Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2011 11:49 - Спасителите временно изоставиха реакторите, кризата се влошава
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 870 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 16.03.2011 12:10


     image  Втори за 24 часа пожар и пик на смъртоносни нива радиация принудиха 50-ината специалисти, опитващи се да предотвратят катастрофа в ядрената централа в Япония, временно да напуснат съоръжението.

Над АЕЦ "Даиичи" отново се издигат бели облаци, вероятно от радиоактивна пара от пробита обвивка на единия от реакторите, съобщават световните агенции. Според "Ройтерс" последният развой на събитията сигнализира, че кризата излиза от контрол.

"Това е бавно развиващ се кошмар", коментира Томас Неф от изследователски център към Масачузетския технологичен институт. Франция вече започна евакуация на гражданите си от Япония.

Новият пожар избухна около реактор №4, където горя и във вторник. Работници се опитват да изградят път на пожарните коли до сградата на реактора, от която вече не се виждат пламъци, но продължава да се издига дим. Според Би Би Си дим се издига и над реактор №3.

В сряда радиацията достигна нива от около 1000 милисиверта на час, след което падна на 600-800 милисиверта. Това са изключително опасни за човека равнища - за сравнение, от естествения фон годишно човек получава 2 милисиверта, при 100 започва отчетливо увеличаване на раковите заболявания, при 350 на час спасителите напускаха избухналата централа в Чернобил.

Правителственият говорител Юкио Едано заяви пред медиите, че "работниците не могат да вършат дори минимална работа - заради прекалено големия риск от радиация в момента просто изчакваме". Около час по-късно специалистите се върнаха, но те вероятно са на предела на силите си да се борят с най-тежката ядрена криза от 25 години насам. След двойната експлозия във вторник компанията ТЕРСО, която управлява централата, изтегли последните 750 души и остави едва 50 работници на място.

Убийствената радиация е в района на централата и бързо намалява до приемливи нива при отдалечаването от нея. Засега властите нямат намерение да разширяват 20-километровата зона за евакуация и 30-километровата, в която е препоръчано на населението да не напуска домовете си.

Едано допълни, че властите предполагат с голяма степен на вероятност, че парата, издигаща се над централата, е от пробитата долна част на обвивката. Тревожното е, че водата, изливана около реакторите, за да ги охлади, всъщност веднага се изпарява и температурата не пада под критичните нива.
   
    image     


Тагове:   Япония,


Гласувай:
0



1. hikari - Япония - между надеждата и паниката
16.03.2011 11:59
Аварията засенчи трагедията на милиони японци след труса, убил хиляди и поставил на колене икономиката

Това е истински апокалипсис, а Токио почти е изпуснал контрола над хода на събитията в агонизиращата атомна централа, известна като "Фукушима І" - с тези драматични думи еврокомисарят Гюнтер Йотингер, цитиран от АФП, описа днес в Брюксел най-тежкия ядрен инцидент в света от трагедията в Чернобил преди 25 години.

След двойна експлозия в помещенията с реакторите - трета за последните четири дни - и пожар в централата в атмосферата непосредствено около шестте реактора бе изхвърлено смъртоносно количество радиация. За няколко часа обаче тя се върна към поносими нива.

Правителството затвори небето над реакторите и докато около 70 специалисти се борят с риск за живота и здравето си да се избегне ядрена експлозия, премиерът Наото Кан призова населението в радиус от 30 км към специални защитни мерки, а нацията - да запази спокойствие.

Извън периметъра на централата радиацията е безопасно ниска, но в намиращата се на 220 км 15-милионна столица Токио започна паника. България и много други държави настояха гражданите им незабавно да напуснат Япония или поне да стоят далеч от опасните зони. Редица авиокомпании спряха временно полетите си до Токио.

Ядрени експерти от цял свят допускат, че ще има още експлозии в централата и изхвърляне на радиация, но вероятността от повторение на катастрофа с мащабите на Чернобил е много ниска.

цитирай
2. hikari - Япония се отказа от планираната операция по охлаждане на трети реактор на АЕЦ „Фукушима”
16.03.2011 12:12
Токио. Япония се отказа от планираната операция по охлаждане на трети реактор на АЕЦ „Фукушима”, съобщи агенция Киодо.
По-рано се планираше реакторът да бъде охладен чрез изливане на вода от военни хеликоптери. Властите не са дали разрешение за излитането на хеликоптерите заради високите нива на радиация около АЕЦ-а.
цитирай
3. hikari - АФП: Резервоарът за отработено гориво в АЕЦ „Фукушима” е „основен повод за загриженост”
16.03.2011 12:14
Париж. Резервоар, съхраняващ отработеното ядрено гориво в четвърти енергоблок на японската АЕЦ „Фукушима-1” „е основният повод за загриженост” в японската ядрена криза, съдържайки риск от изпускане на радиация директно в атмосферата, предупредиха от Френската агенция за ядрена безопасност, предаде АФП.
Дълбокият резервоар в реактора съдържа използвани горивни прътове, които са силно радиоактивни и при нормални обстоятелства са потопени във вода, която да ги охлажда.
За разлика от активно използваните прътове, употребените компоненти не са обкръжени от защитна обвивка от стомана и бетон, която да предпазва от изтичане на радиоактивни газ и частици.
Сградата, в която се съдържа отработеното гориво, е понесла „тежки щети” след пожар, предизвикан от мощното земетресение, засегнало централата на 11 март.
По последни данни водата от резервоара постепенно се изпарява, като в случай на пресъхване има реална опасност от директно изтичане на радиационно замърсяване в атмосферата.
цитирай
4. hikari - Има вероятност рациацията край АЕЦ "Фукушима 1" да изтича от втори реактор
16.03.2011 12:15
Токио. Японската служба за ядрена безопасност заяви, че е възможно да има изтичане на радиация от втори реактор на АЕЦ "Фукушима 1", която е причина за силното увеличение на радиационните нива край централата, предава японската телевизия Ен Ейч Кей. Според компанията "Токио Електрик Пауър", управляваща централата, радиационното увеличение е причинено от втори реактор, тъй като устройството за контрол на налягането е било повредено.
Оттам информираха, че нивата на радиацията в близост до главния вход на централата се е повишила до 10 милисиверта в един момент, но е спаднала до 2,7 милисиверта в час 30 минути по-късно.
Увеличението на радицацията в централата беше причина за евакуацията на работниците.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658690
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796