална заплата от 10 000 риала (2700 долара), повече възможности за работа, създаване на специален орган за борба с корупцията и премахване на "неоправданите данъци и такси".

Предложенията стигат до настояване за реформа във въоръжените сили, модернизиране на мощното и консервативно сунитско духовенство и "премахване на незаконните ограничения за жените" в кралството.

Въпреки петролното си изобилие, Саудитска Арабия имаше през 2009г. безработица от 10.5%. Населението получава различни бонуси, но те са смятани за по-малки от предлаганото в другите петролни държави от Персийския залив.

В сряда държавната телевизия съобщи, че завръщащият се след лечения крал Абдула ще предложи на саудитците помощи и облекчения в размер на милиарди риали.

Засега не се чува нищо относно исканията на либерално настроени лидери и опозицията за реформиране на монархията и провеждане на местни избори. В Саудитска Арабия няма избран от народа парламент, а публичните протести не се толерират, обяснява "Ройтерс".



Тагове:   средиземноморие,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665854
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796