Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2012 14:50 - Две министерства ще осигурят парите за обсерваторията в Рожен (допълнена)
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 562 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.11.2012 14:54


image

Обсерваторията в Рожен

Министерствата на земеделието и на околната среда и водите ще възлагат задачи на астрономите в обсерваторията в Рожен и срещу извършените дейности те ще получат сумата, която е необходима за оцеляване на обсерваторията до края на годината, съобщи "Фокус".

За това са се договорили днес на срещата си с премиера Бойко Борисов представители на обсерваторията и министърът на земеделието Мирослав Найденов и на околната среда Нона Караджова. Обсерваторията ще получи 120 000 лева от земеделското ведомство и 150 000 лева от МОСВ от двата договора, които се подписват, уточни премиерът. Той се ангажира да осигури още пари от бюджета на просветното министерство, за да не бъдат отклонени астрономите от основната си дейност заради новите ангажименти.
 
С двете министерства са намерени общи интереси и те са готови да възложат задачи, които астрономите са най-компетентни да решат, съобщи доц. д-р Таню Бонев, директор на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория. От ръководството на обсерваторията благодариха на министрите Мирослав Найденов и Нона Караджова.

Дейностите, които ще извършваме през следващите месеци, ще ни отклонят от тези, които са пряко свързани с астрономията, и можем да пропуснем някой астероид, който след десетина години ще удари земята, коментира след срещата в Министерския съвет доц. д-р Таню Бонев. При тези думи на Бонев премиерът Бойко Борисов заяви: "Това ли трябваше да кажеш сега?! Гледайте го!". В отговор Бонев каза, че ще го гледат, ако им остане време от другите дейности, с които сега се натоварват допълнително, за да получат допълнителната инжекция към бюджета на Института по астрономия и Националната обсерватория.

"Може би ще пропуснем и някоя избухваща звезда", посочи Таню Бонев и премиерът каза: "Гледайте по-внимателно".

Дейностите, които сега се налага да извършим, ще бъдат извършени така добре, както правим нашите астрономически изследвания. Астрономията е най-мултидисциплинарната наука, а може би и най-приложимата наука. Методите, които се разработват в областта на астрономията – специално методите за получаване, обработка, анализ и интерпретация на изображения могат да бъдат приложени в дейности, които са специфични за тези две министерства – Министерство на земеделието и храните и Министерство на околната среда и водите. Това ще бъде част от нашата дейност през следващите месеци, уточни доц. д-р Таню Бонев.

Нито една звезда не трябва да бъде изпусната. Мигар и след десет години да се взриви, ядреният синтез трябва да се контролира, каза още Борисов след среща за финансирането на обсерваторията. Това, което се прави по оперативните програми с министерството на образованието, са изключително важни проекти, които ще гарантират съществуването на обсерваторията с години напред, уточни премиерът.

"Договаряме се, едните пари още днес ще ви дойдат, другите най-късно в петък, за да може да минат през ПУДООС, така че ще получите с 20 000 лева даже повече, отколкото сте искали. Като целево съм готов да ви дам – една звездичка, повтарям, не искам да се изпуска, и да кажеш - отклоних двама астрономи да се занимават с горите. Колкото трябват допълнително, но една звезда не трябва да бъде изпусната", категоричен бе премиерът Бойко Борисов. Той каза, че това трябва да бъде предадено на министър Симеон Дянков.

В началото на седмицата учените, които за поредна година алармират, че средствата за функциониране на обсерваторията не достигат, се принудиха да търсят алтернативни начини за финансирането на астрономическия комплекс. Те сформираха футболен отбор "Роженските мечки" и
поканиха на благотворителен мач отбора, в който играе премиерът Борисов - "Бистрица".

С парите от публиката на място и от телевизионни права учените планираха да спасят обсерваторията.

Цитат на деня: Нито една звезда не трябва да се изпуска

Нито една звезда не трябва да бъде изпусната. Мигар и след десет години да се взриви, ядреният синтез трябва да се контролира.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с ръководството на обсерваторията в Рожен, на която
бяха договорени поръчки за учените, които ще им осигурят финансиране от 270 000 лева до края на 2012 г.
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670344
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796