Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2013 15:45 - Бутат бетона на “Яйлата”
Автор: hikari Категория: Новини   
Прочетен: 966 Коментари: 0 Гласове:
0



И община Каварна с глоба, въпреки че е оспорвала строежа Екозащитници ще питат Цацаров кой и защо го е разрешил преди 5 г.   Екозащитниците, обединени в интернет в група "Свободен Камен бряг", ще протестират под прозорците на Сотир Цацаров. Пред "Стандарт" Владо Руменов - един от създателите на групата, заяви: "Обявяването на строежа на "Яйлата" като незаконен за нас е малка победа, но няма да спрем. Следващата седмица, когато се прибера в София, заедно с други интелектуалци и почитатели на девствената природа тук ще се организираме и ще протестираме пред прокуратурата", пали се Руменов. Освен до Цацаров, екозащитниците ще внесат и сигнал до омбудсмана Константин Пенчев. Вчера проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) установи, че строежът в археологически резерват "Яйлата" е незаконен, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ). "Държим да се потърси отговорност на виновните. В иска, който ще внесем в прокуратурата, ще питаме кой и защо преди 5 г. в същото това ДНСК е дал становище и на практика разрешил строителство. Значи тук има дълга корупционна схема или държавата не си е свършила тогава работата", смята Руменов.

image
ДНСК се произнесе, че строежът трябва да бъде спрян, а хижата - премахната
Фото Авторът
Как за 5 г. от строителния контрол преобърнаха мнението си на 180* се чуди и кметът на Каварна Цонко Цонев. "Яйлата" е под юрисдикцията на Кметъла. "Какво ли ще е през 2018 г., ако доживеем?", недоумява Цонев. "Имотът е закупен през 1996 г. от Министерството на земеделието от инвеститорите. Парцелът е 1500 кв. м. Собствениците му имат всички съпътстващи документи за сделката, в която е описана застроената площ - квадратурата е 255 кв. м, има и скица от 1997 г., когато е заснета хижата. През 2007 г. направиха опит да започнат строеж, но
тогава издадох заповед и
бе спрян
спомня си Кметъла. "Подадохме и сигнал до РДНСК-Добрич, които също спряха обекта. Тогава собствениците на терена братя Иван и Илко Павлови подадоха документи Община Каварна да издаде строителни разрешения, на което главният архитект отказа. Но РДНСК-Добрич отмени отказа ни и тъй като ние нямаме право да обжалваме, Окръжна прокуратура-Добрич го направи", разказва кметът. "Окръжна прокуратура си свърши работата, обжалва отказа на 3 инстанции, но последната - ВАС, отмени отказа", разплита сложната юридическа сага Цонко Цонев. И признава, че - принудени от съдебното решение, започнали процедура по издаване на строително разрешително. "В общината имаме и писмо от началника на ДНСК-София, в което са дадени инструкции как трябва да се процедира по този казус. Държа да отбележа, че единствената контролна институция по строителството е ДНСК и нейните указания са задължителни за главния ни архитект. В това писмо от 2008 г. се казва, че имотът не попада нито в защитената територия, нито в археологическия резерват и не е необходимо съгласуване с НИПК", обяснява Цонев. "Общината е направила повече от това, което се иска от нея - уведомили сме НИПК и Министерството на културата.
9 месеца не сме получили никакъв отговор
т.е. - нямат някакво противно становище на даденото от ДНСК", продължава кметът на Каварна. И подкрепя думите си с писмо N 3096-01-586 от 11 март 2008 г., подписано от инж. Иван Симидчиев - началник на ДНСК-София.
Вчера обаче след спешна проверка именно ДНСК отсече, че строежът на "Яйлата" е безспорно незаконен. Причината - проверката е установила нарушения при издаване на разрешението за строеж през 2011 г. от главния архитект на община Каварна, както и груби нарушения на нормативната уредба по устройство на територията, опазване на околната среда и културното наследство при изпълнението на строежа.
Част от конструкцията, представляваща фундаменти и стоманобетонова плоча на първи етаж, е построена без строителни книжа още през 2007 г. Тогава незаконният имот е спрян със заповед на началника на РДНСК-Добрич. В последните дни,
над първия незаконен етаж е вдигнат втори
Строежът представлява изцяло нова сграда, а не "основен ремонт и реконструкция", както е по издаденото разрешение за строеж от 2011 г. и визата за проектиране от 2006 г., обявяват още от (МРРБ) на база на проверката на ДНСК. Изрично е казано още: "Извършеното строителство попада в границите на археологически резерват "Яйлата" и не е съгласувано с Министерството на културата". Наред с това се посочва, че са нарушени и законите за биологичното разнообразие. Още в началото на седмицата обаче на въпрос на в. "Стандарт" от РИОСВ-Варна отговориха категорично: "Направена е проверка. Обектът не попада в границите на резервата".
ДНСК съобщават още, че е съставен констативен акт за спиране и премахване на строежа, който ще бъде връчен на извършителите след изтичане на
7-дневен срок за възражения
ще се издаде и заповед за премахването му. От ДНСК заявяват още, че глоби ще бъдат наложени на собствениците, проектанта, консултанта, извършил оценката за съответствие на проекта, и на главния архитект на Каварна.
Собствениците на терена братя Иван и Илко Павлови не бяха открити за коментар през деня вчера. На място репортер на "Стандарт" видя, че в действителност обектът е замразен. От високата част се вижда, че е излята само една плоча, но местни твърдят, че в основите има друга и видимата отгоре на практика е втора плоча. Достъпът до обекта е преграден и така черната пътека, която се вие надолу и по която човек може да стигне до морето, на практика е недостъпна, защото има символична порта пред частния имот.
Виржиния Георгиева




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665826
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796