Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2010 04:38 - Удобната медия Стандарт и интерпретацията на Ела Хикари по повод събитията в БАН
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 1950 Коментари: 12 Гласове:
5

Последна промяна: 17.11.2010 06:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Илиян Савков
Стела Стоянова
Преди 141 години в Браила бива основана една организация, която кръщават Българско книжовно дружество. Днес, вече под името Българска академия на науките, държавата /олицетворена от Бойко Борисов и кликата - Симеон Дянков, Сергей Игнатов, Андрей Райчев и Евгений Дайнов като обслужващ персонал на Световната банка и Отворено общество/ е на път да я погребе. /Ако зависеше от тази клика само - т.е. ако не бяхме страна членка на ЕС/ части от нея ще останат живи, прикрепени към различни министерства или университети. За някои от тях дори ще има и пари. Меракът на кликата е Онази институция обаче, която от години символизира българската наука, да/ е на път да премине в забвение.
Лирично: Дали някоя от оцелелите институти ще я замести като символ? Едва ли. Дали заедно с БАН обаче ще потъне българската наука? Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Защото БАН потъва от години. Системната липса и на пари, и на реформи в нея я превърна в странен хибрид, съчетаващ учени с огромен капацитет и хора, които използват пристана на академията, за да "чукат частно", претендирайки, че правят наука. Докато десетки водещи учени претендираха за справедливо заплащане и за достатъчно пари за проекти и консумативи, техни колеги подкопават реномето на академията, превръщайки в бащиния кабинети и лаборатории. Тъжното е, че вторите сякаш са по-устойчивата порода. Именно те оцеляват в кризата, печелейки от онези активи, които академията все още не е изгубила. Нелепото е обаче, че десетки кадърни специалисти в същото време си търсят работа навън, защото/мечтата на евтаназите/ виждат, че корабът БАН потъва със скоростта на "Титаник". И онова, което е останало за спасяване, става все по-малко и все по-малко.
А академията можеше/НЕ СВЕТЛА!  АКАДЕМИЯТА МОЖЕ!/ да бъде спасена. Ако породата на продажните хора като собствениците на Стандарт и сие престанат да предлагат услужливо талантливото перо на журналята си да клепа и ака в храма на науката. Реформата е факт. Вайкането: Ако бе започнала да провежда реформи по-рано, при това съкращавайки първо администрацията, а не сливайки институти на механичен принцип. Ако не бе чакала крайното свиване на субсидията си, за да пенсионира хора, които трябва да са излезли в заслужен отдих от години. Ако бе закрила институтите с ниска международна оценка, вместо да събира такива с двойка и шестица и да очаква да получат оценка осем. Защото тъжната истина е, че в подобен случай не силните ще изтеглят слабите нагоре. Ще стане точно обратното.Какво е вашето вайкане, Светла, ако не грубо не разбиране на смисъла на понятието академичен дух? То и не може да се очаква от фуражки  да осъзнаят нуждата от академична автономия за да има изобщо научно творчество... Но вие Светла имате одухотворено перо. Не разбирате ли, че използват таланта Ви за демонски цели?
Ето как демонът говори чрез устата на таланта: В момента заради кризата академията получава и разпределя пари на калпак и всички нейни институти са еднакво бедни. Така качествените звена биват задушавани, защото на гърба им тежи издръжката на онези, които не дават достатъчно добра продукция. Вероятно единственият начин добрите да оцелеят вече е скалпелът. /То не било евтаназия видиш ли, то било вивисекция! Ало господа фашизоиди, България не ви е бащиния!/Операция, чрез която да бъдат отделени онези институти, които са жизнеспособни или
изпълняват важни поръчки на държавата. Тя е длъжна да ги финансира пряко, затова и не е толкова нелогично те да бъдат на подчинение на съответните министерства. По света има достатъчно примери за това/То не че сега няма паралелни структури, които изземват функциите на БАН ама не им достигат мозъците на шапкарите, че науката върви ръка за ръка с духа на свободата/ именно така е възникнал например Националният институт по метеорология и хидрология - като звено към образователното министерство. През годините е бил и към земеделското ведомство, и към Министерския съвет. За учените, работещи в него, е от значение да им бъде дадена  възможност да си свършат работата, а не да работят, за да хранят "шапката" - баснословно/ звучи като подкуп а дали е така, кой ще ни каже - за удобната журналистика?/ голямата администрация, на чието подчинение са. Всъщност това е от значение и за всеки един учен - да прави реална наука, а не да пали свещи в храм, в който вече бог не е останал. РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ - нали демончета на притежанието и отчуждението? Ех, Светла, Светла, и само една муха в кацата с мед е достатъчна за да развали еликсира. А вестник Стандарт понякога не мухи а цели слонски лайна пуска. И въпросът... Въпросът е обаче дали знаем какво губим в дългосрочен план, ако все пак се решим/решим! - докъде сте се докарали от Стандартчето само - да решавате съдбата на Българската Академия на науките!!!  самозванци нещастни все още ще има някакви символи, според които "науката е слънце". И дали си струва да решим краткосрочен финансов проблем, потапяйки на дъното един дългогодишен храм на знанието. Последен вой - не вопъл, не стон, а стандартизиран демонски вой: Трагичното обаче е, че БАН постепенно остава само символ...

послепис:
То и вестник Стандарт е символ, вие си знаете на какво.
 


Тагове:   бан,   стандарт,   медия,


Гласувай:
5



1. hikari - стража
17.11.2010 05:02
Ниска луна.
Цигулка плаче в нощта.
Бледа синева.
Мрачна вода.
Цигулка плаче в нощта.
Мечът е мойта душа.

от стихосб. Обич без сянка
цитирай
2. hikari - езеро
17.11.2010 05:03
Очите, с които виждам Бог
са същите, с които Бог вижда мен.
Душата ми е езеро.

от стихосб. Обич без сянка
цитирай
3. hikari - времето
17.11.2010 05:05
Човешката душа е дом
Чака,
внимава
и помни.

Без Сътворението
времето
е безсмислено.

от стихосб. Обич без сянка
цитирай
4. hikari - incendium veritas
17.11.2010 05:16
Огънят проверява метала.
Благородството на кръвта.
Синята ми вена пулсира
в стремеж към чистота
Ще пречистя с меча
душата на мрачната вода.

от стихосб. Обич без сянка
цитирай
5. hikari - silence
17.11.2010 05:17
Няма връщане назад.
Махалото замръзна в очакване
на Бог-Саваот.

от стихосб. Обич без сянка
цитирай
6. hikari - докосване
17.11.2010 05:19
Когато очите
на слънцето
докоснат водата
се ражда
милосърдието.

Благодатен дъжд
от небесни сълзи
мие
лицето на Земята.

от стихосб. Обич без сянка
цитирай
7. hikari - без граници
17.11.2010 05:20
Който обича истински
не допуска любимият да страда.
Страданието е несвобода.
Аз съм светлинен
меч в нощта.
Няма нищо срамно
в любовта ми към теб.
Ти си моята душа.
Ако ти си без дом
то и аз съм без дом.
Всички мостове ще изгоря.
Ти си моята съдба.

от стихосб. Обич без сянка
цитирай
8. hikari - life-long learning
17.11.2010 05:22
Металът е вдъхновен от водата
Мечът е влюбен в душата ми.
Мостът Годжо,
часът на бика.
Часът на мирният войн.
Стихиите следват меча.
Миг на съприкосновение.
Свят на омиротворение.
Светлината следва дъха.
Мостът е факла във вода.
Вик. Няма вина.

от стихосб. Обич без сянка
цитирай
9. hikari - хоризонт
17.11.2010 05:23
Чистотата се крепи на широтата на кръгозора
а кръгозорът се разширява от знанието.
Ако искам да поддържам своята чистота
не мога да спра да разширявам
своя кръгозор.
Съзнание отворено за знанието,
съзнание без граници...
Учение през целия живот -
а най-добрият учител са ДЕЦАТА.

от стихосб. Обич без сянка
цитирай
10. hikari - талантьт
17.11.2010 05:25
Чистотата е стопанинът на таланта.
Талантът е роб на Чистотата.
Ако в душата няма стопанин
и се разпореждат робите
нима в нея не ще се възцарят
демоните и мракът?!

от стихосб. Обич без сянка
цитирай
11. vmir - Поне в два мои постинга се опитвам да обърна внимание на това,
17.11.2010 06:45
че съществува политика и практика на ЕС за ФИНАНСИРАНЕ на науката и, че е много важно средствата, които България може да отдели за наука, да бъдат насочени към интегриране на българските учени към научните и световни евростандарти и изисквания чрез спечелване на европроекти. За съжаление, продължаваме да защитаваме науката главно с обяснения “Що е то наука и има ли тя почва у нас” и да доказваме нуждата от наука, без никой да я е оспорвал.

Горчиво е и тъжно, че досега не видях и един от “защитниците” на науката да се заинтересува от въпроса каква част от финансирането на българската наука в момента е от еврофондовете (това не са спасителни субсидии, а целеви фондове за финансиране на изследователски проекти) и каква би могла да стане тази част, за да се отговори на въпросът защо фактически от институтите се игнорират еврофондовете (с малки частични изключения, които създават усещането, че ръководствата на институтите сe опитват да поставят инициативите на отделните учени под свой личностен контрол, който в ЕС се смята за недопустим).

Много е жалко, защото не подхожда на учени да елиминират такива възможности за оздравяване на науката, като приписват намерения за ликвидирането й. Все едно болен да упорства за лечение с аспирин, и да не се интересува дори от диагнозата си. Чудно ли е, когато се окаже за неотложна операция?

Много жалко!
цитирай
12. hikari - до vmir:
17.11.2010 10:33
Сериозно ли вярвате, че някой от кликата, за която стана дума има диплома на хирург? На мен ми приличат на китайските садисти над Фалунг Гонг. Варвари специалисти по вивисекция. Ела Хикари
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665789
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796