Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2011 16:19 - Пети ден на историческата стачка на БДЖ - българи, подкрепете своите събратя! НЕ на некадърното управление на железниците! НЕ на тоталитаризма тук и сега!
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 639 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От Централна жп гара-София не е тръгнал нито един влак заради стачката
От Централна гара в София не тръгна нито един влак към 8.30 часа. Това съобщи за Агенция „Фокус” председателят на Националния стачен комитет на КТ „Подкрепа” Евгени Душков. Нито един влак не е тръгнал и от други големи гари – Пловдив, Горна Оряховица, Мездра, Стара Загора.
Пети ден продължава стачката на служителите в БДЖ. В цялата страна днес в интервала от 08.00 до 16.00 ч. влаковете отново спират в знак на протест срещу намерението на ръководството на БДЖ да съкрати 2000 служители и да спре 150 влака.
Радостина ГЕОРГИЕВА 

Дружествата „БДЖ – Товарни превози” ЕООД и „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД обявиха, че ще предявят искове за установяване на незаконността на обявената и започнала стачка пред Софийски градски съд. Исковете ще бъдат предявени най-късно днес. Двете дружества ще оспорват законността на стачката, тъй като не са спазени задължителните изисквания на Закона за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС) и Закона за железопътния транспорт за сключване на споразумение за задоволително транспортно обслужване най-късно три дни преди началото на стачката. 
Вчера над 80% от пътническите влакове в страната спряха. Към 16.00 ч. от 261 пътнически влака, които е трябвало да се движат между 8.00 и 16.00 ч., са спрели движение 201, според данни от Обединения стачен комитет на КНСБ и КТ "Подкрепа". 
Товарните превози, които е трябвало да се движат в интервала 08.00 - 16.00 ч. също са спрели в цялата страна. Не изпълняваха своите трудови задължения търговските ръководители, описвачите, ревизор вагоните, не се извършваше маневрена дейност.
Нито един влак вчера не тръгна от Централна гара София, Перник, Мездра, Горна Оряховица, Пловдив, Бургас, Стара Загора.„БДЖ – Товарни превози” и „БДЖ – Пътнически превози” ще предявят искове пред съда за установяване на незаконността
Дружествата „БДЖ – Товарни превози” ЕООД и „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД ще предявят днес искове пред Софийски градски съд за установяване на незаконността на обявената стачка, съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Двете дружества ще оспорват законността на стачката, тъй като не са спазени задължителните изисквания на Закона за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС) и Закона за железопътния транспорт за сключване на споразумение за задоволително транспортно обслужване най-късно три дни преди началото на стачката. Споразумението за задоволително транспортно обслужване трябва да осигурява изпълнението на минимум 50% от Графика за движение на влаковете.
Споразумение за минимално транспортно обслужване (постигнато чрез арбитраж) беше налице през м. февруари 2011 г. във връзка с възникнал колективен трудов спор между работниците и служителите, от една страна и работодателя, от друга страна. До изпълнение на това Споразумение не се стигна, тъй като колективният трудов спор приключи със сключването през м. март 2011 г. на т. нар. Стачно споразумение. 
Тъй като с уведомлението за обявяване на стачката работниците и служителите заявиха, че според тях работодателят не изпълнява стачното споразумение, то възникна ново и самостоятелно основание за предприемане на ефективни стачни действия, уредено в ЗУКТС, а именно: неизпълнение на поети задължения към тях. Поради това беше необходимо сключването на ново споразумение за задоволително транспортно обслужване. 

Бойко Борисов: Истинското ми притеснение е, ако министър Московски не успее да се договори с кредиторите на БДЖ
Изобщо не ме притеснява това, че БДЖ стачкуват. Истинското ми притеснение е, ако министър Московски не успее да се договори с кредиторите. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин” на бТВ . 
По думите му – ако министър Московски не успее да се договори с кредиторите 300 млн. лв. тогава ние трябва да ги преведем на немското правителство. „Не изкарвайте хората толкова неграмотни, незнаещи, немислещи. Тези хора прекрасно са знаели през годините, че тяхното предприятие е на държавна дотация. Да са стачкували тогава срещу начина на управление. Доброто управление е да съумеем да разсрочим парите, да съкратим необходимото количество хора. На базата на това трябва да се намалят влаковете. Това предприятие трябва да стане печелившо. То трябва да е най-малко на нула”, заяви Борисов.

Три влака са спрени на гара Горна Оряховица
Три влака са спрени на жп Гара Горна Оряховица - за Варна, Русе и Плевен и са в престои до 16.00 часа. Следващите влакове са в 11.00 и 14.00 часа и също ще бъдат спрени. Това каза за Радио „Фокус” – Велико Търново Дечко Гърков, председател на синдикалната структура на БДЖ в Горна Оряховица. На перона има около 60 протестиращи човека на 1 и 3 перон. Няма подменени на гара Горна Оряховица към момента заявили участие в стачните действия служители. Стачката продължава. Управляващите по думите на Гърков са непреклонни и не искат да седнат на масата на преговорите и всичко се протака. Единственото, което се предлага от управляващите, е да се съкращават хора и тези, които сега излязоха на борсата са обречени, защото с увеличението годините за пенсиониране няма да могат да си намерят работа догодина.
Цветелина ИЛАРИОНОВА

Влаковете за Русе и София тръгнаха от жп гара Варна по разписание
Влаковете за Русе и София тръгнаха от жп гара Варна по разписание. Това съобщи за Радио „Фокус” - Варна Илия Илиев, председател на КНСБ във Варна. Обстановката на жп гарата е спокойно. Около десетина души са се събрали на жп гара Варна тази сутрин, за да изразят недоволството си срещу предвижданите съкращения в БДЖ. Бързият влак от Варна за Русе тръгна точно в 9.15 часа с малко пътници. Според синдикалния лидер Илия Илиев железничарите във Варна стачкуват на работните си места. По разписание тръгна и влакът за София през Пловдив в 9.25 часа. Влаковете от Варна тръгват, но на много други гари служителите стачкуват и ги спират. Стачката на железничарите продължава до 16.00 часа. Вече пети ден служителите в БДЖ протестират срещу обявеното намерение на ръководството за съкращаване на 2000 души и спирането на 150 влака. Стачката ще продължи до постигане на споразумение, заявиха синдикатите. Те искат подписване на колективен трудов договор със старите параметри. От ръководството на БДЖ обявиха стачката за незаконна. 
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Около 50 стачкуващи са се събрали на жп гарата в Дупница 
Пети ден продължават стачните действия на жп гара Дупница. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пирин Любка Георгиева-председател на КТ „Подкрепа” – Дупница. На гарата в Дупница и днес има около 50 души. Няма инциденти и нарушаване на реда, но хората са изнервени, каза още Любка Георгиева. Причината е, че пети ден никой не излиза, за да поговоря със стачкуващите и не им обръща внимание. На жп гара Дупница ще продължат да чакат, докато не излязат тези, от които зависи започването на диалога. „Те трябва да проумеят, че трябва да поканят синдикатите и да започнат преговори”, каза още Любка Георгиева. На ЖП гара Дупница има две влакови композиции от София за Кулата и от Кулата за София, които ще бъдат пуснати, след като приключат стачните действия в 16.00 часа.
Снежина ЦВЕТАНОВА

Двама железничари имат намерение да обявят гладна стачка в Пловдив
Двама железничари имат намерение да обявят гладна стачка, съобщи за Радио “Фокус” - Пловдив Любомир Милков от регионалния синдикат на железничарите в Пловдив. Той уточни, че на този етап работещите в пловдивските железници, решили да изразят по този начин протеста си, не желаят да бъде изнасяна информация за това в кои точно структурни звена на БДЖ работят. В момента, когато те предприемат тези действия, имената им ще станат ясни, каза Милков. От началото на днешния пети ден на стачката в Пловдив до момента е заминал само международният влак Истанбул- Белград. По думите на синдикалиста стачката днес в Пловдив върви спокойно и няма представители на ръководството на БДЖ. 
Димитър ВЛАДИМИРОВ


Международният влак Истанбул-Белград замина от Пловдив, въпреки стачката на железничарите
Международният влак Истанбул-Белград замина от Пловдив тази сутрин около 8.30 часа в началото на петия ден от стачката на железничарите. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив Любомир Милков, председател на пловдивския железничарски синдикат. Влакът е пристигнал със закъснение и е спрял само за престоя, предвиден по график, като след това е заминал. Други влакове не са тръгнали през първия един час на стачката от Централната гара в Пловдив. Влакът “Диана експерс” остава на гарата, не тръгва влакът за Панагюрище, влаковете за Асеновград също няма да се движат днес до 16.00 часа. Товарни превози също няма да има днес от Пловдив. Около 60-70 синдикалисти и хора, които не са на работа днес отново подкрепят със знамена и свирки стачкуващите железничари на гарата, каза Милков. 
Димитър ВЛАДИМИРОВ





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4669762
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796