Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2011 17:13 - Кризата в АЕЦ "Фукушима-1" се развива към "възможно най-лошия сценарий" (ОБЗОР)
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 3176 Коментари: 7 Гласове:
5

Последна промяна: 16.03.2011 18:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image image Възрастни мъж и жена отиват да занесат храна на свои роднини, пострадали при земетресението и цунамито в Минамисанрику, префектура Мияги. Семейство в разрушения от земетресението и цунамито град Минамисанрику, префектура Мияги.  Спасители в пострадалия от земетресението и цунамито Сендай.
 

Кризата с японската АЕЦ се развива съгласно най-лошия възможен сценарий, заяви в сряда директорът на руската държавна корпорация за ядрена енергетика Сергей Кириенко.
Резервоар, съхраняващ отработеното ядрено гориво в четвърти енергоблок на японската АЕЦ „Фукушима-1” „е основният повод за загриженост” в японската ядрена криза, съдържайки риск от изпускане на радиация директно в атмосферата, предупредиха от Френската агенция за ядрена безопасност.
Дълбокият резервоар в реактора съдържа горивни прътове с отработено гориво, които са силно радиоактивни и при нормални обстоятелства са потопени във вода, която да ги охлажда.
За разлика от активно използваните прътове, употребените компоненти не са обкръжени от защитна обвивка от стомана и бетон, която да предпазва от изтичане на радиоактивни газ и частици.
Сградата, в която се съдържа отработеното гориво, е понесла „тежки щети” след пожар, предизвикан от мощното земетресение, засегнало централата на 11 март.
По последни данни водата от резервоара постепенно се изпарява, като в случай на пресъхване има реална опасност от директно изтичане на радиационно замърсяване в атмосферата.
Според данни на Европейската комисия в 1 и 3 енергоблок на АЕЦ „Фукушима-1” е започнало частично разтапяне на ядрения материал в ядрото на реакторите вследствие на липсата на работеща система за охлаждане.
Информацията на ЕК е основана на анализ на възникналата ситуация, взимайки под внимание данните на японските власти, Международната агенция за атомна енергия и съобщения на медиите.
Междувременно японските власти обмислят възможността за използване на специални водни оръдия за вкарване на вода и охлаждане на реакторите. Операцията може да започне след броени часове.
Според данните на японския Червен кръст ситуацията в столицата Токио е безопасна от гледна точка на радиационното замърсяване.
Според съобщение, публикувано от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец японският клон на организацията е информирал, че „Токио е безопасно по отношение на ситуацията с радиоактивността и чуждите граждани могат спокойно да пристигат в столицата”.
Министерството на външните работи на Япония е получило молба за изясняване на съдбата на 500 чуждестранни граждани, изчезнали след земетресението и последвалото го цунами, ударили Северна Япония.
Междувременно според актуализирани официални данни, оповестени от телевизията, броят на загиналите и безследно изчезналите в резултат на земния трус и вълната цунами доближава 12 000 души.
На фона на задълбочаващата се криза расте и международното недоверие към безопасността на атомните електроцентрали.
Китай е замразил издаването на разрешения за изграждане на планирани ядрени електроцентрали и ще предприеме пълна проверка на действащите и в момента строящите се централи, съобщиха от Държавния съвет (кабинета на министрите) на Китай.
„Временно ще преустановим одобряването на ядрени проекти, включително за тези в предварителен етап на разработка”, се посочва в изявление, издадено след среща на Съвета.
Китайското правителство направи изявлението след ескалирането на ядрената криза в Япония, където земетресение и цунами нанесоха щети на ядрени централи. До момента в Китай не са регистрирани завишени нива на радиация вследствие на инцидентите в японската АЕЦ „Фукушима-1”.
Германците са все по-критично настроени към ядрената енергетика след аварията в АЕЦ „Фукушима” в Япония, сочат данните от ново проучване на общественото мнение.
Според резултатите от проучването, проведено в понеделник, 71% от респондентите смятат ядрената енергетика за важна част за енергийната стабилност. Това е с близо 10% по-малко в сравнение с предишната година.
11% от анкетираните настояват за незабавното затваряне на всички германски атомни електроцентрали. 52% от германците искат централите да бъдат затворени до пет години.
71% от респондетите са заявили, че са готови да плащат с 20 евро по-високи сметки за електричество, ако спре работата на атомните електроцентрали.
Испанското правителство ще преразгледа системите за сигурност на всичките си шест атомни електроцентрали след ядрената криза в Япония.
Испанският министър на индустрията Мигел Себастиан заяви, че властите са поискали и допълнително сеизмично проучване, както и проучване на рисковете от наводнения. Той заяви, че Съвета за ядрена сигурност на Испания е бил помолен да извърши анализите колкото се може по-скоро.
Президентът на Венецуела Уго Чавес заяви, че прекратява новооткритата ядрена програма на страната на фона на кризата в атомните централи на Япония.
„Аз наредих на енергийния министър Рафаел Рамирес да замрази плановете за развитие на ядрената програма на Венецуела”, подчерта президентът в реч по националната телевизия.

Френският президент Никола Саркози обяви в сряда, че ще свика специална среща на министрите на енергетиката на страните от групата Г20 за обсъждането на възможностите за енергийния сектор с оглед на ядрената криза в Япония.
„Във формата на Г20, Франция ще поеме инициативата да събере министрите на икономиката и енергетиката през следващите седмици, за да бъдат обсъдени основните енергийни възможности за утрешния свят”, коментира Саркози по време на среща на кабинета на министрите си. Франция председателства групата на 20-те най-големи световни икономики през настоящата година.
Самият Саркози настоява, че въпреки нарастващите международни опасения за енергийната сигурност, ядрената енергетика остава жизненоважна за енергийната независимост на Франция и за опазване на околната среда.
По време на опасенията по света след ядрената криза в Япония Саркози заяви, че Франция, която е най-големият потребител на ядрена енергия, ще се придържа към нея.
"Франция е направила избора си за ядрена енергетика, който е базов елемент за нейната енергийна независимост и борбата срещу парниковите ефекти", е заявил Саркози по време на среща на кабинета си, според изявление на администрацията му.
Премиерът на Франция Франсоа Фийон заяви, че страната му ще извърши проверки на всичките си ядрени реактори, но настоя, че би било абсурд да се осъди ядрената енергетика.
image


Тагове:   Япония,


Гласувай:
5



1. hikari - Япония обяви за свой основен приоритет охлаждането на трети реактор от АЕЦ „Фукушима”
16.03.2011 17:19
Токио. Япония постави като свой основен приоритет усилията за охлаждането на захранвания с плутоний ядрен реактор, след неуспешен опит за бомбардиране с вода на реактора, като властите остават с все по-ограничен брой възможности за избягване на бедствие, коментира агенция Ройтерс.
Трети реактор е единственият в АЕЦ „Фукушима-1”, който е захранван с плутоний, който е далеч по-опасен за човешкото здраве от урана, използван в останалите пет енергоблока.
Високото ниво на радиация попречи на опита на военен хеликоптер да излее вода от въздуха върху реактора, съобщават местни медии. Операторът на АЕЦ-а, „Токио илектрик пауър ко” отказа да коментира ситуацията.
Не е ясно дали хеликоптерът е трябвало да излее водата върху самия реактор, или върху резервоара за охлаждане на прътовете с отработено ядрено гориво до енергоблока. Според обществената телевизия „Ен Ейч Кей” водата е била предназначена за охлаждане на резервоара с отработено гориво.
цитирай
2. hikari - Проф. Димитър Сираков, НИМХ: Радиоактивният облак отива към Тихия океан
16.03.2011 17:44
София. Циркулацията в момента е такава, че траекториите на частичките са малко или много на паралела, на който е разположена централата Фукушима, с движение на Изток в Тихия океан. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Димитър Сираков от отдел „Моделиране на атмосферното замърсяване” към Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Според данните, с които разполагат специалистите, ако циркулацията се запази, облакът може да стигне при нас след три седмици, но е невъзможно циркулацията да се запази за три седмици една и съща. „Хората, които слушат тези, които има говорят страхотии, а не слушат специалистите и не им вярват, а вярват на шамани – да си купуват каквото искат. Това е народопсихология – казва им се от няколко места, но те продължават да се паникьосват”, посочи проф. Сираков.„Съгласно нашите данни, които имаме от целия свят, и съгласно нашите пресмятания с моделите, които имаме, в момента циркулацията на въздушните маси е такава, че отнася, ако има изпусната някаква радиация, към Тихия океан”, обясни професорът. По думите му - съгласно изчисленията за три дни, замърсяването ще върви по паралела и ще измине около 40 градуса по паралела, навътре в Тихия океан.„Ако циркулацията се запази такава за 20 дни или за три седмици – някоя и друга частичка може да достигне и до нашата страна, но циркулацията не може да се запази толкова дълго. Особено в по-ниските слоеве, това не може да стане. Вятърът мени посоката си, защото минават атмосферни вихри, каквито са циклоните и антициклоните”, каза проф. Сираков.„Частичките, изхвърлени от дадена централа, ако се движат само от вятъра и от нищо друго, без да отчитаме останалите процеси, по този начин се получават, така наречените траектории.
цитирай
3. hikari - Авиокомпаниите се опитват да се справят с масовото бягство от Япония
16.03.2011 17:45
Токио. Авиокомпаниите в Япония бързат да се справят със струпването на пътници на летищата и да помогнат на тези, които искат да напуснат страната заради страховете, че ядрената криза в страната все повече излиза от контрол, предава Ройтерс. Бедствието превърна част от японската столица в призрачен град, тъй като жителите или стоят затворени в домовете си, или напускат столицата.
Франция и Австрия призоваха гражданите си, живеещи в Токио, да напуснат страната или да се насочат към южната част на Япония.
Френското посолство заяви, че е помолило авиокомпанията "Еър Франс" да мобилизира самолети за евакуацията на френски граждани от Япония. Два от самолетите вече извършват полетите.
Германската авиокомпания "Луфтханза" съобщи, че променя полетите за Токио към Осака и Нагоя. Холандската "Кей Ел ЕМ" също пренасочва полетите си към Осака. © 2011 Всички права запазени.
цитирай
4. hikari - Около 10 хиляди души са в неизвестност в японския град Ишиномаки
16.03.2011 17:51
Токио. Броят жителите на японския град Ишиномаки, които са в неизвестност след силното земетресение и последвалото цунами в петък, възлиза на около 10 хиляди души, предаде АФП.
Градът се намира на японското крайбрежие, което беше залято от високите вълни, предизвикани от земетресението в петък. Общият брой на жителите на Ишиномаки преди трагедията е бил 16 хиляди души.
Пристанищният град Минамисанрику също съобщи за 10 хиляди души в неизвестност.

цитирай
5. hikari - ЕС ще проведе извънредна среща на министрите на енергетиката заради аварията в АЕЦ в Япония
16.03.2011 17:54
Брюксел. ЕС ще проведе в понеделник извънредна среща на министрите на енергетиката на страните от блока, на която ще бъде направена оценка на последиците от аварията в АЕЦ-а в Япония. Това съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой пред депутатите от Европейския парламент, предаде ИТАР-ТАСС.
Ромпой посочи, че темата ще бъде обсъдена и по време на редовната среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС, която ще се проведе в Брюксел на 24-24 март.
„Министрите ще се съберат в понеделник, за да разгледат последиците от инцидентите в Япония за енергийния сектор и за пазарите на енергийни ресурси и да обсъдят възможни действия”, съобщи председателят на Европейския съвет.

цитирай
6. hikari - Хората в района на АЕЦ "Фукушима" без храна и вода
16.03.2011 18:10
Губернаторът на японската префектура Фукушима Юхей Сато поиска от премиера Нато Кан да предприеме мерки за осигуряване на гориво за отопление, храни и медикаменти за селищата, на хората в които е препоръчано да не излизат от домовете си, съобщи телевизия NHK.

На 15 март поради серията експлозия в АЕЦ „Фукушима-1“ беше обявена евакуация на хората в радиус от 20 км. На хората, които живеят в радиус от 30 км, беше препоръчано да не излизат от домовете си.

На проведено в сряда заседание на оперативния щаб на префектурата беше заявено, че поради заплахата от радиация автомобилите на транспортните компании не пътуват до тези райони, пише РИА Новости.

Поради това местните жители не получават жизненоважни стоки.

Потвърденият от властите брой на загинали и безследно изчезнали след разрушителното земетресение в Япония от 11 март надхвърли 13 000 души, съобщи телевизия NHK. По данни на полицията броят на загиналите е 4340 души.

цитирай
7. silencemurmur - Германците са на улицата!
16.03.2011 19:57
Викат: Изключи! Тежки да заразят с протестите си всички хора, поне в Европа.

Сценарият се играе вече като най-голямата пиеса на човечеството.
Успяхме! На път сме дори да замърсим сърцето на Земята.
Стопеното ще му разказва какви безотговорни чудовища живеят
на повърхността на синята красавица.

Колко такива катастрофи трябват още,
за да се отстъпи атомната енергия на конкуренцията си?

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4664918
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796