Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2011 17:18 - Повишено ниво на радиация е измерено в още една японска АЕЦ, съобщи МААЕ
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 540 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 13.03.2011 18:17


Виена. Повишено ниво на радиация е измерено в японската атомна електроцентрала в Онагава, местните власти обявиха предупреждение за опасност, предаде Международната агенция за атомна енергия, цитирана от АФП.
„Японските власти информираха МААЕ, че е обявено най-ниското предупреждение за опасност в Онагава, след като показателите за радиация в районите около централата са надвишили допустимите максимални стойности”, се посочва в съобщението.

***
Токио. Равнището на радиацията в момента в зоната на японската атомна електроцентрала „Фукушима-1” не е опасно за здравето на хората, заяви на пресконференция в Токио ръководителят на Токийската енергийна компания Масатака Симидзу, цитиран от радио „Маяк”.
Той опроверга информацията, че здравето на местните жители е било застрашено. По-рано японският премиер Наото Кан посочи, че ситуацията на „Фукушима-1” остава много сложна. Той одобри въвеждането на режим на тока за населението и предприятията от понеделник. Според премиера това ще предотврати евентуално претоварване на електрическите мрежи в страната след най-мощното в историята на страната земетресение, последвано от цунами.

***
Токио. Американският самолетоносач „Роналд Рейгън” днес достигна бреговете на Япония и започна провеждането на хуманитарни операции за пострадалите от природните бедствия в североизточната част на страната, предаде агенция Киодо.
Самолетоносачът достигна остров Хоншу. Военните предоставят своите хеликоптери за спасителните операции и за доставката на медикаменти и питейна вода.

***
Москва. Руската държавна корпорация по атомна енергия „Росатом” официално предложи да окаже помощ на Япония при решаването на проблемите в атомните централи на страната, съобщи днес руската компания, цитирана от РИА Новости.
Във ведомството посочват още, че заплахата от експлозия в третия блок на АЕЦ „Фукушима-1” се оценява като крайно ниска. Също така по данни на „Росатом” проблемите с охлаждането на реакторите в АЕЦ „Фукушима-2” засега не се потвърждават.
По-рано днес Украйна също предложи помощ на Япония при решаването на ядрената криза в страната.



Тагове:   Япония,


Гласувай:
1



1. hikari - Японски вулкан изхвърли облаци от пепел във въздуха
13.03.2011 17:45
Вулкан в югозападната част на Япония изригна днес след близо две седмици относително затишие, изхвърляйки облаци пепел на височина до четири километра, съобщиха местните власти, цитирани от АФП.
Засега не е потвърдено дали изригването има директна връзка с мощното земетресение, разтърсило страната в петък. Високият 1 421 метра вулкан Шинмоедаке през януари изригна за пръв път от 52 години насам.
цитирай
2. hikari - Над 1500 души са загинали в Япония
14.03.2011 00:22
Токио. До момента в Япония е потвърдена смъртта на над 1500 души, като властите се опасяват, че броят на откриваните тела ще продължава да расте, предаде японската телевизия NHK.
В префектура Мияги са обявени 643 смъртни случая, свързани със силното земетресение и последвалото цунами.
В същото време в крайбрежния град Минами Санрики около половината жители, 10 хиляди души, са в неизвестност след преминаването на вълните. Така полицията на Мияги смята, че броят на жертвите само в префектурата почти сигурно ще надвиши 10 хиляди души.
Засега потвърдените смъртни случаи са 1596.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665615
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796