Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2011 18:03 - Вълните цунами в Япония са били с височина 15-20 метра
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 491 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 18.03.2011 19:59


Вълните цунами, които връхлетяха Япония след земетресението с магнитуд 9, са били с височина между 15 и 20 метра, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на изводи, направени от учени в японския институт за проучване на състоянието на хидротехническите съоръжения.

От резултатите от предварителното проучване на последствията от цунами в префектура Мияги, учените са изчислили, че приливните вълни са били с височина над 15 метра.

На покрива на триетажно здание в пристанището на град Онагава били намерени отломки, донесени от вълните цунами.

Въз основа на анализа на въздушни снимки на напълно разрушен малък град в съседната префектура Ивате, учените стигнали до извода, че там височината на вълните е достигнала 20 метра.

Най-високата вълна цунами в японската история е била регистрирана през 1896 г., когато пристанищният град Офунато в префектура Ивате бил ударен от цунами с височина 38,2 метра. БТА

   image



Тагове:   Япония,


Гласувай:
0



1. hikari - Прокаран е кабел за външно захранване на блок 2 в АЕЦ "Фукушима 1"
18.03.2011 18:05
Япония е уведомила МААЕ, че инженери са успели днес да прокарат електрически кабел за външно захранване на блок 2 на авариралата АЕЦ "Фукушима 1", предаде Ройтерс.

В съобщението на базираната във Виена Международна агенция атомна енергия се казва, че японски инженери планират да възстановят електрозахранването на втория реактор, след като приключи обливането с вода на блок 3.

Целта на прокарването на електрически кабел с дължина един километър до блок 2 е да бъдат задействани неговите водни помпи за охлаждане, пояснява Ройтерс.

Пет хеликоптера на японските сили за самоотбрана изляха тази вечер 30 тона морска вода върху хранилището за отработено ядрено гориво на блок 3, чиято система за охлаждане бе повредена от вълни цунами, предаде ИТАР-ТАСС. Операцията продължи около половин час.

Водата е попаднала вътре в блока. Засега обаче не е потвърдено дали тя е достигнала хранилището за отработено ядрено гориво, чиято температура продължава да се покачва.

Военните са готови да повторят операцията утре, ако правителството поиска.

Междувременно стана ясно, че радиационният фон в 30-километровата зона около "Фукушима 1" видимо се е покачил, на места радиацията се е покачила няколко пъти. В Токио повишение на радиационния фон не се наблюдава.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665120
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796