Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2010 11:12 - Италия атакува забраната на разпятията в училище
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 604 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.07.2010 18:55


image


Италианското правителство подаде жалба в Европейския съд по правата на човека срещу решението, с което беше забранено окачването на разпятия в класните стаи в страната, съобщи ВВС.

Съдебното решение беше взето по дело, заведено от италианка. Нейният аргумент беше, че разпятието във всяка класна стая нарушава правото на детето й на светско образование, гарантирано от  италианската конституция.
Миналата година съдът се съгласи с аргументите на майката и постанови премахването на разпятията от училищата в Италия. Това предизвика недоволство в страната, където 90% от населението се определя като християни.
Италианското правителство подаде във вторник жалба срещу решението на съда, което интерпретира като намеса в културата, историята и религията на страната.
Ако италианското правителство загуби, това ще означава, че всякакви религиозни символи, поставени в училища, в която и да е страна в ЕС, могат да бъдат обявени за противозаконни.
Ватикана вече реагира, че Европейският съд няма право да се намесва в толкова вътрешен за Италия въпрос и обвини магистратите, че омаловажават ролята на християнството във формирането на европейската идентичност.
Министърът на образованието Мария-Стела Гелмини обяви, че разпятието е „символ на нашата традиция“, а не знак на католицизма.   
Законът, изискващ закачването на разпятия в класните стаи, е издаден през 20-те години на миналия век. Ролята на католицизма като държавна религия обаче приключва през 1984 година, когато официалната връзка между Ватикана и италианското правителство е прекъсната. 
Ако Рим загуби, религиозните символи в класни стаи в ЕС стават незаконни




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658990
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796