Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2011 07:05 - Кристалина Георгиева: Очакваме масово бягство от джамахирията
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 353 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 18.03.2011 07:22


  image Чуждестранни работници масово бягат от Либия към Тунис. Европейският съюз призова вчера международната общност да се подготви за масово бягство на либийци от страната им, в това число и по море, предаде АФП.

 

"Молим се за възможно най-добрия изход, но трябва да сме готови за най-лошото, за масова миграция на бежанци и на жертви на контраофанзивата на въоръжените сили на полковник Кадафи", посочи европейският комисар по хуманитарната помощ, международното сътрудничество и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.

 

"Стигнахме до момента, в който условията в Бенгази се промениха значително. Това поражда въпроса дали не трябва да имаме готовност да евакуираме хората по море от зоните, към които се преместват сраженията", каза тя.

 

"Ясно е, че над Бенгази тегне заплахата на силите, подкрепящи Кадафи", добави тя. „Готови сме да завишим нивото на нашата помощ за бежанците от Либия”, увери Георгиева.

 

От 20 февруари около 280 000 души избягаха от насилието в Либия. От тях 151 000 се насочиха към Тунис, а 118 000 към Египет, сочат данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН. .

    Катрин Аштън се обади на външния министър на кралството ЕС зове за политически диалог в Бахрейн   image Протестиращи помагат на ранен демонстрант в столицата на Бахрейн Манама. Европейският съюз и НАТО призоваха властите на Бахрейн да се въздържат от насилие и да уредят задълбочаващата се криза чрез политически диалог, предаде Асошиейтед прес.

 

Шефката на европейската дипломация Катрин Аштън се е обадила на външния министър на Бахрейн, за да призове за максимална сдържаност, съобщи говорител на Аштън. По думите му основното послание е било, че трябва да бъдат зачитани човешките права и основните свободи на бахрейнския народ.

 

И Европейският съюз, и НАТО изглежда бяха изненадани от събитията в малкото кралство, където правителството обяви извънредно положение и смаза продемократичните протести, след като за укрепване на сигурността в страната пристигнаха войници от Саудитска Арабия и други страни.

 

Бахрейн, също като Катар, Кувейт и Обединените арабски емирства, е част от програма на НАТО за контакти с Близкия изток.

 

Властите в Бахрейн са задържали вчера най-малко шестима видни представители на опозицията, съобщиха техни близки и правозащитни организации.

 

Силите за сигурност изцяло контролират някои райони в центъра, ден след като нападнаха лагера на протестиращите в столицата и влязоха в сблъсъци с недоволстващите шиити и в други части на страната.

 

Полицията за борба с безредиците използва сълзотворен газ срещу няколко десетки протестиращи, опитали се да организират шествие в предимно шиитския квартал Джидхафс, който се намира на по-малко от един километър от централния площад. Реагирайки на действията на полицията, демонстрантите се опитали да блокират полицейските коли с импровизирани барикади от метални маси, греди и дори щанги.  

 

Полицията откри огън срещу демонстранти в шиитското село Деих, западно от Манама, предаде Франс прес, позовавайки се на правозащитник, очевидец на събитията.  

 

Властите съкратиха продължителността на комендантския час, наложен онзи ден на столицата Манама. От вчера той е от осем вечерта до четири сутринта, съобщиха осведомителните агенции.

Египтяни измъчвани от военните   image Мохамад Тантауи
Група от освободени в сряда затворници в Египет обвиниха въоръжените сили на страната, че са ги измъчвали с електрошокове, карали са ги да си правят тестове за девственост и са ги принуждавали да позират с оръжия, за да бъдат представени като престъпници, предаде ДПА.

 

На пресконференция в столицата над десет души казаха, че са били задържани от египетската армия точно преди седмица, когато въоръжените сили изгониха протестиращи от площад „Тахрир”.

 

Салма ел Хосейни Гуда каза, че е била съблечена гола пред камери във военен затвор, преди да бъде проверено дали е девствена. По думите й всяка жена, която не била девствена, била обвинявана в проституция. "Те пускаха електрошокове по краката и гърдите ми и ме наричаха с груби и унизителни думи."

 

Друг египтянин каза, че бил завлечен в националния музей близо до площад „Тахрир”, където имало много хора по земята, измъчвани с електрошокове. На разположение бил военен лекар, който трябвало да гарантира, че никой няма да умре.

 

След пресконференцията 150 души протестираха пред синдиката на журналистите, скандирайки "Тантауи е Мубарак". Съществуват опасения, че Мохамад Тантауи, председател на Върховния съвет на египетската армия и дългогодишен довереник на Мубарак, следва същата тактика на насилие, която доведе до революцията срещу президента.  

         


Тагове:   средиземноморие,


Гласувай:
0



1. hikari - Сейф ал Ислам: Либия не се страхува от решението на Съвета за сигурност на ООН
18.03.2011 09:17
Триполи. Сейф ал Ислам, един от синовете на либийския лидер Мумар Кадафи, заяви, че семейството му не се страхува, след като Съветът за сигурност на ООН одобри нанасянето на въздушни удари срещу военните части, верни на режима в Джамахирията, предаде АФП.
„Ние сме в собствената си страна и това са си нашите хора. Ние не се страхуваме и няма да се страхуваме. Нека си кажем честно, бомбардирайки Либия, няма да помогнете на никого, а ще убивате либийци. Ще унищожите нашата страна. Никой не се радва на това”, заяви Сейф ал Ислам в интервю за предаването „Нощна линия” на телевизия „Ей Би Си нюз”.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665987
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796