Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2011 06:30 - Цепят матурата на два изпита
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 1681 Коментари: 2 Гласове:
2



Спират налучкването с повече отворени въпроси Приемат в елитни вузове с второто ниво   Квесторите отварят пакетите с документи за зрелостния изпит. Тази година темата по български език и литература ще се тегли от 30 различи теми. Елитна матура с повишено ниво на трудност, която да пресява масовия поток за кандидатстване в университетите, ще въведе просветното министерство в новия закон за училищното образование. Това стана ясно вчера на дискусия за реформите в образованието с ученици и учители в езиковата гимназия в Ловеч.

 

В концепцията за закона се предвижда учениците да държат задължително матура по български и литература, както е и досега. Втората задължителна матура ще бъде по профилиращ предмет или държавния изпит за професионалните гимназии.

 

„Учениците ще имат право да държат и още две матури по желание. Те ще бъдат на две нива - основна подготовка или профилираща подготовка”, обясни Евгения Костадинова, директор на дирекция „Образователни програми и съдържание” в МОМН. Целта е матурите по желание да дадат повече възможности за кандидатстване в университет. Матурата на ниво профилирана подготовка ще бъде по-трудна и ще има по-голяма тежест при кандидатстване във висше училище, предвиждат експертите. Въпрос на университетска автономия е за кои специалности академичните ръководства ще искат по-лесното или по-трудното ниво на матурата.

 

Експертите от просветното министерство предстои да решат въпроса дали матурата по български език да има по-високо ниво, защото така или иначе е задължителна за всички зрелостници в страната.

 

„Очевидно всички ще полагат матура по български език на задължителната подготовка. Разбира се, редно е да има възможност за полагане и на по-високо равнище Няма основание да имаме ограничения в предметите за профилираното ниво”, коментира Евгения Костадинова.

 

Междувременно експертите ще обмислят и възможността в националните тестове да се пресече възможността за налучкване на верните отговори. Това ще стане с увеличаването на въпросите със свободна аргументация за сметка на фиксираните варианти „а”, „б”, „в” и „г”. Другият вариант е да се промени формата на някои класически тестови въпроси. Зам. просветният министър Милена Дамянова посочи като пример задачите за препинателните знаци в теста по български. В момента от учениците се търси само умение да поставят запетайки. Според Дамянова в този тип въпроси трябва да се включат и всички останали препинателни знаци. . Избират темата по литература от 30 варианта Темата за интерпретативното съчинение на матура 2011 ще се тегли измежду 30 варианта. Това съобщи вчера зам. просветният министър Милена Дамянова в Ловеч. Идеята е да се прекъсне зазубрянето на темите и опитите за научаване на формулировките чрез вътрешен човек от министерството, както стана на миналогодишния изпит. За целта експертите ще предложат 30 различни теми, а една от тях ще се изтегли с помощта на компютърна програма минути преди началото на зрелостния изпит.

 

Остава възможността учениците да избират дали да пишат интерпретативно съчинение, или есе на последния 41-ви въпрос на матурата.
Георги Георгиев



Гласувай:
2



1. hikari - Дават 2,15 млн. лeва за училищата в чужбина
31.03.2011 06:41
2,15 млн. лв. реши да отпусне вчера правителството по националната програма „Роден език и култура зад граница”. С парите трябва да се стимулира изучаването на български език, история и география от българите зад граница. МС одобри общо девет програми за развитие на средното образование. По „Оптимизация на училищната мрежа” за плащане на транспорт за отдалечени училища и храна за учениците са заделени 14 800 000 лв. За кариерно развитие и квалификация на учителите ще бъдат дадени 300 000 лв. За компютризация на училищата бюджетът е 1,4 млн. лв. Целодневно обучение и извънкласните дейности ще бъдат стимулирани с 1 850 000 лв. Системата за национално стандартизирано външно оценяване ще глътне 5 млн. лв. За обновяване на оборудването на учебни кабинети, лаборатории и работилници в професионалните гимназии пък са отпуснати 2 млн. лв..

Задължителната предучилищна подготовка и осигуряването на допълнително обучение на учениците до IV клас, които изостават заради невладеене на български език, ще се финансира с 2 млн. лв. За изграждане на рампи, асансьори и адаптиране на санитарни помещения за деца с увреждания училищата ще могат да кандидатстват за общо 800 000 лв.
цитирай
2. cveti933 - не мога да разбера едно нещо..
31.03.2011 17:15
Не престанаха да въвеждат какви ли не реформи в тая образователна система! Няма лошо, но не мисля, че всеки път им се получава.
ОК! Матурата по БЕЛ много ясно, че ще я има... но това с втората ме издразни. Готвя се аз за втора ИЗБИРАЕМА матура и те накрая ми казват, че няма нужда, след като вместо нея, ще държа така или иначе държавния изпит по специалността, което си е глупаво, като се има предвид какво преписване е там... ?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670020
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796