Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2011 17:30 - Кадафи срещу света
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 2080 Коментари: 12 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image  | „Ел Паис”  Анализ на деня Близо два часа след като в Париж бе постигнато споразумение за това либийският лидер Муамар Кадафи да бъде задължен да спазва резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, френските военновъздушни сили предприеха първите атаки срещу силите, лоялни на либийския диктатор. Скоро последваха и американски въздушни удари. Международната военна операция, която се подкрепя от Лигата на арабските държави, ще се развие през следващите дни. Испанското правителство взе правилното решение да изпрати военни самолети и да предостави свои бази за силите на коалицията в рамките на операцията, която цели да защити цивилното население на Либия.

Бързата реакция на Франция и САЩ показа, че е възможно да се наложи забранена за полети зона без да се унищожават всички либийски радари и системи за противовъздушна отбрана. Именно този аргумент беше извинението през последните няколко седмици да се забави международният отговор на бруталните действия на Кадафи срещу разбунтувалите се срещу неговия режим.

Със своите действия режимът на Кадафи причини смъртта на много хора и ненужно усложни ситуацията в Либия и в целия регион. Бездействието на международната общност изпрати и политическо послание на други диктатори, които се почувстваха окуражени да използват сила срещу демонстрантите в своите страни, като по този начин се създаде допълнителна нестабилност.
Това, което международната коалиция прави, за да възпира Кадафи в Либия, трябва да важи и за режимите в Йемен и Саудитска Арабия, дори и да не означава, че и там трябва да има военна намеса. Активната дипломация е най-добрият начин да се предотврати достигането до крайни решения.

Отговорът на международната общност на ситуацията в Либия не трябва да се отклонява от първоначалната си цел – да не се разрешава на Кадафи да извършва престъпления. Създаването на забранена за полети зона дава на противниците на режима военно преимущество и те ще имат по-голяма възможност да свалят диктатора. И дума не може да става за това международната общност директно да се намеси, за да бъде свален от власт либийският лидер.

За да стане това, трябва да бъде делегитимизирано всяко правителство, създадено от бунтовниците, след като деспотът си тръгне. Все пак, въпреки че по-голямата част от международната общност иска да види Кадафи да се оттегли от властта, ролята й не трябва да е да прокарва демокрация, а да защити цивилното население от евентуално кръвопролитие, ако Бенгази падне под контрола на силите на Кадафи.

Това беше нужно решение и то отговаря на всички изисквания на международното право. Коалицията трябва да действа изключително предпазливо през следващите дни.

Вероятността режимите в Тунис и в Египет да бъдат заменени от различна диктатура е ограничена, имайки предвид, че техните лидери бяха свалени с мирни средства. Ситуацията в Либия, обаче, е много по-сложна. Задачата да се избегне избухването на безконтролно насилие в Либия е отговорност единствено на либийците. Но международната общност не може да си позволи да допусне грешка – не трябва нито да следи безучастно какъв ще е изходът, нито да проявява прекален ентусиазъм.


Тагове:   средиземноморие,


Гласувай:
3



1. hikari - Сили на Муамар Кадафи са открили стрелба в либийския град Мисрата
21.03.2011 17:31
Мисрата. Сили на Муамар Кадафи са открили стрелба в либийския град Мисрата, предаде агенция Ройтерс.
Местни жители съобщават, че са убити най-малко девет души. Съобщава се, че има разположени снайперисти по покривите на къщите в центъра на града.
Говорител на противниците на режима на либийския лидер твърди, че правителствени части събират цивилни от съседните на Мисрата градове и села, за да ги използват като човешки щитове.

цитирай
2. hikari - Иран заклеймява военната намеса в Либия, заяви Али Хаменей
21.03.2011 17:32
Техеран. Иранският върховен лидер Али Хаменей заклейми западната намеса в Либия, заявявайки, че тя има за цел „да сложат ръце на петрола” и коментира, че Иран подкрепя опозицията в Либия, предаде АФП.
„Те твърдят, че иска да защитят хората, провеждайки военни операции, или чрез влизане в Либия… Вие не сте дошли да защитавате хората, дошли сте заради либийския петрол”, заяви Хаменей в телевизионно предаване от иранския свещен град Машхад.
„Иран заклеймява военните действия в Либия”, заяви върховният лидер, допълвайки че Ислямската република подкрепя хората, които са се разбунтували срещу либийския лидер Муамар Кадафи.
цитирай
3. hikari - Германците са доволни, че армията им не участва в операцията в Либия
21.03.2011 17:34
Берлин. Повечето жители на Германия – около 65 %, смятат за правилно решението армията на страната да не участва във военната операция в Либия, съобщава Дойче веле.
Въпреки това около 63 % от анкетираните подкрепят действията на международната коалиция, а други 31 % от респондентите не са съгласни с нанасянето на въздушни удари срещу военни обекти в Либия.
цитирай
4. анонимен - Владимир Путин: Резолюцията за Либия напомня на средновековните призиви за кръстоносни походи
21.03.2011 17:39
Москва. Руският премиер Владимир Путин заяви, че резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Либия напомня на средновековните призиви за кръстоносни походи, предаде ИТАР-ТАСС.
„Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН безусловно е непълноценна и вредна. Тя разрешава нахлуването в суверенна страна. Това напомня на средновековен призив за кръстоносни походи”, каза Путин.
цитирай
5. анонимен - Президентът на Русия осъди сравнението на ситуацията в Либия с кръстоносните походи
21.03.2011 17:40
Москва. Президентът на Русия Дмитрий Медведев смята, че трябва да се правят максимално внимателни изказвания, когато се описва ситуацията в Либия, предаде Интерфакс.
„Недопустимо е да се използват изрази, които в своята същност водят до сблъсък между цивилизации. За това трябва да помнят всички”, каза Медведев.
По-рано руският премиер Владимир Путин заяви, че резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Либия напомня на средновековните призиви за кръстоносни походи.
„Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН безусловно е непълноценна и вредна. Тя разрешава нахлуването в суверенна страна. Това напомня на средновековен призив за кръстоносни походи”, каза Путин.
цитирай
6. анонимен - Владимир Путин: В Либия няма демокрация, но никой няма право да се намесва в нейните вътрешни конфликти
21.03.2011 17:41
Москва. Премиерът на Русия Владимир Путин заяви, че режимът на Муамар Кадафи не отговаря на критериите за демокрация, но това не дава правото на други страни да се намесват във вътрешнополитическите конфликти в Джамахирията, предаде РИА Новости.
„Правителството на Русия не се занимава с външнополитическа дейност. Ние си имаме социално-икономически въпроси, но имам лично мнение. А то е, че по нито един параметър либийският режим не отговаря на критериите за демократична страна. Това е очевидно, но не означава, че ни е позволено да се намесваме отвън във вътрешнополитически, дори въоръжени конфликти, за да защитим една от страните”, каза Путин.
цитирай
7. анонимен - Владимир Путин: Няма нито логика, нито съвест в използването на военна сила от страна на САЩ
21.03.2011 17:43
Москва. Премиерът на Русия Владимир Путин е обезпокоен от лекотата, с която САЩ взимат решения за използване на сила на международната сцена, предаде РИА Новости.
„Политиката на САЩ придобива устойчива тенденция”, каза Путин.
Той напомни, че при управлението на Бил Клинтън американците са бомбардирали Белград, а при управлението на Буш-младши – Афганистан и Ирак.
„Сега наред е Либия, като се използва предлогът за защита на мирното население. Къде тук е логиката, къде е съвестта? Няма нито едното, нито другото”, заяви руският премиер.
цитирай
8. анонимен - Индия призова за край на въздушните нападения в Либия
21.03.2011 17:44
Ню Делхи. Индийският външен министър С. М. Кришна призова за край на въздушното нападение в Либия, казвайки, че ударите ще доведат до повече вреда на „невинни граждани, чуждестранни граждани и дипломатически мисии”. Това предава АФП, позовавайки се на индийски медии.
“Съжаляваме, че въздушните удари се провеждат”, заяви Кришна пред репортери в индийската столица.
По-рано индийският премиер Манмохан Сингх заяви, че иска народа на Северна Африка и Близкия изток да вземат сами решения, „свободни от външна намеса”.
цитирай
9. анонимен - Турция заяви, че е озадачена от ролята на Франция в офанзивата срещу Либия
21.03.2011 17:45
Анкара. Турският министър на отбраната заяви, че турските власти са озадачени от лидерската позиция на Франция в провеждането на въздушни удари срещу Либия. Това предава АФП, позовавайки се на Анадолската агенция.
„Не е възможно за нас да разберем защо Франция е в такава степен на предните редици на това действие. Имаме трудности при разбирането на действието й като изпълнител на резолюцията на ООН”, заяви Вежди Гонул.
„После стана ясно, че САЩ държи командването”, добави той.
На среща в Брюксел в неделя Турция призова за преразглеждане на плановете на НАТО за Либия, подчертавайки, че цивилните трябва да бъдат защитавани, докато съюзът обмисля опциите за възможната роля в зоната без полети.
цитирай
10. анонимен - Робърт Гейтс призова Русия да обмисли възможността за влизане в международни коалиции
21.03.2011 17:46
Северна Америка Санкт Петербург. Русия е длъжна да намери формула за участие на нейните въоръжени сили в международни коалиции, заяви американският министър на отбраната Робърт Гейтс в Санкт Петербург в понеделник, предаде агенция Интерфакс.
„Призовавам вас и вашите лидери да помислят в каква форма руските военни могат да действат в рамките на международни коалиции”, заяви Гейтс пред аудитория по време на лекция във Военноморската академия в Санкт Петербург.
цитирай
11. анонимен - Италия предупреди, че военната намеса не трябва да „се превръща във война” срещу Либия
21.03.2011 17:48
Европейски съюз Брюксел. Италианският министър на външните работи Франко Фратини се присъедини към преговорите на ЕС, като заяви, че съюзническата кампания срещу Либия не трябва да „се превръща във война” срещу страната, предаде АФП.
„Искаме да гарантираме, че всички предприети действия отговарят на целите на мисията, разрешена от резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН”, заяви Фратини.
„Не искаме да преминаваме отвъд обсега на резолюцията”, допълни италианският министър.
цитирай
12. hikari - Френски изтребители отново патрулират във въздушното пространство на Либия
21.03.2011 17:50
Триполи. Френски изтребители отново патрулират във въздушното пространство на Либия, предаде АФП.
През нощта френските самолети не са летели над Либия, но тази сутрин са подновили мисията си.
Френските изтребители участват в международната военна мисия за изпълнение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, целяща защитата на цивилното население в Либия от действията на частите на Муамар Кадафи.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4672178
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796