Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2012 13:22 - Кабинетът осигури договори за обсерваторията в Рожен
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 528 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.11.2012 14:55


Националната обсерватория в Рожен ще работи по проекти на министерствата на земеделието и на околната среда, срещу което ще получи средства, необходими за оцеляването й до края на годината. Това съобщи пред журналисти доц. д-р Таню Бонев - директор на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория - Рожен след среща в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов и министри, предаде БТА.

По договорите са осигурени 120 000 лева от земеделското министерство и 150 000 лева по линия на министерството на околната среда от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Бонев изрази опасение, че докато се извършват допълнителните дейности, може да бъде пропуснат някой астероид, който след десетина години ще удари земята, или някоя избухваща звезда.

"Това ли трябваше да кажеш сега? Гледайте по-вниматено! Аз мисля, че няма да пропуснете и звездите, защото това, което ще правите, е да наблюдавате и влиянието и върху горите, околната среда", отвърна му Борисов, цитиран от "Фокус".
"Така че два договора подписваме днес и повтарям – БАН си има свой бюджет и той трябва да се грижи за своите институти, но след като са я докарали дотук, два допълнителни договора – възлагаме им работа, за да могат да си изкарат парите", добави той.

Преди няколко дни той каза, че не е смутен от призивите на учените, че обсерваторията няма пари да си плати дори тока, защото те всяка година се оплаквали, че ще затворят, но това не ставало.
Днес обаче той бе размислил.

"Единият договор е подписан, днес ще получите парите, за да си платите заплатите, режийните и тока, а с другите решавате съответно и данъчната си дейност. В същото време, ако имате необходимост от още пари, за да не изпуснем някой астероид или някой взрив за след десет години, сме готови да ви дадем целево от Министерство на образованието веднага пари, за да не изпуснем никакъв взрив на звезда при ядрения й синтез. Така че - направете ми сметка допълнително колко ще ви отклони вниманието това, че ще се занимавате с тези два проекта и толкова пари ще ви дам допълнително, за да не пропуснем никоя звездичка в планетата, да сме на бойния си пост – нито астеороид, нито звездичка. 10 000 – 20 000 – 30 000 допълнително колкото трябват целево ще ви ги дам, за да не пропуснем нещо в небето”, заяви още премиерът.

Вчера финансовият министър Симеон Дянков заяви, че категорично няма пари в бюджета за обсерваторията, затова БАН трябва да го финансира от своя. Вицепремиерът дори каза, че за "трета година учените излизат с този номер - че ще ги затворят и си мислят, че е като в комунизма - държавата дава".

Това стана, след като в опитите си да призоват за спасяване на обсерваторията учените дори обявиха, че сформират футболен от отбор "Роженските мечки" и поканихя на благотворителен мач "Бистришките тигри", с които играе Бойко Борисов.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665217
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796