Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2010 08:37 - Ще режа заплатите с още 25 процента
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 2433 Коментари: 9 Гласове:
3

Последна промяна: 12.08.2010 09:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image Проф. Никола Съботинов председател на БАН

- Професор Съботинов, как ще коментирате факта, че в разгара на кризата заплатите на ръководството на БАН остават толкова високи?
- Има много неверни данни в тази информация, но ние ще си потърсим правата по съответния ред. Ще се съдим. За мен това са умишлени опити на определени среди да уронят престижа на БАН и на ръководството. Това е целенасочена атака срещу академията. Тези пари, за които се пише, ги е получавал и предишният председател. Самият аз не съм си вдигал заплатата, откак съм встъпил в длъжност.
- Но вие казахте, че има неверни данни, а сега твърдите, че все пак вземате тези пари.
- Моята основна работна заплата е 1670 лева. Останалото са различни надбавки, за прослужено време например, с които тя нараства. Но сега съм намалил и своята заплата, и тази на всички в академията, с 25 на сто заради орязания бюджет. Предстоят нови намаления с още 25 на сто. Но ако ще се прави съпоставка, защо не вземете заплатите на всички останали ректори на университети, да сравните колко вземам аз и колко те. Аз съм на дъното на стълбицата. Не е вярна и сумата, посочена за главния научен секретар Стефан Хаджитодоров. Той работи по няколко проекта - един иновационен, един в областта на отбраната, и получава допълнителни приходи по тях, но цялата му сума е в размер на около 2900 лева, а не 4000.
- Доходът на секретарката ви също е абсурдно висок на фона на доходите на научните сътрудници.
- Първо, тази жена не е секретарка, тя е началник на кабинета с много повече отговорности и задачи. Тя е човекът, който се грижи за протокола. А й се налага да прави кафета, просто защото съкратих жената, която се занимаваше с това. Понякога дори и аз правя кафета на гостите си.
- Твърди се, че синът ви е минал защита с вашата дисертация.
- Това е абсурд, долна лъжа. Синът ми работи в моята област, но моите открития са отдавна внедрени в практиката, а за собствените си той е взел патент. Отворете Фейсбук, да видите каква дейност развива той и какви успехи има в лазерната козметика.
Стела Стоянова



Гласувай:
3



1. hikari - разделяй и владей
12.08.2010 08:40
Вдигат бунт заради сливане на институти

Общото събрание на БАН в момента е като кошер заради поисканата на два пъти оставка на научния секретар за хуманитарните институти Славия Бърлиева. Тя си навлича гнева на литератори, българисти и археолози, когато в рамките на реформата брани оставането на кирилометодиевския институт, а вместо него искаше да затвори един от най-добре работещите институти в БАН, според Едвин Сугарев от Института по литература. Според плана на Бърлиева той трябваше да се слее с Института по изкуствознание и Центъра по архитектура.
Точно заради тези скандали Общото събрание на БАН вече гласува веднъж оставката й. Тя обаче си остана на поста, макар формално с нейните функции да бе натоварен главният секретар Стефан Хаджитодоров. Сега Общото събрание за втори път се кани да гласува отстраняването й. Този път председателят на БАН академик Съботинов е подготвил нова пречка. Той иска от директорите на институтите и от шефовете на научните съвети заедно с председателите на общите събрания да напишат официално как ще гласуват упълномощените от общите събрания на институтите представители.
цитирай
2. hikari - в-к стандарт откри топлата вода:
12.08.2010 08:41
Дописват си пари и за рецензии

Друг начин на професорите в БАН да увеличават доходите си е, като се пишат рецензенти на дисертации дори в сфери, в които не са специалисти. В тази игра участва по-голямата част от ръководството на институтите, като най-често рецензиите се правят по метода "копи и пейст".
В други случаи рецензентите преписват в обърнат вид авторефератите на кандидатите. Причината за голямото натискане в тази област е, че професорът взема за една рецензия 1000 лева. На доцент се плаща малко по-ниска сума.
Парите идват от фонд "Научни изследвания", а не от общия бюджет на академията.

... тъй като тази практика е съществувала и преди да избухне скандала все си мисля че някои ченгета са недоволни че остават прецакани от реформите в институцията. Е, ако парите за рецензии са незаконни - къде е бляла полицията до сега? а ако са ЗАКОННИ - каква новина произвеждате в Стандарт, колеги журналисти?
Публикувайте закона - да видим има ли основание за тези хонорари или не по закон. Ако са законни - защо ни пробутвате вкисната информация?
цитирай
3. hikari - журналистите вземат страна във войната за власт в БАН:
12.08.2010 08:49
Учените в неплатен отпуск заради орязан бюджет
Инспектор в БАН работи на 7 места
Йовко Попски е на хонорар дори в Съюза на ловците
Стефан Хаджитодоров не може да повярва колко взима по документи. На жена си той носел около 2900 лв.

Пари в БАН няма, но само за учените. Който е взимал космически заплати, ще си ги получава и в бъдеще. Това коментираха под сурдинка от академията по повод разкритията на "Стандарт" за баснословните възнаграждения на определени служители. "От май бюджетът за фонд "Работна заплата" е намален с 48 на сто. Затова се принудихме да излизаме в неплатен отпуск от по 5 дни", каза вчера пред "Стандарт" главният секретар на Централното управление Стефан Хаджитодоров. Според него всички - от най-обикновения учен до академика, ще получават до наполовина по-ниски заплати заради кризата.
От кумова срама най-мизерните възнаграждения не са намалени, разкриха вчера старши научни сътрудници.
Парадоксалното е, че хора като Хаджитодоров прибират тлъст пай от същия сериозно орязан бюджет. Секретарката на шефа Съботинов прибира 1500 лв. На името на Хаджитодоров се водят 4330 лв. от четири договора. Два от тях са трудови, а два са допълнителни. "Не е така. Броя си доходите и ги изкарвам до 2800, най-много 2900 лв.", коментира вчера Хаджитодоров. Според него той взима като главен секретар едва 1299 лв., макар според справката, с която "Стандарт" разполага, осигурителният му доход е 1801,70 лв. от юли 2009 г. насам. В Центъра по иновации през март е взел 1843 лв., а през май - 1697 лв., сочи справката. "Това са пари по европейски пари и нямат нищо общо с бюджета, твърди Хаджитодоров, но не отрича, че е получавал такива суми.
"Вижте, получавам 320-330 лв. в института (Централна лаборатория по биомедицинско инженерство), там съм на 3,5-часов работен ден", каза Хаджитодоров.
В България има цял работен ден от 8 часа и на половин трудов договор по 4 часа.
следва
цитирай
4. hikari - статията от в-к Стандарт: ти кажи че сестра му е курва, да ходи да обяснява че няма сестра
12.08.2010 08:51
В България има цял работен ден от 8 часа и на половин трудов договор по 4 часа. Работна ставка от 3,5 часа дневно няма, обясниха експерти от Националния осигурителен институт.
По-интересни са обясненията на Хаджитодоров каква работа върши в лабораторията и на другото си работно място - Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана. Оттам той взима твърди 5 стотака месечно.
"В лабораторията, съвместно с европейски колеги работим по създаването на мрежа от иновативни звена за връзка с бизнеса и индустрията. В Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана пък разработвам мрежа от хора и звена, които работят в областта на сигурността", обяснява Хаджитодоров.
Но все пак главният секретар получава пари само от 4 места. За сметка на това "Стандарт" се натъкна на друг рекордьор в БАН. Инспектор Йовко Попски, който се грижи за финансите на БАН, получава пари от 7 института. Вярно, сумите са по около 250-400 лв., но пак се събира доста приличен доход от около 2100 лв. месечно. Но пък си заслужава да изброим работните му места, които са "иди ми, дойди ми". Попски получава заплати от: Централна лаборатория по фотопроцеси, институт по генетика, икономически институт, геологически институт, институт по литература, национален археологически институт с музей и дори от дома на учения. Майстор всичко мога, нали? За капак Попски взима месечно по 30 лв. хонорар и от Съюза на ловците и риболовците в България.
Разкритията обаче изкараха извън нерви шефовете в Централното управление. Там започна скорострелно разследване откъде са изтекли справките за взетите заплати. "Защо намесвате Математическия институт, там няма такава справка. Има я в Централното управление", разсъждава кой е предателят вчера на глас пред "Стандарт" Хаджитодоров. Ръководството на БАН обаче щяло да издържи всякакви проверки от институциите, заклеха се от Централното управление.
Димитър Илиев
цитирай
5. hikari - Ела Хикари - лично
12.08.2010 09:07
В крайна сметка имат ли право да работят по проекти и да получават допълнителни възнаграждения или не, хората в БАН? Ако е законно за какво от в-к Стандарт ни занимават с новина, която е съшита с бели конци? Ако не е законно - ами има си ред, господа.
Всъщност още от някои от статиите публикувани по време на учителската стачка останах с усещането, че в Стандарт много лесно стават удобни на властимащите... Като ветропоказател. Унизително ако ще говорим за журналистическа етика.
цитирай
6. анонимен - скромен учен: Лакомията трудно се управлява
12.08.2010 17:46
Лакомията трудно се управлява - хората от ръководството на БАН са в кацата с меда и повечето гледат да загрибат от него както могат!. Но медът може да се окаже и тресавище! А и 'гнилото' в един момент си отпада!
Скоро ще дойде Видов ден за истинските учени - колегите, които се мотивират в работата главно от научни идеали. Истинската наука е била, е, и ще бъде все по-могъща сила!
цитирай
7. vmir - 5. hikari
12.08.2010 23:59
hikari написа:
В крайна сметка имат ли право да работят по проекти и да получават допълнителни възнаграждения или не, хората в БАН? Ако е законно за какво от в-к Стандарт ни занимават с новина, която е съшита с бели конци? Ако не е законно - ами има си ред, господа.


Проблемът не е в правото да работят, а в това, че едни хора "работят" в един и същ момент по такива важни и отговорни проекти на различни места, че им трябва телепортатор в комбина със суперменски способности, за да останат неразкъсани от непрекъснатото си стремително придвижване от едно място на друго. Проблемът с вездесъщите началници - слънце, без чието огряване науката ще си остане в непрогледна нощ никак не е нов, и споменът за неизбежното им присъствие във всяко доходоносно начинание (въпреки потресаващата им в повечето случаи неграмотност) изобщо не е избледнявал.

Проблемът се допълва и от това, че в същото време, за останалите учени липсват доста елементарни условия за професионално развитие (най-вече за младите) и по правило, те трябва да свършат работата но без да им се дават обяснения защо и в какво участват.

В добавка, началниците-слънце, за разлика от останалите, знаят добре откъде могат да се изскопчат рентабилни благинки, но не са в състояние да представляват нерентабилната работа, в която другите или се похабяват без всякакво поощрение, или се изгубват в дебрите на постоянно недостигащите ресурси и условия.

И, като капак, на началниците-слънце им остава почти само да наблюдават кой възприема успешно правилата на играта, и дали няма да се опита да ги промени, за да бъде избутан на съответното място...
цитирай
8. hikari - до vmir
13.08.2010 11:40
Това, което ми описваш говори, че познаваш системата отвътре. Силно йерархична структура, почти военен тип. В крайна сметка академичната автономия предполага право на избор и право на саморегулация. Само хората, които работят в самата Академия имат право да извършват промяната. Свободата е начин на живот, не е фикция. Продължавам да смятам, че БАН има вътрешният човешки ресурс необходим за обновлението и трансформациите. Не мисля, че правителството и в частност министерство на финансите може да регулира процесите в БАН. Идеята за изграждане на паралелни структури, които дублират дейностите в Академията води само и единствено до разграждане на система, от която зависи държавността. Каква е защитата от олигархични интереси в тези паралелни структури? Каква е защитата на труда на отделният учен? Или отново ще гледаме сериала - пробвахме се да краднем едни пари по едни проекти с фирми - фантоми но на наши хора... Видяхме как бизнесът се обединява много ловко за сформиране на партия Лидер например... Какъв е проблема да се прояви тази ловкост освен в политическите игри и на научната сцена? Но държава, която няма професионални политици и учени, с гарантирана независимост, за да извършват дейността си, държава, която се лашка между частни интереси не е правова държава и е въпрос на време да загуби в дългосрочен план независимостта си..Между другото - виждаш какво става с "независимите" частни медии. И в журналистическият етичен кодекс се говори за автономия.
цитирай
9. vmir - 8. hikari,
13.08.2010 20:58
Вярата, че си способен сам са се справиш, е абсолютно необходима за успеха на всяко начинание, но не е редно да се искат пари за работа и заплати с аргумента, че си велик и незаменим. При положение, че вече сме пълноправни членове на европейската научна общност, а богатите й фондове все още са достъпни само за служители на възлови постове, а редовите учени по правило нямат шанс да припарят до финансиране на работата си (поради ситуация предопределяща крайно ниска конкурентоспособност на разработките) очевидно е, че се злоупотребява с принципите на научната автономия дотолкова, че е крайно наложително злоупотребите да бъдат посочени и прекратени.

И, за да бъде още по-ясен абсурда, ще повторя, че науката ни е практически на общ бюджет с европейската, а средствата не достигат до нашата наука, този път ти ще кажеш защо, тъй като на мен ми омръзна да повтарям, а да ми се отговаря, сякаш берлинската стена още не е паднала.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4658710
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796