Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2011 18:45 - Радиация край Фукушима
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 526 Коментари: 0 Гласове:
0



Концентрацията на радиоактивен йод в морската вода в района на авариралата японска атомна електроцентрала „Фукушима-1” превишава установената норма 147 пъти, съобщи представител на компанията оператор на централата. По-рано бе съобщено, че концентрацията на радиоактивен йод в пробите от морската вода, взети на 100 метра от бреговата линия в района на четирите пострадали реактора надвишава пределно допустимата норма 29,8 пъти. Трима работници в трети реактор на японската атомна електроцентрала „Фукушима-1” са настанени в болница заради прекомерно облъчване с радиация.
Силно земетресение с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер е регистрирано край северното японско крайбрежие, съобщиха от Националния сеизмологичен институт на САЩ. Трусът е регистриран около 10:21 часа българско време на дълбочина 38 км, епицентърът е на около 430 км североизточно от японската столица Токио.
Няма данни за жертви и разрушения. Силните земни трусове около Северна Япония продължават от 11 март, когато разрушително земетресение с магнитуд 9,0 по Рихтер разтърси страната, предизвиквайки мощно цунами. Двете природни бедствия причиниха най-тежката хуманитарна криза в историята на Япония от Втората световна война насам и опасна авария в една от атомните електроцентрали на страната.


127 694 лв. са постъпленията по сметката на БЧК в помощ на Япония
127 694 лв. са постъпленията до момента по сметката на БЧК в помощ на пострадалите в Япония, съобщиха за Агенция „Фокус” от организацията. 77 165 лв. са дарени от юридически лица, а 38 063 лв. са постъпленията от физически лица. БЧК е превел 12 466 лв.
Кампанията за събиране на финансова помощ ще продължи поне още един месец. Българският Червен кръст продължава набирането на средства по специално разкритата от организацията банкова сметка в подкрепа на пострадалите от земетресението в Япония:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG 64 UNCR 7630 1078 6609 13;
BIC: UNCRBGSF;
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
(За пострадалите от земетресението в Япония).
Активиран е и кратък номер 1255 (за трите мобилни оператора) за набиране на парични дарения чрез SMS съобщения. Дарения могат да се направят и on-line на интернет страницата на БЧК – www.redcross.bg.

Броят на загиналите и изчезналите след земетресението и цунамито в Япония достигна 26 000 души
Броят на загиналите и изчезналите след разрушителното земетресение и последвалото цунами в Япония достигна 26 000 души, предаде АФП.
Властите се опасяват, че броят на жертвите ще се окаже много по-голям, тъй като стихията разруши цели градове на японския остров Хоншу.
По последни данни на полицията загинали са 9737 души. 16 423 души са обявени за изчезнали. 2777 души са ранени при земетресението и последвалото цунами.

Операторът на АЕЦ „Фукушима-1” обяви, че ситуацията в централата се стабилизира
Компанията „Токио Илектрик Пауър” обяви в четвъртък, че цялостната ситуация в АЕЦ „Фукушима-1” се стабилизира, предаде агенция Ройтерс.
Инженерите се опитват да стабилизират централата с шест реактора, намираща се на около 250 км северно от Токио почти две седмици след земетресението, нанесло тежки щети на централата и опустошило североизточна Япония, оставяйки най-малко 26 000 души мъртви или в неизвестност.

Силно земетресение е регистрирано край Северна Япония
Силно земетресение с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер е регистрирано край северното японско крайбрежие, съобщиха от Националния сеизмологичен институт на САЩ.
Трусът е регистриран около 10:21 часа българско време на дълбочина 38 км, епицентърът е на около 430 км североизточно от японската столица Токио.
Няма данни за жертви и разрушения. Силните земни трусове около Северна Япония продължават от 11 март, когато разрушително земетресение с магнитуд 9,0 по Рихтер разтърси страната, предизвиквайки мощно цунами. Двете природни бедствия причиниха най-тежката хуманитарна криза в историята на Япония от Втората световна война насам и опасна авария в една от атомните електроцентрали на страната.

Русия забрани вноса на храни от четири японски префектури
Русия забрани вноса на хранителни продукти от четири японски префектури заради опасения за високи нива на радиация след аварията в АЕЦ „Фукушима-1”.
„Наредихме напълно да бъде спряна употребата на храни, внесени в Русия след 11 март от Фукушима, Ибараки, Точиги и Гунма”, заяви главният санитарен лекар на Русия Генадий Онишченко пред агенция Интерфакс.
Храните от тези четири провинции ще бъдат спирани на границата дори и без проверки за радиация.

Русия забранява вноса на храни от четири региона на Япония
Русия въведе забрана за внос на храни от четири региона на Япония във връзка с опасенията от радиационно замърсяване от засегнатата от силното земетресение електроцентрала „Фукушима-1”, съобщи ръководителят на руската Агенция за защита на потребителите (Роспотребнадзор), цитиран от АФП.

Ким Чен Ир изпрати помощ от 500 хил. долара на Япония
Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ир изпрати помощ от 500 хиляди долара на Япония, съобщиха севернокорейските медии, цитирани от Ройтерс. Средствата са предназначени за корейските емигранти, пострадали от разрушителното земетресение и последвалото цунами. Съобщава се, че тази сума е равна на ежегодния доход на 520 жители на Северна Корея.
От своя страна Червения кръст на Северна Корея изпрати 100 хиляди долара във фонда за подпомагане на пострадалите от стихията корейци в Япония.

Концентрацията на радиоактивен йод в морето край АЕЦ "Фукушима-1" е 147 пъти над нормата
Концентрацията на радиоактивен йод в морската вода в района на авариралата японска атомна електроцентрала „Фукушима-1” превишава установената норма 147 пъти, съобщи представител на компанията оператор на централата, цитирана от РИА Новости.
По-рано бе съобщено, че концентрацията на радиоактивен йод в пробите от морската вода, взети на 100 метра от бреговата линия в района на четирите пострадали реактора надвишава пределно допустимата норма 29,8 пъти.

Трима работници във АЕЦ „Фукушима-1” са хоспитализирани
Трима работници в трети реактор на японската атомна електроцентрала „Фукушима-1” са настанени в болница заради прекомерно облъчване с радиация, съобщиха местните здравни власти, цитирани от АФП.

Водата в Токио отново е безопасна
Радиоактивността на чешмяната вода в Токио е спаднала под опасния за бебетата праг, предаде АФП.
Равнището на радиоактивния йоден изотоп, който по-рано беше открит във водата в Токио, е спаднало под законовата граница, обявена за опасна за бебетата.
Новината е обявена от общината на Токио, която се намира на 250 километра югозападно от авариралата АЕЦ „Фукушима 1”.

Частично е възстановено електричеството в контролната зала на първи реактор в АЕЦ „Фукушима 1”
Електрозахранването е било възстановено частично в контролната зала на реактор 1 в авариралата АЕЦ „Фукушима 1”, предаде АФП, позовавайки се на информация на японската агенция за ядрена безопасност.
Осветлението на контролната зала беше запалено, но не сме сигурни дали това означава, че охладителната система може да работи, заяви служител на агенцията.
АЕЦ „Фукушима 1” продължава да се бори за охлаждането на шестте си реактора, след като опустошителното земетресение и цунами предизвикаха прекъсване на електрозахранването, а оттам и спиране на охладителните системи.

Дим се издига от четири реактора на атомната електроцентрала „Фукушима 1”
Дим се издига от четири реактора на атомната електроцентрала „Фукушима 1”, която беше силно повредена от земетресението и цунамито в началото на март, предаде японската телевизия NHK.
В 7 часа тази сутрин екипът на телевизията е заснел от хеликоптер дима, който се е издигал от реактори 1, 2, 3 и 4.

Подновени са опитите за охлаждането на трети реактор на АЕЦ „Фукушима 1”
Днес опитите за охлаждане на третия реактор на японската АЕЦ „Фукушима 1” бяха подновени, след като в сряда операцията беше преустановена заради изтичането на черен дим, предаде АФП, позовавайки се на японската агенция за ядрена безопасност.
Агенцията увери, че изпускането на дим от централата е спряно. Така пожарникарите са успели да подновят работата по поливането на реактора, чието гориво трябва да бъде охладено, за да се избегне стопяването му и изхвърлянето на радиоактивни вещества в атмосферата.
Продължават и опитите на техниците от Tokyo Electric Power да пуснат една от помпите на трети реактор, което ще понижи температурата в него.

Австралия спира вноса на храни от Япония
Австралия днес реши да спре вноса на храни, произведени в райони, близки до японската атомна електроцентрала, в която повреда предизвика радиационно изтичане след силното земетресение и последвалото цунами от 11 март, предаде АФП.
Забраната важи за хранителни продукти, произведени в префектури Фукушима, Гунма, Ибараки и Точиги. Основната продукция на тези райони е мляко, млечни продукти, пресни плодове и зеленчуци, както и пресни и замразени морски дарове.
Подобна забрана беше въведена и в САЩ.

Германия очаква радиоактивни частици от Япония в следващите няколко дни
Германското министерство на околната среда днес обяви, че радиоактивните частици от Япония трябва да достигнат територията на страната в следващите няколко дни, но няма да представляват опасност за здравето на населението, предаде АФП.
От министерството посочиха, че нивото на радиация на въздушните маси, които ще дойдат от Япония, ще бъде много под допустимия праг. Няма опасност и за радиационно заразяване на хранителните продукти.

„Маиничи шимбун”: Ремонтите в японската АЕЦ бяха временно прекъснати
Работата по възстановяването на електрозахранването и ключовите охладителни системи в авариралата АЕЦ „Фукушима-1” отново временно бяха прекъснати в сряда след като над единия от реакторите се появи дим и се наложи работниците да бъдат евакуирани, пише „Маиничи шимбун”.
Операторът на централата „Токио електрик пауър” съобщи, че около 16.20 ч. местно време е забелязан черен пушек над сградата на трети реактор, което е довело до евакуацията на работниците във всичките четири пострадали реактора. Но след около час по-късно пушекът се е разсеял.
Нивата на радиацията останаха непроменени непосредствено след инцидента, което означава, че пушекът не е предизвикал изхвърлянето на още радиация.
Над сградата на трети реактор подобно изхвърляне на пушек имаше и в понеделник, припомня изданието.

Нивото на радиация около АЕЦ „Фукушима-1” е достигнало най-високи стойности от началото на аварията
Нивото на радиоактивност около втори енергоблок от АЕЦ „Фукушима-1” е достигнало максимални стойности от момента на земетресението, засегнало централата, съобщиха от японската агенция за ядрена безопасност, предаде агенция Интерфакс.
Към момента излъчването достига 500 милисиверта в час. Симптоми на лъчева болест при човека се проявяват при излагане на лъчение от порядъка на 1-2 сиверта в час.
Междувременно властите в Токио съобщават за повишаване на нивото на радиоактивния йод в системата за водоснабдяване на японската столица. Засега замърсената вода представлява опасност само за малки деца.

До момента няма открити следи от радиация в японски продукти, внесени в ЕС
До момента няма открити следи от радиация в японски продукти, внесени в ЕС, съобщи говорител на еврокомисаря по здравеопазването Джон Дали, предаде агенция АПА.
„Задействана е система за контрол, като някои от страните вече я използват. До момента не е установено нищо тревожно”, заяви говорителят Фредерик Винсен.
Високи нива на радиоактивен йодин бяха открити в спанак в Япония, която е изправена пред сериозни проблеми заради аварията в АЕЦ „Фукушима-1”.
От Европейската комисия отбелязват, че вносът на храни от Япония в ЕС не е голям.

Агенция "Фокус"


Тагове:   Япония,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665800
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796