Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2011 07:30 - Опитите за охлаждане на реактора във „Фукушима” продължават
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 1058 Коментари: 5 Гласове:
1



ЯПОНИЯ НА 24 ЧАСА ОТ ЧЕРНОБИЛ 380 000 души са без дом,
22 тежко пострадали от радиацията
image Отчаяните опити на японските власти да охладят реакторите.   image Хиляди хора намериха временен подслон. image Много домакинства останаха без ток, като това в Кесенума. image Българи направиха оригами в памет на загиналите в Япония. image Японски екипи носят телата на загиналите. image   image Мъж не може да скрие мъката си в Онагава. Японските власти имат само 24 часа, за да вземат последните мерки, за да спасят света от катастрофа от типа на Чернобил през 1986 г., съобщиха световните агенции. Според френски експерти прогнозите за развитието на ситуацията са твърде мрачни, като на същото мнение са и американските експерти. Шефът на ядрената безопасност на Франция (IRSN) Тиери Шарл заяви, че следващите часове са решителни за страната. В зоната на самата АЕЦ няма никаква защита за хората, а радиацията превишава критичните 1000 микросиверта, след които лъчението разрушава костния мозък на хората. Всички работещи в момента в централата може да загинат до няколко седмици. На същото мнение са и германски експерти, като дори президентът на Обществото за защита от радиация Себастиан Пфлюгбайл коментира, че единственото, което ни остава, е да се молим. Единственият шанс на японците е вятърът да духа в посока към Тихия океан, допълва Пфлюгбайл. Повечето експерти са на мнение, че възможностите за положителен изход са твърде минимални, а ситуацията излиза от контрол.

 

Пострадалите от експлозиите на първи и трети енергоблок от японската АЕЦ "Фукушима-1" са общо 25 души, включително двама изчезнали безследно. Сериозно ранените са настанени в болници. 20 души от персонала на централата и двама полицаи са заразени с радиация. Един работник е силно облъчен при изпускане на радиоактивна пара за намаляване на налягането в реактора. Той е откаран в медицински център извън територията на централата, се посочва в съобщението.

 

Въпреки заплахите за живота японските експерти обаче не спират борбата за овладяване на ситуацията с авариралите реактори на АЕЦ "Фукушима-1". Работата по охлаждане на третия реактор продължава въпреки риска за живота на хората. Дозите радиация, които те получават,

 

предвещават летален изход

 

Полицейското водометно оръдие облива с вода трети реактор на атомната централа "Фукушима 1", въпреки че беше спряно, след като водата за оръдието свърши и нивото на радиацията се повиши. Охлаждането на трети реактор, където се съхранява плутониево гориво, беше обявено за най-големия приоритет на японските власти, опитващи се да се справят със серията от аварии в централата. В операцията по охлаждането на реактора се включиха и пет пожарникарски машини на японските военни, които също започнаха да го обливат с вода. Министерството на отбраната вече съобщи, че е отделило за операцията 11 от тези специални военни машини. Към тях се включиха и хеликоптери.

 

Специален отряд ще залива с вода и четвърти реактор във „Фукушима-1”. По данни на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) температурата в басейните за отработено гориво на четвърти, пети и шести реактор се повишава. Според експертите от агенцията основният проблем с хранилищата за отработено гориво вероятно е повреда в захранването, необходимо за охлаждане на водата. Нормалната температура на водата в басейните не бива да превишава 25 градуса по Целзий. В четвърти реактор температурата е достигнала 84 градуса, в пети - 62,7, а в шести - 60 градуса. В течение на около 9 часа компанията оператор на „Фукушима-1” - "Токио електрик пауър" (ТЕПКО), е нямала информация от централата заради прекъснат кабел, докато се опитвали да прокарат електрическо трасе към електроцентралата. САЩ се опитват да доставят в Япония оборудване, способно да установява изложеността на радиация на земята, съобщи министърът на енергетиката Стивън Чу. Детекторната система е част от 7,8 тона оборудване и 39-членен персонал, изпратени в Япония от енергийното министерство, доставило оборудване и за наблюдение на радиацията във въздуха, уточни Чу. Японски експерти се опитват да възстановят електроподаването, за да се активизира защитната система на централата. Ако това не заработи обаче, светът ще стане свидетел на поредна трагедия от типа на „Чернобил”.

 

Същевременно министърът на индустрията Банри Кайеда предупреди, че потреблението на електроенергия трябва да бъде ограничено. Той добави, че производството на електроенергия е силно намалено заради пораженията, нанесени на атомните електроцентрали от земетресението и последвалите вълни цунами.

 

Най-новите данни сочат, че загиналите са 5178 души, ранените са 2285 души, а в неизвестност са 8606. Над 380 000 японци са били принудени да напуснат дома си и сега се намират във временни убежища. В резултат на бедствията частично или напълно са

 

разрушени близо 100 400 сгради

 

Над 850 000 домакинства в Североизточна Япония и до момента са без електричество. Евакуирани от пострадалите райони са 446 000 души. Много оцелели са без течаща вода, засилва се недостигът на електричество и горива, а температурата падна под нулата. Над 1,6 милиона домакинства в префектура Мияги са без вода.

 

Според някои изчисления жертвите са 25 000 души.

 

Хората разказват, че не са имали възможност да се измият и преоблекат от петък. Някои автобусни линии и влакове в района започнаха да се движат отново и някои евакуирани решиха да се опитат да се завърнат по домовете си. Някои училища и детски градини в силно пострадалата префектура Ивате дори възобновиха занятията. Недостигът на гориво обаче възпрепятства доставките на помощи до убежищата и ограничава възможността за отопление в зимния студ.

 

Западни експерти изчисляват материалните щети, нанесени на Япония, на 15 трилиона йени (187 млрд. долара). В ликвидирането на последствията от катастрофалното земетресение и оказването на хуманитарна помощ участват 14 американски военни кораба и 17 000 военни, заяви вчера представителят на Пентагона полковник Дейвид Лапан. . Чехия спаси наша учителка Чешки военен самолет евакуира наша българка от Япония. Звезда Дерменджиева била преподавател в местен вуз, но решила да се прибере в България. Успяла да се възползва от една от двете летателни машини, които правителството в Прага изпратило, за да прибере свои граждани, сред които и 40 музиканти от чешката филхармония, които били на турне в Страната на изгряващото слънце. Самолетът с нашенката на борда кацнал в Прага. Тя била поета от посолството ни там и се очаква скоро да се прибере у дома.

 

Вчера от външно министерство обявиха, че на този етап няма да изпращат самолет да евакуира българите. Причината е, че засега няма достатъчно желаещи да напуснат Япония. МВнР обаче води преговори с други държави, пратили спасителни машини, да качват при нужда и нашенци.

 

Страната ни ще изпрати хуманитарна помощ в Япония, която включва одеяла от Червения кръст и от държавния резерв, обяви вчера премиерът Бойко Борисов. Завивките били поискани от Токио. „В непрекъсната връзка сме с комисар Кристалина Георгиева и ако трябва ще пратим още помощ”, каза още Борисов. . Гюнтер Йотингер: Някои европейски централи ще се провалят Тестовете за безопасност, които ще проведе Европейският съюз за устойчивостта на европейските ядрени реактори, ще покажат, че не всички отговарят на най-високите норми за сигурност, предупреди европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.

 

В интервю за новините на френско-германската телевизия „Арте” Йотингер припомни, че властите в Германия решиха да спрат за три месеца седем реактора. Според него тестовете ще покажат, че "един или друг от всичките 143 реактора в ЕС ще срещне трудности да отговори на най-високите норми".

 

Европейските министри на енергетиката ще се съберат на извънредна среща в Брюксел в понеделник, за да обсъдят този въпрос.

 

Тестовете ще се проведат през втората половина на годината, за да се провери дали обектите могат да издържат на наводнения, големи прекъсвания на електроподаването, земетресения или цунами - в зависимост от местонахождението им.  . Пореден трус - 5,8 по Рихтер Нов трус със сила 5,8 по Рихтер беше регистриран в няколко префектури на Япония. Епицентърът на труса е бил с дълбочина 40 км в морето край източната част на префектура Чиба. Трусът е бил почувстван с по-лека сила и в префектури Ибараки, Канагава, Токио. При такава сила на земетресението няма опасност от цунами, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей. .


Тагове:   Япония,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hikari - Вашингтон. Американският президент Барак Обама заяви, че не очаква вредна радиация, причинена от атомната криза в Япония, да достигне САЩ.
18.03.2011 07:34
"Искам да бъде ясно, че не очакваме опасни нива на радиация да достигнат САЩ, независимо дали става въпрос за западния бряг, Хаваи, Аляска или американски територии в Тихия океан.", заяви Обама.
"Това е преценката на нашата Ядрена регулаторна комисия и на много други експерти.", добави той.

Токио. Потвърденият брой на загиналите и на хората, намиращи се в неизвестност след земетресението в Япония и последвалото го цунами, е над 16 хиляди души. Според данни на японската полиция броят на жертвите и намиращите се в неизвестност достигна 16 600 души, като е потвърдена смъртта на 6405 души.
През последните се увеличиха данните за изчезналите и загинали хора и се очаква броят да стане много по-голям през следващите дни.

Токио. Групата на седемте големи световни икономики Г7 постигна споразумение за съвместна намеса за стабилизиране на валутите, след голямото земетресение в Япония.
"Японската централна банка силно се надява, че съгласуваното с държавите-членки на Г7 за действие спрямо външния обменен пазар ще допринесе за стабилно формиране на чуждестранния обмен на валути.", гласи изявление на централната банка на Япония.
Стойността на долара нарасна рязко спрямо японската йена веднага след хода. По-рано той намаля, достигайки под 77 йени - най-ниското си ниво спрямо японската валута след Втората световна война.

Крайстчърч. Британският принц Уилям изказа съболезнования за "ужаса" в Япония, в който страната се намира след земетресението и последвалото го цунами. Той изрази съчувствие към японския народ по време на посещение в разтърсения от разрушително земетресение миналия месец новозеландски град Крайстчърч.
"Този град, повече от който и да е друг в света, може да разбере пълния ужас на случващото се в Япония. Нашите мисли и молитви са и с тях.", заяви принцът на възпоменателна церемония в новозеландския град.
Дори днес, докато скърбим тук, мислим за тежкото положение на Япония.", заяви новозеландският премиер Джон Кей.




цитирай
2. hikari - реакция
18.03.2011 07:35
Мадрид. Стотици души взеха участие в протести на територията на Испания, обявяващи се за затварянето на шестте атомни електроцентрали на страната. Демонстрациите се проведоха след атомния инцидент в Япония, предизвикан от разрушителното земетресение в страната.
Много от демонстрантите носеха маски или държаха плакати с думите: "Никаква атомна енергия, нито тук, нито в Япония". Те се събраха на малки групи в повече от 30 градове в страната, включително в Мадрид, Барселона, Севиля и Валенсия.
Протестите са организирани от "Грийнпийс" и испанската организация "Еколози в действие", които искат постепенно затваряне на шестте атомни централи на страната.
По-рано испанските власти заявиха, че ще преразгледат системите за сигурност на всичките си шест атомни електроцентрали след ядрената криза в Япония.

цитирай
3. hikari - Япония продължава операцията по изливане на вода върху АЕЦ "Фукушима"
18.03.2011 07:38
Токио. Япония се приготвя да продължи голямата операция по изливане на вода в засегнатата от земетресението АЕЦ "Фукушима 1", като работниците се състезават с времето, за да предотвратят атомна катастрофа, предава АФП. Те снабдиха мястото с кабел за електрозахранване и извършват опити за потапяне с вода на топлоотделящите елементи в централата, за да попречат на на изтичането на радиация.
Военните хеликоптери и противопожарни камиони са в готовност за действия на мястото.
Според правтелствения говорител Юкио Едано трети реактор на централата е първостепенен приоритет на действията.
цитирай
4. hikari - “Независимая газета”: В зоната на атомния разпад
18.03.2011 09:24
Токио. САЩ за първи път официално представиха своята версия за случващото се в авариралата японска АЕЦ „Фукушима 1”. Във Вашингтон смятат, че контейнерът за съхранение на отработеното ядрено гориво на четвърти енергоблок е останал без вода. Водата най-вероятно се изтича и от контейнера на трети енергоблок. Там може да започне пожар и разрушаване на облъчените компоненти, съдържащи и високотоксичен плутоний. В най-лошия случай, пише вестник “Независимая газета”, по оценка на американците, зоната около „Фукушима 1” негодна за живеене може да се разшири до над 466 кв. км.
Столицата Токио се намира на 240 км от централата.
цитирай
5. hikari - "Российская газета": Неуправляема „Фукушима”?
18.03.2011 09:25
Москва. Разтапянето на петте реактора вече не може да бъде спряно, а в сградата на шестия е възможно да протече неконтролируема верижна реакция. До това заключение са достигнали членовете на оперативния щаб, създаден от „Росатом”, пише вестник "Российская газета". Обобщената оценка и прогноза оповести на брифинг заместник директорът на РНЦ "Курчатовский институт" Ярослав Штромбах.
Най-неблагоприятният изход – разтапяне на активните зони в пет от шестте реактора на АЕЦ „Фукушима 1”. И това, по думите на Штромбах, вероятно няма да бъде избегнато. „Шестата активна зона е натоварена и се намира в контейнера за съхранение. Ние обсъждахме какво ще стане в контейнера с горивото и засега сме уверени, че самопроизволна верижна реакция е невъзможна”, пояснява той.
От пресцентъра на „Росатом” допълниха, че спонтанна верижна реакция „не е толкова страшна, ако стане на ограничено място”.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658524
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796