Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2009 08:26 - Бушидо - духът на Япония
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 1043 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 31.03.2009 10:03


Това, което сега ще ви разкажа е свързано с една от най-величавите фигури в нашата история, Мичидзане, който става жертва на завистта и клеветата и бива прокуден от столицата. Това обаче не е достатъчно за безмилостните му врагове, които се наговарят да избият цялото му семейство. Издирват под дърво и камък сина му, още дете, и в един момент става ясно, че някой си Гендзо, бивш васал на Мичидзане, укрива момчето в селското училище в което преподава. Когато му връчват заповедта да предаде главата на невръстния "престъпник" в определения от закона срок, първата му мисъл е да издири подходящ заместник. изчита внимателно списъка на учениците и оглежда едно по едно селските момчета, влизащи в класната стая, но никое от тях няма ни най-малка прилика с неговото протеже. Отчаянието му трае обаче само миг, защото в следния е обявено пристигането на нов ученик - миловидно момче на същата възраст като сина на неговия господар, придружавано от майка си, дама с благородна осанка.
Оказва се,че майката и детето също си дават сметка за удивителната прилика между младия господар и новият ученик. Двамата се прибират в дома си и поднасят свидна жертва пред семейния олтар, синът - своя живот, а майката - своето сърце, безмълвно и безшумно, без да известят външния свят. Без да не подозира какво ще се случи, учителят е този, който им е внуушил да постъпят така.
Ще кажете: "Ето че се намерила изкупителна жертва и то каква! Останалата част от историята може да се разкаже съвсем накратко. На определения ден пристига специално упълномощено лице, което да идентифицира и приеме главата на детето- Напрежението расте - дали ще се заблуди от приликата? Бедният Гендзо е вкопчил ръка в дръжката на меча си, готов да прониже в случай че измамата се разкрие или пратеника или самия себе си. Ето че чиновникът вдига зловещия трофей оглежда хладнокръвно всяка черта на лицето и накрая с равен, делови тон потвърждава автентичността на находката.
Същата вечер в опустелия дом чака и майката, която вече видяхме в училищния двор. Как, нима не знае съдбата на своето дете?! О не, не неговото завръщане очаква тя и се взира с такова нетърпение в портата! Свекърът й дълго се е ползвал от щедростта на Мичидзане, но сега обстоятелствата са го принудили да постъпи на служба при врага на своя благодетел. Той самият не може да прояви нелоялност дори и към такъв жесток господар, но затова пък законът на честта не забранява на неговият син да служи на каузата на господаря, на когото е служил неговият дядо. И какво се оказва? Тъй като познава семейството на изгнаника, именно синът му е бил упълномощен да идентифицира отсечената глава! а вече знаем чия е била тя. ето че най-трудното за деня - не за целия му живот! е свършено, мъжът се прибира у дома и още от прага се обръща към жена си с думите - Радвай се съпруго моя, нашият любим син доказа, че е достоен да служи на своя господар!
Вече чувам читателите да възкликват: Що за безсърдечност! Как е възможно родители доброволно да жертват своята невинна рожба, за да спасят живота на чуждо дете? Само че това дете напълно съзнателно е приело ролята на жертва - било е смърт в името на дълга - и горната история с нищо не е по - нелепа или отблъскваща от тази за Авраам, който бил готов да принесе в жертва собствения си син Исаак. И двата случая имаме вслушване в зова на дълга, безпрекословно подчинение на по-висша воля, независимо дали изречена от видим или невидим ангел или дочута с външно или вътрешно ухо.

Инадзо Нитобе "Духът на Япония, 96,97"


Тагове:   айкидо,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ninpen - знаеш ли какво казал бай Ганьо
01.04.2009 14:41
Оти да си правим сепуку ,кога може да се правим на куку. За българите японското чувство за дълг до предела на саможертвата е напълно необяснимо. И по принцип си мисля, че в Япония много са злоупотребявали с меча. И после тая работа с децата... тя противоречи на всички наши вкоренени морални ценности(не че същите не са били потъпквани или заобикаляни многократно)Знаеш ли че в древен Рим(където си били главореци по принцип) се считало за светотатство да убиеш девойка?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665741
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796