Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2010 05:54 - Финансови интереси мотивираха отстрела на мечки
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 3534 Коментари: 14 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    image

Организацията "Четири лапи" купува танцуващи мечки от стопаните им и ги настанява в парка за реадаптация край Белица, след което животните живеят свободно в гората. На снимката - мечокът Чарли ще бъде приспан временно, докато се премести в новия си дом


Разрешенията за отстрел на мечки вече ще се издават от земеделския министър вместо от този на екологията, както досега. Тази промяна в Закона за лова прие парламентът окончателно днес. Вносители на законопроекта са депутатът от ГЕРБ Емил Димитров и трима негови колеги. Първоначално в промените беше предвидено към агроминистъра да минат и разрешенията за лов на дива коза, но Димитров сам го оттегли.

Законопроектът беше внесен през лятото след двата инцидента с нападения на мечки над хора в Смолянско. Вносителите се мотивираха, че процедурата за отстрел на стръвници е твърде тромава и разрешението на екоминистъра обикновено закъснява, рискувайки още инциденти.

Зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева тогава коментира, че не е редно земеделският министър да разрешава отстрела, защото той не е отговорен за опазването на защитените видове и освен това ведомството му има финансов интерес от лова чрез държавните ловни стопанства. Въпреки това екоминистерството даде положително становище по законопроекта.

Димитров вчера изтъкна още един аргумент за поправките - финансовият интерес на ловните стопанства от лова на мечки. Трофейният лов носи печалба от 30 000 - 50 000 евро за мечка, каза той. В момента около 50 мечки са убивани всяка година от бракониери и по думите му това е пропусната полза за държавата.

Димитров беше в управата на две ловни стопанства, преди да бъде избран за депутат от ГЕРБ. Печалбата от дивите кози е далеч по-малка, едва 1200 - 1300 евро за екземпляр, обясни той оттеглянето на текста за тези животни.

Годишната квота за отстрел на мечки, както и досега, ще се определя от национален комитет, в който влизат представители и на двете министерства. Квотата не може да бъде по-голяма от 8% от общата численост на мечките и не по-малка от 3%.

"Големият проблем е, че още никой не знае колко са мечките в България, така че тези проценти не са базирани на нищо", коментира пред "Дневник" шефът на парламентарната екокомисия Искра Михайлова (ДПС). Едва преди месец започна мониторинг на популацията, който според  природозащитните организации ще отнеме няколко години, така че квотата за 2011 г. ще бъде определена на око.

До две седмици екоорганизациите ще внесат жалба в Европейската комисия, съобщи вчера Андрей Ковачев от сдружение "Балкани". "Притеснителното е не формалното прехвърляне на разрешителните към земеделското министерство. Имаме две ясни основания за жалбата.

Първо, отговарящ за защитата на видовете от директивата за местообитанията в България е екоминистърът. Второ, при обсъжданията на законопроекта ясно бяха изтъкнати финансовите ползи от трофейния лов. Смятаме, че разрешителните вече ще се издават именно за трофеен лов, а не просто за отстрел на стръвници, и мечките ще бъдат набеждавани за причинители на всякакви инциденти", коментира Андрей Ковачев.
 

 По предишно-сегашната лобистка верига


Милен Енчев



Гласувай:
3



1. hikari - milena1987
29.10.2010 05:55


Емил Димитров е брутално и цинично лайно.Човек с душа със сигурност не е.Обърнете внимание на изпърдяното от факаната му уста....." В момента около 50 мечки са убивани всяка година от бракониери и по думите му това е пропусната полза за държавата."
Ами да Ви кажа честно,най-добре ще е да го оставим насаме с мечките.Нека те решат ехидната му и безсмислена съдба.
цитирай
2. hikari - др. Иванов
29.10.2010 05:56
Мечките не могат да ходят и тормозят и ядат хората, има си зоопаркове и ловни стопанства, където да живеят!
цитирай
3. hikari - tonitod
29.10.2010 05:57
До коментар от "др. Иванов":
Господин, Иванов.
Дайте да се разберем! Не мечките ходят и тормозят хората, а тъкмо обратното. Хората нарушават спокойствието на животните навлизайки в местообитанията им.
И докато на човек може да бъде обяснено къде и защо не трябва да ходи, то за горските обитатели това е невъзможно.
цитирай
4. hikari - гражданин:
29.10.2010 05:58
Българи, когато преди няколко дни писах, че тези свине, които ни "управляват" искат да изчистят тази територия от дивеч, гори и двукраки без пера, вие ми надраскахте минуси и оплюхте. Нещо невярно ли казах? Нещо ви излъгах ли? Неее, само казах, че останаха за крадене природни ресурси- каквито са за съжаление и мечките. Останаха за опоскване гори и незастроени територии. Останаха и двукраки, които не стават за жигола и проститутки. Та помислете как да оцелеем! А оцелеем ли ние НОРМАЛНИТЕ хора, ще оцелеят и другите животински видове. Но за съжаление виждам хиляди прочитания на шантави теми за Русия, Афганистан и дуги глупости. А жизненоважните за България теми, като здравеопазване, образование, наука пенсионна реформа се четат и коментират от малцина. Е братя, да оправим и опазим дома си, а после да се мотаем по екзотичните форуми- иначе.....
цитирай
5. hikari - гражданин:
29.10.2010 05:59
До коментар "tonitod":

Здравей Тони! Тези идиоти. които цяла зима ни разиграваха спектакъла с ГМО, СЕГА ОТ няколко месеца разиграват пи ар акция срещу мечките, та дано им мине номера. Мина им. Тази свиня, земеделският министър е доказано корумпиран и сега лесно ще разиграват коня си. Не, че Нона Караджова е по малко корумпирана, но се усложнява процедурата. А този Емил Димитров е най обикновен келепирджия, дето сега му викат лобист. Мамка и, и държавата! Доста мечки съм срещал в гората, но такива зверове, като в "народното събрание" не съм. Тъй като друго не мога да сторя, псувам ги и ги плюя. Но това за тях не е мъжка клетва и храчки, а манна небесна, май?
цитирай
6. hikari - от tonitod:
29.10.2010 06:01
До коментар от "Гражданин":

Здравей, Гражданин!
Тези хора тръгнаха да променят Закона за лова, както и Закона за горите с ясното съзнание, че от това трябва да се извлече максимална полза.
Използваха всички начини да манипулират общественото мнение и наистина постигнаха своето.
Какво да ти кажа за Баба Меца!?!
Потайни и кротки животни са. Никога не нападат първи. Хората, принудени от своята бедност и необходимостта за оцеляване, навлязоха в техните местообитания и нарушиха спокойствието им.
Никой, никъде не спомена, че нападенията са по време на брачния сезон, когато мечките са особено раздразнителни, защото защитават своята територия!?!
По-лесно беше да се тръби за нападенията, без да се даде логично обяснение за случващото се.
А между другото и приходите от отстрела на...

Прочитане на целия коментар една мечка не са толкова големи, както се изхвърля господин депутата.
Виж ценоразписа под другия форум, в който писах, ако те интересува!
цитирай
7. hikari - johnatan-livingston
29.10.2010 06:02


да убиеш животно за да се нахраниш или защитиш е нормално и приемливо, но ей така, само за кеф и за да си начешеш самочувствието - има нещо сбъркано в това

" В момента около 50 мечки са убивани всяка година от бракониери и по думите му това е пропусната полза за държавата."

Годишно в България сигурно се пушат стотици килограми канабис. И това ли е пропусната полза за държавата?
цитирай
8. hikari - от гражданин:
29.10.2010 06:04
До коментар от "tonitod":

Тони, аз съм срещал мечки при много сложни обстоятелства и поради насадената от онази приказка неприязън- който не иска да го яде мечка да не ходи в гората съм очаквал най лошото. Но тя, като един разумен и познаващ по добре от мен терена обитател си е тръгвала винаги първа. Даже и когато, поради човешка немарливост е била месоядна. Изпрати ми линк за материала , който съм пропуснал, ако можеш! Благодаря предварително!
цитирай
9. hikari - от tonitod:
29.10.2010 06:05
До коментар от "Гражданин":
Извинявам се грешката!
Това са минималните цени за трофеи по линията на международния ловен туризъм.
Според мен господин Емил Димитров хвърчи доста на високо.
http://www.huntservice.com/files/custom/HuntingBulgaria/DAG.pdf
цитирай
10. hikari - от гражданин:
29.10.2010 06:08
Тони, това са официални цени и ценоразписи. Ако ти кажа, за какви цени съм чувал- ще се уплашиш! Мафията има друг ценоразпис. Този еМИЛ, не е все пак обикновен идиот. Явно, може да борави с калкулатор. Доказал го е с контрбандните цигари , заменките и всичката мръсотия за която се сетиш. Ще ти кажа само, че един нокът на БАБА МЕЦА струва 300 лева, а няма да изброявам, кожа , зъби, мас, месо. Със здраве Тони! Живот и здраве, за всички читави и обичащи България и природата ни ХОРА!
цитирай
11. hikari - Thermobee
29.10.2010 06:10
Екоталибаните,ало! Обяснете си доводите в някое родопско село. Там си патят доста от мечките. Не знам защо Гоце не помогне на народа си и да гътне някоя стръвница.
цитирай
12. hikari - d.berov
29.10.2010 06:12
о коментар от "Thermobee":
Годишно умират 0,3 души от нападения на мечки, от нападения на шофьори загиват по около 1000 души на година, кажи ми кое е по-голяма заплаха за 'родопските села'..?
Иначе, хората и мечките в Родопите си съжителстват от хиляди години, интересно как станаха проблем чак след като се появи този виден експерт по популационна биология Георгиев. И досега стръвниците са се отстрелвали, а пък за всички други щети нанесени от мечки ( убити домашни животни, съборени кошери, изядени малинки..) е нормално да има компанесации от държавата и от съответните фондове на ЕС, грижещи се за опазване на редките и застрашени видове в Европа. Отделно пък, родопчани могат да изкарват доста пари от туризъм свързан с тези местни мечки, ако държавата вместо да се грижи как Георгиев и неговите приятели страхливци с пушки, ловджии, да си докарват по 30-40 хил евро на отстреляно животно.
Ако някой се итнересува как може да бъде решен цивилизовано този въпрос, да потърси из нета информация за популациите на мечките в Словения и Хърватска..
цитирай
13. liliyanaandreeva - ЧУДОВИЩНО ИЗСТЪПЛЕНИЕ!!!...
29.10.2010 08:56
В ХИМАЛАИТЕ ГИ ЗАВРЪЗВАТ НА ДЪРВО И ГИ БИЯТ С ТОЯГИ ДОКАТО ИЗДЪХНАТ!!!...
НАШИТЕ РЕЛИГИОЗНИ СЕКТИ СА ПО-ХУМАННИ!!!...ТОВА Е С ЦЕЛ ЧУДО ЗА : ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛЕСТИ, ЗА ВИАГРА, ЗА НЕСМЕТНИ БОГАТСТВА, ЗА БЕЗСМЪРТИЕ, ЗА ВЕЧНА МЛАДОСТ И...КОЙ КАКВОТО ДУША МУ САКА!!!...
цитирай
14. lambo - Емил Димитров е дърт бракониер и непоправим убиец на животни
29.10.2010 09:30
На 21 Октомври Нона караджова имаше среща с гражданите на карлово, за софийския боклук

Там аз лично и зададох въпрос за готвените промени в закона за лова

Ето виж ТУК :

http://lambo.blog.bg/politika/2010/10/22/nona-karadjova-kandardisva-karlovci-za-bokluka.623575
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665663
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796