Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2011 04:26 - Ново земетресение от 6.6 по Рихтер разлюля Япония
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 1515 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 12.03.2011 06:44


Ново земетресение с магнитуд 6.6 разтърси северозападна Япония след разрушителния трус в североизточната част на страната, съобщават световните агенции.

Японското правителство създаде специален оперативен щаб за ликвидиране на последствията от земетресението. До момента няма съобщения за изтичане на радиация от някоя от многобройните атомни електроцентрали в засегнатите от силния трус зони, но властите признаха за опасност от радиоактивно замърсяване вследствие на повредата на охлаждащата система на един от реакторите на АЕЦ "Фукушима 1". В резултат са били евакуирани местните жители в радиус от три километра от централата.

Загиналите след труса от 8.9 по Рихтер и цунамито в североизточна Япония вероятно са над 1000 души.

Вълните цунами, предизвикани от най-силното земетресение в историята на съвременна Япония, достигнаха тихоокеанското крайбрежие на Латинска Америка. Средната височина на вълните е половин метър. По-голямата част от държавите в региона са в състояние на тревога.Най-сериозно към заплахата се отнесе еквадорският президент Рафаел Кореа, който обяви извънредно положение за период, който може да достигне 60 дни, и нареди да бъдат евакуирани на по-голяма надморска височина всички жители на крайбрежните райони и на островите Галапагос, на 1000 километра западно от Еквадор, т. е. общо 300 хиляди души.

В Чили, където при земетресение с магнитуд 8.8 през февруари 2010 година загинаха над 500 човека, властите отправиха превантивно предупреждение и призоваха населението към спокойствие. Евакуирани са жителите от крайбрежието на Великденските острови, на повече от 3500 километра западно от бреговете на Чили, където вълните цунами са очаквани малко преди 21 ч. по Гринуич (23 ч. българско време).

Фотогалерия: Няколко часа след земетресението в Япония  
image

Кадър от видео запис на огромен водовъртеж - и малко корабче в него - образуван от цунами вълните край пристанище Оарай, префектура Ибараки.

 

1
image1 image2 image3 image4 image5 image6 image7 image8 image9 image10 image11 image12 image13 image14 image15 image16 image17  



Тагове:   Япония,


Гласувай:
0



1. анонимен - Япония отпуска стипендии за наши студенти
12.03.2011 05:37
Правителството на Япония отпуска стипендия на наши български ученици и студенти за изучаване на японски език. Това обясниха представители на японското училище за обучение на чужденци Tokio Riverside School по време на изложението „Образование без граници”.

Цената на едногодишен курс е 6000 евро, като разходите се покриват изцяло от стипендията. Условието е стипендиантът да посещава редовно лекциите по японски и да постига отличен успех в обучението. След завършването на курса нашите ученици и студенти ще имат възможността да кандидатстват в престижни японски университети.

В рамките на изложението за пръв път своите учебни програми представиха белгийските университети в Брюксел и Лиеж. Таксите за обучени на бакалаври в столицата на Европейския съюз вървят между 500 и 800 евро на година. Нов участник на образователния панаир е Московският технически университет по гражданска авиация.
Алма матер дава € 900 000 за следване в чужбина
Софийският университет отпуска 900 хиляди евро за изпращане на студенти в чужбина през тази учебна година. Това заяви проф. Иван Илчев при откриването на дните на кандидат-студента вчера. Университетът осъществява над една трета от студентската мобилност в страната, като през изминалата година са били заделени 870 хиляди евро.

Алма матер открива юбилейната си стотна специалност догодина, добави той. В момента в най-стария вуз у нас има 99 програми за обучение.

Ректорът се похвали и с открития вчера българо-корейски IT център, като работата по него е осъществявана съвместно с министерството на транспорта, БАН и университети от други градове. Центърът, който е първи по рода си в Европа, ще разработва проекти за въвеждане на електронно правитество, а Република Корея ще влага в него по един милион евро годишно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658843
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796