Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2011 16:51 - Вселенският патриарх: Ядрената енергия е опасна за човечеството
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 485 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 14.03.2011 06:22


Земетресението в петък е било с магнитуд 9,0 image

Призив, за да се замислим отново върху използването на ядрената енергия отправи Вселенският партиарх Вартоломей по повод земетресението, разтърсило Япония, съобщава гръцката агенция АНА-МХА.

Нашето контрапредложение са безопасните зелени видове енергия, които опазват околната среда и човека и могат в достатъчна степен да обслужват нуждите му, се казва в послание на Вселенския патриарх.

Вартоломей определя използването на ядрената енергия като опасна за човечеството.

Японската метеорологична агенция обяви днес, че земетресението в петък е било с магнитуд 9,0, а не 8,8, както бе съобщила първоначално, предаде ДПА.

Според измерванията на Геологическия институт на САЩ трусът, който предизвика и цунами, е бил със сила 8,9.

Геофизик от агенцията каза пред Си Ен Ен, че земетресението е изместило Япония с най-малко 2,4 метра и е отклонил земната ос с около 8 сантиметра. БТА

 

Неделя Православна   image
Негово Светейшество българският патриарх и софийски митрополит Максим оглави Божествената света литургия за Неделя Православна в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски”.

 

.


Тагове:   Япония,


Гласувай:
2



1. hikari - Сценарий „Фукушима” невъзможен за АЕЦ „Белене”
14.03.2011 06:24
АЕЦ „Белене” ще бъде проектирана така, че да издържи на земетресение от 7-а степен по скалата на Рихтер. АЕЦ „Козлодуй” също е изчислена така, че да издържи на толкова силен трус, освен това районът на централата е устойчив от сеизмична гледна точка. Това обясни енергийният министър Трайчо Трайков пред „Дарик”, след като японската електроцентрала „Фукушима” аварира при земетресението и последвалото го цунами.

Трайков обеща още, че ще поиска допълнителни експертизи и анализи.

Проектът за АЕЦ „Белене” предлага реактори от поколение 3+, сертифицирани съгласно изискванията на Европейските експлоатиращи организации (EUR), и притежава уникално съчетание на пасивна и активна защита за безопасност, съобщиха вчера от „Росатом”. От там посочват още, че защитната обвивка на реакторите ще може да издържи падането на 400-тонен самолет, а блоковете ще са работоспособни при земетресение от над 7 по Рихтер.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672239
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796