Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2012 23:37 - Приеха още лобистки промени в Закона за горите
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 1332 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Депутати от парламентарната комисия по земеделие и гори приеха на второ четене днес още спорни предложения за поправки в Закона за горите, освен учредяването на право на строеж върху горски терени без промяна на предназначението им.

За допълнителните поправки, вкарани от председателя на земеделската комисия Десислава Танева и заместника й Емил Димитров, алармираха по-рано през деня и от коалицията „За да остане природа в България“.

Природозащитниците посочват, че някои от промените са по-страшни и от вече приетите от земеделската парламентарна комисия на първо четене изменения.

В Закона за горите се връща текст, който още преди години е отпаднал и според който се дава възможност горите до 2 ха да се ползват без горскостопански програми.

Благодарение на такъв текст се изсякоха до голо почти всички частни гори из равнинните области на страната и в Стара планина, посочват еколозите.

Предвижда се още освен прокарването на просеките за лифтовете и влековете, горните и долните станции на лифтовете и цялата съпътстваща инфраструктура да се строят без нужните за целта терени да се изключват от горския фонд.

Прокарват се и разпоредби, които да улеснят изграждането на ски писти в защитените територии, като се дава възможност на ползвателите на горски територии да премахват част от почвения слой, както и текстове, които облекчават значително процеса по дърводобив и дървопреработване.

Еколозите настояват строителството на нови курорти да се разрешава само след областен план за развитие на горите или общ устройствен план, за да не се допусне презастрояване по подобие на Черноморието.

Природозащитниците също така искат ползването на горите държавна собственост да се заплаща, включително за заградените ловни територии, както и да не се въвеждат мерки, които поощряват изсичането на горите.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4659076
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796