Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2010 01:51 - БАН става като Ройъл съсайъти - а министърът на образованието - същ един Дарт Вейдър
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 691 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 30.11.2010 02:29


Сергей Игнатов, министър на образованието и Хикарчо, дето свети в мрака, който в МС сами си го създават

Никой не е тръгнал да ликвидира академията на науките, каквито мнения се тиражират. България има нужда от БАН, имаме основание да се гордеем с нея.
И БАН има основание да се гордее - че е бастион на последните останали млади мислещи българи.

Новият проектозакон я запазва като основен научен център. Явно министър Игнатов не може да различи реално правене на научни изследвания и посредничество за научни изследвания:
В новия закон за БАН се предвиждат промени
дори и в определението за Българската академия на науките
в член 1: вместо автономна организация за научни изследвания
БАН ще е
автономна организация за „сътрудничество в областта
на научните изследвания”, гласи законопроектът.



Има няколко разлики обаче - например бюджетът се разделя.
Е то досега да не би да не е имало отделни годишни финансови отчети на отделните институти? Да не би учените от различните институти да не са се отчитали и за стотинката, по различните си проекти?

Академиците стават активната страна.
Игнатов, Игнатов - те академиците откакто е създадена Академията все са си активна страна - в една непозната за посредствените академична общност!

Те вече няма да са едни пенсионери, които никой не пита за нищо и ги вика от време на време, а ще формират основното общо събрание.
Айде пак с обидите - но толкова може човек, толкова прави!

То не само ще избира ръководния орган на академията, но академиците трябва да генерират идеите за научните изследвания, да ги организират, да оказват методическо ръководство, да подготвят научни форуми.
И само това да беше издрънкал е достатъчно за да се прозре абсолютният лаизъм на този измислен министър на образованието. Просветете го бе хора - нищо не разбира от наука!

И се надявам и в близко бъдеще академията, подобно на "Ройъл съсайъти", да започне да провежда активни стъпки, които да привличат средства за провеждане на научни изследвания, особено за подкрепа на младите учени.
То Ройъл съсайъти стъпки не произвежда а на базата на сериозното финансиране, с което може да се похвали си е това, което заявява че е - жива общност с реална научна дейност на учените във Великобритания.

Втората част от големия бюджет отива вече директно в институтите, като всеки от тях ще има самостоятелен бюджет. Проектозаконът не казва, че в момента ще бъдат уволнявани или сменяни директори.
Защо да е в момента? Винаги може и после!

Казано е, че в срок, ако не се лъжа, от три месеца след влизане в сила на закона ръководството на институтите и на академията трябва да се приведе в съответствие с този закон. Това не означава сменете директорите.  
Какви жалки и мазни овъртания!

Има една особеност, която на пръв поглед създава проблем. Това е текст, който казва, че Министерският съвет, съгласувано с председателя на БАН, създава, преобразува и закрива институти.
Ето го боксьорчето, дръжте го! Вижте как с кални обуща влиза в светая светих на науката!

Но след като става дума за публични средства, мисля, че този, който финансира, държавата, би трябвало да има това право.
Академията е много повече от финансирането си, министър Игнатов! Академията е Дух - общност в света на идеите.

Сградата си остава на БАН. Никой нищо няма да пипа от имотите.
Има си хас - да каже че ще пипа. То това е работа на другата фурнаджийска лопата - Симеон Дянков - сиукската уста. Той е по казването на тия работички.


И се надявам БАН, ако сега е 141 г., да стане и на 1000 години един ден.
А аз се надявам час по скоро Българският Лъв да се отърси от недоразуменията в Министерски съвет в лицето на безотговорните ресорни министри - и то най-паче вицето Симеонча Дянкова, който така или иначе се издъни в мисията си - да влезем в Шенген в срок. Ресорните на образованието, културата и здравеопазването бедна им е фантазията в какъв филм се снимат барабар с продажното задокеанско мекере.

По БНТ с коментар по пантофи от Хикарчо

image




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665270
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796