Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2011 09:07 - Властите в Токио предупредиха да не се пие чешмяна вода
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 221 Коментари: 0 Гласове:
0



Бедствието в Япония може да струва 235 млрд. долара     image

 

Японското здравно министерство призова жителите на райони край АЕЦ „Фукушима“ да не пият чешмяна вода, след като в нея бяха открити високи равнища на радиоактивен йод. Това съобщи агенция Ройтерс, като се позовава на японската агенция Киодо.

Тежкото земетресение и цунами на 11 март може да струват на японската икономика до 235 милиарда долара, но новите строежи ще ускорят възстановяването, съобщи пък Световната банка, цитирана от АФП. „Ако историята ни учи на нещо, реалният ръст на БВП ще бъде засегнат негативно до средата на 2011″, съобщи Световната банка в последния си доклад за икономиката на Източна Азия и Тихоокеанския район. Растежът ще се възстанови през следващите тримесечия, докато се ускоряват новите строежи.

Очаква се бедствието да струва поне 122 милиарда долара, равни на 2,5% от БВП на страната. То ще засегне и останалата част от Азия, смята Викрам Нехру, главен регионален икономист на банката, но засега е рано да се изчисли цената, която ще плати региона. В близко бъдеще, най-голямо отражение ще има върху търговията и финансите.
Възможно е разрушаването на производствените мрежи, особено в автомобилната индустрия и електрониката, да окажат по-тежко влияние, отколкото земетресението в Кобе през 1995. Тогава възстановяването на вноса и износа беше постигнато почти изцяло само за една година. Сега икономистите очакват проблеми, които може да продължат по-дълго. Броят на загиналите надхвърля 8000 души, а други 12 хиляди са изчезнали след бедствието.

Същевременно японската комисия по ядрена безопасност потвърди, че електрически кабели са били свързани с два от най-малко повредените реактори в АЕЦ “Фукушима-1”.

Реактори 5 и 6 бяха спрени за поддръжка, когато земетресението и цунамито удариха на 11 март. Инженерите, които се борят да охладят прегряващият реактор номер 2 може да върнат някои от функциите на контролната му зала. Очаква се да бъдат включени отново инструментите за контрол на температурата и налягането, както и системата за филтриране на въздуха, която пречи на радиоактивни материали да достигнат до контролната зала.

„Като резултат, околната среда за работещите значително ще се подобри“, заяви представител на агенцията. Експертите смятат, че водата, просмукала се в почвата при опитите за охлаждане на ядреният реактор, не е много. Върху реактори 3 и 4 бяха изсипани хиляди тонове вода, след като земетресение и цунами засегнаха североизточния бряг на страната на 11 март.

10 дни след земетресението е потвърдена смъртта на 8649 души, а други 13262 са обявени за изчезнали. Ранени са още 2644 души. Това е най-тежкото бедствие в Япония след земетресението от 1923, при което загинаха над 142 хиляди души.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4669891
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796