Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2010 11:56 - Една доброволна инициатива показа как един добър модел може да задвижи българското висше образование - 2
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 603 Коментари: 0 Гласове:
1



Винаги може повече

Завършилите курсовете разказват, че работата за тях е доста повече, отколкото за останалите лекции. "Магията на класа зависи от подготовката на студентите", казва Кирил и следи всеки път както за присъствие, така и за това доколко са подготвени студентите. Според Гергана пък, "ако не си се подготвил и не участваш активно, просто нямаш място в залата и самият не се чувстваш добре". За всяка лекция на студентите им се налага да четат по няколко часа, а за подготовката на финалните работи пък е нужно около 200-300 часа време. Заради което от многото ентусиасти в началото са останали само 30. Целта все пак оправдава средствата. "Курсът ми даде кураж, показа ми, че нещата, към които се стремя, не са невъзможни, а някои от тях даже съм осъществил", казва Борислав, който в момента развива собствен бизнес.

"Искахме да предадем на българските студенти и част от атмосферата на "Харвард", която те кара да се чувстваш специален и след като завършиш да искаш да дадеш нещо от себе си и за обществото", разказва Кирил Петков. Така се ражда идеята за нова аула, която да стимулира дискусията между студентите и да дава възможност за видео и интернет връзка с други университети. Предложението им печели подкрепата на фондация "Америка за България", която финансира ремонта на две крила на Юридическия факултет с над 350 хиляди евро. "Идеята съвпадна с нашите виждания за това как да трябва изглежда модерното образование – модерен и съобразен със съвременните условия на развитие учебен материал, адекватни методи на преподаване и технологично адекватна учебна среда", разказва Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация "Америка за България". Според нея подобни инициативи са един от начините да се привлекат повече българи да останат да учат тук, който може и да помогне и на българските преподаватели да се съизмерят с новите изисквания на времето. "Ако преподавателите в България не започнат да използват методи, които са съобразени с това, което става в света, те няма как да са конкурентоспособни", смята Тальокова.

Харвардският пример, засега само единичен, само показва, че има начин образованието в България да се задвижи в правилната посока стига да иска да се модернизира. Нужни са само хора с идеи и студенти, които да имат желание да учат.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665897
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796