Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2011 06:30 - Намерено е решение за предотвратяване на водородна експлозия в два реактора на АЕЦ „Фукушима 1”
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 906 Коментари: 4 Гласове:
0



Осака. Покривите на външните конструкции на реактори 5 и 6 в АЕЦ „Фукушима 1” са били пробити, за да се предотврати взривяването на натрупан водород, предаде АФП.
По три дупки с големина между 3 и 7,5 сантиметра са пробити на покрива на двете конструкции, за да не се събира водород, излъчван от басейните за отработено гориво.
Натрупването на определено количество водород под покрива на съоръженията може да предизвика експлозия и по-големи щети за реакторите.

  image 
„Дейли мейл”: Радиационното изтичане в Япония е достатъчно силно, за да причини смърт
Лондон. Директорът на японската електрическа компания, която има отговорността за авариралата атомна електроцентрала „Фукушима 1”, не успя да сдържи сълзите си, след като в петък му се наложи да признае пред цялата нация, че радиационното изтичане е достатъчно сериозно, за да навреди на човешкото здраве, коментира британският вестник „Дейли мейл”.
В петък Японската агенция за ядрена и индустриална сигурност обяви, че мащабът на бедствието може да бъде определен като 5-а степен, което според Международната агенция за атомна енергия означава, че нивото на радиация е толкова високо, че може да причини смъртни случаи.
Официални лица заявиха, че нивото на ядрената опасност е било повишено, след като е станало ясно какъв е размерът на радиоактивното изтичане. Те посочиха още, че около 3% от горивото на три от реакторите на „Фукушима 1” е сериозно засегнато и предположиха, че ядрата на тези реактори са частично стопени.
image 
Торонто сън”: Японските власти обмислят прилагането на „чернобилското решение”
 Токио. Японските инженери допуснаха възможността в качеството на последна мярка пострадалият ядрен реактор да бъде покрит с пластове от пясък и бетон, този метод бе използван за спирането на огромното изтичане на радиация от чернобилската атомна електроцентрала през 1986 г., пише канадският вестник „Торонто сън”.
Обаче експертите все още имат надежди да разрешат кризата като ремонтират захранването на двата реактора до събота, за да рестартират водните помпи, охлаждащи прегряващите ядрени горивни пръти. Работниците в централата в същото време продължават да изливат вода в най-сериозно пострадалия трети реактор на централата „Фукушима-1”.
 
  image 
Електроснабдяването на четири реактора в АЕЦ „Фукушима 1” ще бъде възстановено днес
Осака. В събота ще бъде възстановено електроснабдяването на реактори 1, 2, 5 и 6, а в неделя с електричество ще бъдат снабдени и реактори 3 и 4 от атомната електроцентрала „Фукушима 1”, която претърпя значителни повреди след земетресението и последвалото цунами в североизточната част на Япония, предаде АФП, позовавайки се на Агенцията за ядрена сигурност.
По-рано агенцията обяви, че помпа от охладителната система на реактор 5 вече е започнала да работи.
 
  image 
„Маиничи шимбун”: Усилията за охлаждане на засегнатите реактори продължават
 
Токио. Усилията за охлаждане на прегряващите реактори и отработеното гориво в атомната електроцентрала „Фукушима-1” продължиха и в петък, след като централата претърпя авария преди седмица при мощното земетресение и последвалото цунами, пише японският вестник „Маиничи шимбун”.
Изданието посочва, че работниците в електроцентралата рискуват живота си като се излагат на силна радиация, за да предотвратят превръщането на инцидента в истинска катастрофа. Безпрецедентната мисия за охлаждане на реакторите бе започната в четвъртък с изливането на тонове вода върху сградата на трети реактор в централата. В петък тази операция бе продължена, в същото време усилията днес бяха насочени и към възстановяването на захранването на охладителната система в реакторите.





Тагове:   Япония,


Гласувай:
0



1. hikari - Таймс ъф Индия”
19.03.2011 06:37
Въпреки заплахата от ядрена катастрофа в Япония, Русия изключва възможността за прекратяване на програмата за разширяване на индийската ядрена енергетика. Високопоставени руски чиновници съобщиха, че реакторите, които руската държавна компания „Атомстройекспорт” строи в Индия, са 3-4 пъти по-безопасни от реакторите в изправената на границата на ядрена катастрофа японска АЕЦ „Фукушима-1”, пише индийският вестник „Таймс ъф Индия”.
Русия строи два реактора в АЕЦ „Куданкулам” по крайбрежието на индийския щат Тамилнад. Първият от реакторите трябва да започне работа през април, припомня изданието.

цитирай
2. hikari - осака
19.03.2011 06:38

Осака. Броят на загиналите при земетресението и предизвиканото от него цунами, които опустошиха североизточната част на Япония на 11 март, е надвишил 7000 души, съобщи японската национална полиция.
Потвърденият брой на загиналите е 7197, но още 10905 души продължават да бъдат в неизвестност.
На 11 март трус с магнитуд 9 по скалата на Рихтер предизвика огромна вълна, която на места е достигала 23 метра височина.
Броят на жертвите от това бедствие надвишава броя на загиналите при смъртоносното земетресение в град Кобе през януари 1995 година, когато загинаха 6434 души.

***

Осака. В събота ще бъде възстановено електроснабдяването на реактори 1, 2, 5 и 6, а в неделя с електричество ще бъдат снабдени и реактори 3 и 4 от атомната електроцентрала „Фукушима 1”, която претърпя значителни повреди след земетресението и последвалото цунами в североизточната част на Япония, заяви Агенцията за ядрена сигурност.
По-рано агенцията обяви, че помпа от охладителната система на реактор 5 вече е започнала да работи.

цитирай
3. hikari - тепко
19.03.2011 06:40
Лондон. Директорът на японската електрическа компания, която има отговорността за авариралата атомна електроцентрала „Фукушима 1”, не успя да сдържи сълзите си, след като в петък му се наложи да признае пред цялата нация, че радиационното изтичане е достатъчно сериозно, за да навреди на човешкото здраве.
В петък Японската агенция за ядрена и индустриална сигурност обяви, че мащабът на бедствието може да бъде определен като 5-а степен, което според Международната агенция за атомна енергия означава, че нивото на радиация е толкова високо, че може да причини смъртни случаи.
Официални лица заявиха, че нивото на ядрената опасност е било повишено, след като е станало ясно какъв е размерът на радиоактивното изтичане. Те посочиха още, че около 3% от горивото на три от реакторите на „Фукушима 1” е сериозно засегнато и предположиха, че ядрата на тези реактори са частично стопени.

цитирай
4. анонимен - Когато се говори за авария от такава ...
19.03.2011 06:52
Когато се говори за авария от такава величина ,винаги трябва да има готовност да бъде осмислен в дълбочина въпроса.Дори и да има охлаждане, дори и да се спре теча на парата...остава радиацията а тя има сериозно време на полуразпад.Това е само част от истината.Действителността е доста по-шокираща.Но дори и специалистите въпреки големите си познания, трудно могат да обхванат мащаба.Обикновено се надяват на козметични мерки и действия.Разбира се че резултати ще има -такива каквито са предвидени.Но ...дори и да мине много време, след нормална дейност ще се наложи да се направи преработка на пръчките ,защото и трите са с промени .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665095
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796