Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2010 09:27 - Саркози заяви, че ще продължи да репатрира роми
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 529 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.08.2010 09:28


image

 

Никола Саркози

Президентът на Франция Никола Саркози настоя, че ще продължи с експулсирането на румънски и български роми от страната въпреки засилените критики както от френската опозиция, така и от ООН, Еврокомисията, Съвета на Европа и Ватикана, предаде "Франс прес".


Почти половината французи подкрепят тази политика, показа проучване, публикувано вчера от в."Льо паризиен". Цели 48% от анкетираните са за репатрирането на нелегално пребиваващи във Франция роми срещу 42% против и 10% въздържали се.

И докато Париж заяви, че от началото на годината е репатрирал общо 8300 румънски и български роми, "Интернешънъл херълд трибюн" припомня, че в Европа най-голям брой роми са се установили в Испания, която е предприела различен от френския подход.

За да ускори интеграцията на новодошлите над 700 хиляди роми, Мадрид създаде през април програма, по която ще отпусне 107 млн. евро през следващите три години за образование, здравеопазване и подслон на жени от етноса.

Експулсирането на роми, последвало заявленията на Саркози, че "ромските катуни са извор на престъпления, проституция, трафик на хора и експлоатация на деца", бе окачествено като "предизборна стратегия" и "срамна политика" от бившия премиер Доминик дьо Вилпен. "Това няма да допринесе с нищо за сигурността на французите", допълни Вилпен, който е вероятен опонент на Саркози в президентските избори през 2012 г.

Френският политически редактор Рено Пила на канал TF1 обаче акцентира върху непосредствените вътрешнопартийни проблеми пред Саркози, който, изглежда, все повече охладнява към премиера си Франсоа Фийон, докато последният бе поздравен от местната преса като балансьора, не допуснал разгорещяване на политическите страсти в страната.

Истинските проблеми пред Саркози, който спечели президентските избори през 2007 г. с обещание да стабилизира икономиката, се очакват през септември и октомври, които може да се окажат и най-критичната точка за Саркози в Елисейския дворец, допълва парижкият кореспондент на Би Би Си.

Заради тежката задача да свие бюджетните разходи със 100 млрд. евро до 2013 г. и решението да увеличи пенсионната възраст от 60 на 62 години Саркози помоли министрите от кабинета да прекъснат лятната си почивка и ги събра в сряда на извънредна среща.

След спешното заседание в резиденцията Фор дьо Брегансон, откъдето Саркози потвърди, че ще продължи политиката си спрямо ромите, кабинетът ревизира прогнозата си за икономически растеж на страната за следващата година до 2% вместо предварително заложените 2.5%.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670117
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796