Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2011 15:19 - Нивото на радиация в четвърти реактор на АЕЦ „Фукушима” продължава да се покачва
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 1432 Коментари: 8 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Токио. Нивото на радиация в аварийния четвърти енергоблок на АЕЦ „Фукушума-1” в Северна Япония продължава да се покачва, съобщават японски медии, цитирани от агенция Интерфакс.
Според съобщенията радиационният фон около реактора вече е толкова висок, че затруднява нормалната работа и контрола над състоянието на енергоблока, което увеличава риска от инциденти.
 
  Световната здравна организация е готова да помогне на Япония
image 
Женева. Световната здравна организация (СЗО) обяви във вторник, че е готова да окаже помощ на Япония, която е в извънредна ситуация, след като няколко реактора бяха повредени след земетресението и последвалото го цунами миналата седмица, предаде АФП.
„Изразихме готовността си да участваме в мисия, да предложим нужната помощ, ако е нужно”, заяви Мария Неира, директорът по общественото здраве и околна среда в СЗО.





Тагове:   япония,


Гласувай:
2



1. hikari - Скандинавските държави предупредиха своите граждани да не пътуват до Япония
15.03.2011 15:25

Стокхолм. Швеция, Норвегия и Финландия разшириха своите предупреждения за пътувания до Япония, предупреждавайки да не се предприемат никакви пътувания до опустошената от земетресение и цунами страна, на фона на нарастващите опасения за радиационно замърсяване от понеслите щети ядрени централи, предаде АФП. „Заради природните бедствия в Япония, и ситуацията с японските ядрени централи, външно министерство, в координация с Шведските власти за радиационна сигурност, съветват да не се предприемат никакви нежизненоважни пътувания до Япония”, обявиха от шведското външно министерство.
Подобни предупреждения бяха издадени и от властите на Норвегия и Финландия.
цитирай
2. hikari - Нивото на радиацията в Токио е десет пъти над нормалното
15.03.2011 15:27
Токио. Нивото на радиацията в Токио е десет пъти над нормалното, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на съобщение на властите в японската столица. В същото време властите посочват, че няма опасност за здравето на жителите на Токио.
По-рано се появи информация за повишени радиационни нива в околностите на японската столица. В префектура Точиги, северно от Токио, нивото на радиацията е било 33 пъти по-високо от допустимите норми.
Днес във въздуха в японската столица са открити частици цезий.
цитирай
3. hikari - Южна Корея предупреди, че японските радиоактивни частици ще достигнат Тихоокеанския регион
15.03.2011 15:29
Сеул. Южнокорейската метеорологическа служба представи резултатите от проучване, които сочат, че по-голямата част от радиоактивните частници от Япония ще се насочат към Тихоокеанския регион, съобщава агенция Киодо.
От агенцията посочват, че резултатите са от хипотетично развитие на ситуацията. Те не са обосновани на конкретни данни за количеството радиоактивни изпарения, които ще попаднат във въздуха.
цитирай
4. hikari - „Лидове новини”: ЕС се безпокои заради японската ядрена катастрофа
15.03.2011 15:37
Прага. Опасната ситуация в АЕЦ „Фукушима” в Япония след земетресението и последвалото цунами предизвика опасения, че подобни инциденти може да се случат и на други места по света. В Германия повечето медии настояха правителството да се откаже от плановете си да увеличи срока на експлоатация на атомните електроцентрали, пише чешкият вестник „Лидове новини”.
Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йонтингер заяви, че инцидентът в Япония е променил света. Той посочи, че много неща, които са били смятани за даденост в сферата на ядрената енергетиката, сега са поставени под съмнение.
Тази седмица ще се състои специална среща на ЕС, на която ще бъде дадена оценка на последиците от бедствието.
цитирай
5. hikari - Канада обяви, че няма риск от японската радиация
15.03.2011 15:38
Отава. Канада обяви във вторник, че щетите на японските електроцентрали, засегнати от силното земетресение, „не се очаква да постави в риск здравето или безопасността” в страната, предаде АФП.
„Правителството на Канада активно следи ситуацията и оценява потенциалните рискове за Канада в резултат на щетите на атомните електроцентрали в Япония”, се казва в изявление на министерството на обществената сигурност.
цитирай
6. hikari - Южна Корея предупреди, че японските радиоактивни частици ще достигнат Тихоокеанския регион
15.03.2011 15:40
Сеул. Южнокорейската метеорологическа служба представи резултатите от проучване, които сочат, че по-голямата част от радиоактивните частници от Япония ще се насочат към Тихоокеанския регион, съобщава агенция Киодо.
От агенцията посочват, че резултатите са от хипотетично развитие на ситуацията. Те не са обосновани на конкретни данни за количеството радиоактивни изпарения, които ще попаднат във въздуха.
цитирай
7. hikari - Владимир Путин нареди анализ на ситуацията в атомния отрасъл в Русия
15.03.2011 16:13
Москва. Руският премиер Владимир Путин нареди на „Росатом”, министерството на природата и министерството на енергетиката да анализират ситуацията в руския атомен отрасъл във връзка със събитията в японската АЕЦ „Фукушима”, където след цунами възникнаха проблеми с охлаждането на реакторите, предаде РИА Новости.
„Искам министерството на енергетиката, „Росатом” и министерството на природата да проведат анализ на текущото състояние на атомния отрасъл и анализ на плановете, перспективите за развитие на атомния отрасъл и в едномесечен срок да представят резултати пред руското правителство”, заяви Путин по време на съвещание относно ядрената криза в Япония.
цитирай
8. hikari - Премиерът Бойко Борисов: Ядрените реактори ще се гледат под лупа, но САЩ, Япония, Франция или Германия няма да ги затворят
15.03.2011 16:16
София. Затварянето на реакторите на АЕЦ „Козлодуй” коства много повече от 300 млн. евро и бих бил много по-доволен, ако България можеше да запази реакторите си. Това каза премиерът Бойко Борисов в парламента, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
„Благодарение на политиката на предишните правителства, в момента се намираме на това дередже”, добави министър-председателят.
По думите на премиера, трагедията в Япония е огромна и е важно преосмислянето на политиката на ЕС за всички атомни реактори. „Бъдете убедени, че те ще се гледат под лупа, но нито САЩ, нито Япония, Франция или Германия, ще си затворят ядрените реактори”, посочи Борисов.
Според него неслучайно Българската агенция по ядрена безопасност не се е произнесла с категоричното си решение за АЕЦ „Белене”. „Самите ние сме заинтересувани за максимална сигурност на нашите реактори. Мисля, че в тази посока също сме на едно мнение”, каза още премиерът.
От разговорите си с лидерите на бивши социалистически страни, Бойко Борисов каза, че е останал с впечатление, че посткомунистическите процеси все още не са приключили.
„С днешното откриване на дома в Любимец, вече 100 % сме готови с техническите изисквания по Шенген и се надявам в средата на годината да има положително решение за България. Правим всичко възможно по линия на ЕНП също да имаме подкрепа”, заяви Борисов.
Христина ДОБРЕВА
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4664541
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796