Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2011 19:57 - България и още две страни от ЕС вече събират помощи за Япония
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 446 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Eксперт от европейската комисия ще се включи в замерването на нивата на радиация в Япония

Три страни от Европейския съюз, сред които и България, вече събират помощи за Япония, съобщи по Би Ти Ви еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева. Според нея пострадалата от силното земетресение и вълните цунами страна, има нужда от одеала, матраци, вода и съдове за съхранение на вода.

Комисар Георгиева посочи, че двадесет страни от ЕС вече са изразили готовност да помогнат на Япония. Тя добави, че еврокомисията ще изпрати екип от десет души, специалисти в областта на Гражданската защита в пострадалата от бедствията държава. Сред тях ще има и експерт по радиацията, който ще разполага и с прецизна апаратура за измерване на радиационния фон.

Кристалина Георгиева прогнозира, че следващите две седмици ще са много трудни за Япония, като ниските температури не помагат за справянето с кризата. Според последните данни, които са постъпили в ЕК, жертвите на земетресението и вълните цунами са над 3500, а 15 000 се водят изчезнали.

Във временни убежища са настанени над половин милион души. По данните на ЕК без вода в Япония са 1.4 млн. души, а 900 000 са без ток. Кристалина Георгиева посочи също, че към момента не се знаят точните икономически последици от бедствието за Япония и света

   Външно призова за дарения в помощ на Япония
image

Над 70 държави вече предложиха помощта си на Япония след разрушителното земетресие и цунамито, предизвикано от него.

В този тежък момент България трябва да покаже съпричастност с Япония и нейните граждани, като наберем дарения по молбата на Японския червен кръст. Това се посочва в изявление на говорителя на Министерството на външните работи (МВнР) Весела Чернева.

"Вече дни наред ужасяващите събития в Япония приковават световното внимание. Множество държавни, правителствени и неправителствени организации, фирми и граждани изразяват солидарността си, предлагайки помощ. На място са мобилизирани хиляди доброволци, които оказват съдействие на останалите без дом и на евакуираните жители, засегнати от катастрофалното земетресение и последвалото цунами. Правят се опити за осигуряване на първа помощ, временни подслони, топла храна, чиста питейна вода, но мащабите на трагедията са огромни", се посочва в изявлението.

Българските граждани, желаещи да подкрепят усилията на Японския червен кръст, могат да направят своите дарения на специално откритата банкова сметка:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД,
IBAN: BG 64 UNCR 7630 1078 6609 13;
BIC: UNCRBGSF;
Български червен кръст (За пострадалите от земетресението в Япония).
 

     


Тагове:   Япония,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665548
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796