Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2010 05:27 - На 3 ноември и от БАН излизат на протест
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 543 Коментари: 1 Гласове:
0



 
image
 

спират с реформите - правителството не ги признавало

Учените от БАН излизат на протест на 3 ноември. Причините са предвиденият бюджет за 2011 г. и заради намеренията на финансовия министър Симеон Дянков за ликвидиране на академията, съобщи председателят на БАН акад. Никола Съботинов.

За догодина се предвижда бюджетът на БАН да бъде около 59 млн. лева.
Финансовият министър не познава какво прави академията, какви важни дейности за държавата изпълнява и затова ни дава такъв бюджет, смята председателят на академията.

Академията чака след протеста от май до сега да бъде предложен мениджър в БАН, "но такъв не ни се предлага, защото той ще затвърди положението на академията, а това не е желателно".


Председателят на БАН заяви, че имало намерения за ликвидирането на академията, "защото прословутите имоти представляват голям интерес, но те не са свободни, тъй като там работят учени".

Ако се освободят имотите от учените, ще може на тяхно място да се изградят молове и магазини, но
науката няма да я има, каза Съботинов.

От наеми на свои имоти през 2009 г. БАН е получила 4 000 000 лева, но тези приходи се използвали само за издръжка на сградния фонд и за неотложни ремонти. Собствените приходи на академията за тази година са около 30 милиона лева и те са получени от фонда за научни изследвания и от международни проекти. 
Ръководството на БАН предлага да бъдат спрени реформите в академията, които се осъществяват от една година, след като правителството не ги признава и не подкрепя БАН, каза Съботинов.

Особено тежко било състоянието на институтите, извършващи национални дейности. "В НИМХ, където работят около 720 души, не могат да дават информация през ден или за половин България", каза Съботинов.


Общото събрание на академията отдели от общите средства за заплати в БАН за тези два института, за да може те да продължат да функционират.
През ноември и декември много от институтите в БАН ще затворят, предупреди Съботинов.




Гласувай:
0



1. hikari - БАН с център за върхови изследвания
29.10.2010 06:29
Новосъздаденият център за върхови научни изследвания (Center of excellence) в областта на биомедицинската фотоника се откри вчера в Института по електроника на БАН. Това съобщи ръководителят на центъра ст.н.с. д-р на физическите науки Лъчезар Аврамов. Според него центърът вече разполага със свръхмодерна научна апаратура за около 2 000 000 лева, купена по проект към фонда за "Научни изследвания" към МОМН, както и с европейски средства и с финанси от индустриални партньори.

Целта на биомедицинската фотоника е да се получат фундаментални познания за човешките тъкани и на тяхна база да се създадат принципно нови методи и апарати за диагностицирането на различни заболявания, като приоритет са онкоболестите, заяви Лъчезар Аврамов.

Той съобщи, че в новия център работят около 100 учени от различни институти на БАН и от наши университети. Сътрудничим си и с над 20 учени от европейски университети и от Индия, добави ръководителят на центъра.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4670490
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796