Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2013 11:07 - Даряват от обувки до опера
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 1624 Коментари: 6 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Висящи" супа, сандвичи и вечеря за бедните Занаятчии откликнаха веднага в интернет   Акцията "висящо кафе" набира огромна скорост у нас. Идеята е, когато пазарувате в магазин, обозначен със стикер "Висящ хляб" или "Висящо кафе", или друг вид "висяща" стока, да платите още веднъж продукта, който сте взели. Ако след това в магазина влезе безработен или друг беден човек, той може да поиска от "висящата" стока. Получава я напълно безплатно, без да се иска да удостовери, че е социално слаб.

image
Стотици заведения се включиха в интернет призива за солидарност "висящо кафе"

Само за 3 дни кампанията "висящо кафе" буквално заля страната. Привържениците й в социалните мрежи минават 20 000, а стотици вече са заведенията, магазините и компаниите, подели инициативата. Целта е всеки, който има възможност и желание да помогне, да купи повече от една стока или услуга, така че друг в нужда да се възползва безплатно. Още първия ден заедно с кафето хората започнаха да плащат сандвичи и хляб, оставяйки възможност едни хора да се възползват.
В момента социалните мрежи преливат от стоки и услуги, от които могат да се възползват бедни българи. Без пари вече има не само кафе или сок, а обувки, ремонт на хладилници и дори... билети за опера.
В Русе например вече има "висяща супа и питка". Кръчмата "Сръбски мерак при майстор Зоран" първа в града се присъедини към инициативата във Фейсбук, за която пък "Стандарт" първи разказа.
"Наши редовни клиенти вече се обадиха, искат да платят порции", похвали се управителят на заведението Зорица Ангелова. Всеки, който реши, може да плати по една чорба повече. Стартираме и с кафета, но идеята ни е при нас от този вторник да има още топла супа и питка, заяви Ангелова. Тя обясни, че питките няма да се поръчват, а се правят в самото заведение. Супите пък се готвят всеки ден за обедното меню. Ресторантът ще е означен със стикери на вратата и вътре. Вече ги поръчахме и ги поставяме, за да ни знаят хората, коментираха в "Сръбски мерак при майстор Зоран".
Според русенци кампанията ще набере много последователи. Това е благороден жест към хората в нужда, считат в крайдунавския град.
"Висящи" сандвичи с филе и кашкавал на скара предлагат в кафе-сладкарница "Пастел маркет" в Костинброд. Цената на всеки един от тях е 1,50 и е в такъв грамаж, че човек може да се нахрани спокойно с тях. Освен висящо кафе в сладкарницата желаещите да помогнат на бедните могат да поръчат сиропирани сладки и соленки на килограм.
В Добринище дарители могат да платят боб чорба в гърне за 2 лева и всякакви други ястия в механа "Дедо Дине". Според управителката Петя Липева няма никакво ограничение хората, които идват в заведението да поръчват дори характерната капама "Чомлек", за да нахранят бедните. В менюто фигурират и кървавица, суджук, сушеница, които също биха могли да станат "висящи".
В Добрич също има участник в инициативата "Висящо кафе" - малко заведение "Фентъзи" на Рибарския площад в Балчик. Неговият стопанин Снежана Ташкова споделя, че е първата, която е подарила "висящо кафе" и с удоволствие се присъединява към общността, "защото човек винаги може да изпадне в невъзможност да плати дори едно кафе". "Малко ми е притеснено, че в малкия град това трудно ще се получи, но пък вярвам в добротата", каза още Ташкова. Тя добави още, че освен кафе заведението предлага напитки, торти и сладоледи. "Ако се съберат висящи кафета и не бъдат поискани от срам или по друга причина, то ще избера човек в нужда или болен и ще ги даря на него", каза още младата жена.
Пловдивската опера също се включи в популярната във Фейсбук инициатива, но с продажба на билети. Всеки любител на класическата музика може да купи "висящ" пропуск за хора, които нямат финансовата възможност да си го позволят. 10 билета вече са закупени с лични средства от служители на район "Тракия", съобщиха още от операта. Следващият концерт на пловдивската филхармония е този петък с музика от Моцарт и Керубини.
Освен храна в София вече има и стикери "висящи услуги". Обущар на бул. "Мария Луиза" например подарява на клиентите си капачки, ако някой им плати ремонта. Шивачка на ул. "Козлодуй" пък прави подгъви без пари, ако клиент й плати само материалите, които използва за работата си. Занаятчии обявиха още, че ще ремонтират хладилници срещу бира или чаша топло кафе, като ще искат от собствениците на развалените уреди само да си купят нужните за ремонта части.



Гласувай:
1



1. hikari - Ангел взе първата закуска без пари
26.03.2013 11:11

"Споделена закуска". Това е продължението на висящото кафе, което за броени дни събра почти 20 000 привърженици във Facebook, а десетки заведения подеха инициативата. Кафето обаче не е чак толкова важно и необходимо, смята собственикът на едно от заведенията в София. Българинът е гладен и това му е много по-належащо от възможността да изпие едно кафе, категоричен е той. С мнението му са съгласни и доста от феновете на страницата в социалната мрежа. Затова руската пекарна "Матрешка" в София набляга на "споделената закуска". За краткото време от началото на инициативата вече има над десет закупени закуски. И хората сами си питат дали могат да дарят топла пирожка или нещо друго на човек в нужда. По-трудно е обаче, обясняват оттам, да се намери кой да ги вземе. Докато кампанията добие популярност и хората в нужда сами почнат да питат, служителите в пекарната хвърлят по един поглед навън. Така е станало и с първия, възползвал се от инициативата - Ангел. Продавачката го видяла да рови в отсрещната кофа и веднага изтичала при него, за да му разкаже и да му предложи платената вече закуска. "В първия момент изглеждаше много невярващ и учуден", сподели тя. Подходи с недоверие, направо не вярваше, че нещо такова се случва, добавя Веселка. След това обаче беше много доволен, на лицето му имаше голяма усмивка, а в очите му се четеше благодарност и радост от жеста, който някой непознат е направил за него, разказа щастлива тя. Веселка оценява високо инициативата. Тя е убедена, че това не е временно и тя няма да замре след месец-два. Основният двигател, смята тя, са младите хора, които са "отворени към света и готови да помагат". Тя се похвали, че пекарната никога не е отказвала топла закуска на нуждаещите се и се радва, че сега ще могат да раздадат повече усмивки на хора в нужда.
Васил ШУШКОВ


цитирай
2. hikari - Медсестри слагат инжекции без пари
26.03.2013 11:12

Медицински сестри от два частни центъра в столицата също се включиха в социалния призив за помощ на най-бедните у нас. Те мерят кръвно и поставят инжекции без пари. Единият от медицинските центрове пък дори реши, че ще преглежда безплатно деца с нисък социален статус. "Това е прост акт на загриженост, не искаме нито реклама, нито благодарност", коментираха от центровете.

цитирай
3. hikari - 20 кафета за ден
26.03.2013 11:13

Над 20 касови бележки за платено "висящо" кафе вече са събрали в едно от столичните заведения. Оттам разказват, че са се включили в инициативата веднага щом научили. Хората обаче още са много недоверчиви към това, споделя барманът. Когато разясняваме на клиенти за акцията, песимистичните коментари преобладават, обяснява той. Питат ни как да бъдат сигурни, че парите за кафето няма да отидат за друго. Но Станислав е убеден, че с времето това ще се промени.
Васил ШУШКОВ

цитирай
4. hikari - Пускат и екскурзии
26.03.2013 11:13

Набиращата от Варна в цялата страна инициатива "висящо кафе" и "висящ хляб" стигна дори до екскурзиите. Туроператорката Грета Веселинова обяви, че предлага "висяща почивка" и "висяща екскурзия" пред Petel.bg. "Естествено първи трябва да се включат хотелите и туристическите агенции от нашия град, защото по традиция Варна винаги е първа, а после всички хотели и туристически агенции от България. А представете си, ако се включат хотелите и агенциите по света", коментира още Веселинова. Тя смята, че само така хората, които имат финансови затруднения, ще могат да пътуват по света.


цитирай
5. hikari - И таксита се включиха
26.03.2013 11:14

И таксита от София и Бургас се включиха в кампанията с висящи стоки и услуги. "При нас рядко може да се случи човек да плати два курса, когато се вози. Но пък много хора оставят по лев, два или повече бакшиш. Те, разбира се, за благодарност за приятното возене, но с колегата ми решихме да транспортираме без пари някой път пътници, на които им е спешно да стигнат до дадено място, но нямат пари", обясни Иван Сотиров от голяма столична таксиметрова компания. Той разказа, че станал свидетел на спирка на трамвай -18, когато пътник си купил билет от ватмана и му оставил пари за още един стикер. "Представете си, че такива жестове правят хора, които нямат големи финансови възможности, но пък имат големи сърца", коментира още шофьорът.

цитирай
6. jivi93 - Инициативата „висящ хляб“има всички шансове да проходи и да се развие във Варна
26.03.2013 15:43
Това показа допитване на „Народно дело” сред малките квартални магазини тип бакалия. Там не само се продава „всичко“, но и продавачите практически познават по име всеки един свой клиент. „Чухме преди ден за инициативата. Все още никой не е идвал да купи „висящ“ хляб или да потърси. С удоволствие ще се включим“, обясни продавачка, която работи в семеен магазин на ул. „Георги Раковски“. Подобно мнение поддържат и от малките бакалии в Гръцката махала. Оказва се обаче, че техните колеги от домашните пекарни и закусвални от години развиват благотворителност.
„Почти всеки ден идват сироти деца - давам им по една пица. Никога не отказваме храна на деца от улицата“, обяснява производител на пици до Руското училище. В съседния обект пък дама сръчно прави закуски и банички. „От вас научавам за „висящия хляб“. Иначе всеки ден даваме по няколко „висящи закуски“ - имаме няколко по-бедни и самотни хора в района и никога не им отказваме“, обяснява жената.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670213
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796