Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2010 05:05 - Година на симулации, полицейщина и простотии
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 414 Коментари: 0 Гласове:
1



    image Година ли бе да я опишеш... В началото бе скандалът... През 2010 България започна да излиза от икономическата криза и излъчи отличен еврокомисар, но другите й параметри не бяха за пред хора, твърди Александър Андреев в своя обзор.  

 

Със скандали започна българската 2010 - и със скандали завършва. През януари Румяна Желева изненада неприятно европейците като кандидат за комисар, а нейните сънародници бяха принудени дни наред да й берат срама преди и след трагичното изслушване в Брюксел и на фона на заглавия от типа „Гангстерска невеста”, които се появиха в международните медии. А декември завършва със сътресенията около дипломатите с досие и надборването между премиер и президент за тяхното отзоваване или неотзоваване.

Пушилки пред и зад камерата

imageТОЙ е навсякъде

Пак през декември още един студен душ обля управниците в България. Германия и Франция писаха до Брюксел, че на българите и румънците им е рано за Шенген през идната пролет. Впрочем, ако Борисов внимателно беше слушал какво казва канцлерката Ангела Меркел по време на посещението си в София, тази новина едва ли би го изненадала. Но той предпочита другите да слушат него - и най-вече да го гледат по телевизора. Телевизионно вездесъщият премиер всъщност може да се превърне в емблема на българската 2010 година.

Неговият заместник, вътрешният министър Цветанов пък постави свой печат върху изминалата година с шумните полицейски акции, носещи екзотични кодови имена, от които в крайна сметка май остана само голямата пушилка. Друг вицепремиер, финансовият министър Дянков, ще остане в историята на българската 2010 със скандала около един разговор с президента Първанов и с драстичните икономии, които налагаше. Икономии, ударили особено болезнено сферата на културата и образованието в страната.

Тя, културата, се гърчеше и по друга причина: от срама заради своя министър, останал в колективната памет с несвързаните си мисли и с мачовските си пози. Когато настоящото правителство встъпваше в длъжност, в наш коментар се твърдеше, че двама министри са обида за избирателите. Вторият до Вежди Рашидов в този списък беше Божидар Димитров, който - слава Богу - си подаде оставката. Подаде я под тежестта на дебелото си досие от Държавна сигурност, което на няколко пъти минава през ръцете на Комисията „Костадинов”. Тази комисия през годината беше една от малкото български официални служби, която си вършеше работата - целенасочено и добросъвестно, без скандали и без съмнителен пиар.

imageСкоро президент?

Една шестица сред многото двойки

Другият български отличник на годината безспорно е новата еврокомисарка Кристалина Георгиева, която (по стъпките на своята предшественичка) неслучайно беше избрана за европеец и за комисар на 2010. В нейния ресор - природните бедствия и катастрофите - през изминалата година имаше необичайно много драматични събития и огромно напрежение, с което българката се справи по отличен начин.

И според очакванията завършва годината с най-добри шансове за президентския пост през 2011. Той най-после ще бъде освободен от Георги Първанов, който се опита да направи нещо като партия, но този опит закономерно не предизвика масов ентусиазъм. С какво още ще се запомни българската 2010? Навярно с продължаващия победоносен ход на неграмотността и простотията, които завладяха не само чалга-клубовете. В училища и в болници, да не говорим за интернет-форумите, се грубиянства и попържа с небивала интензивност. И този стил неслучайно доминира в българския обществен живот - та нали той е присъщ и на част от управляващите. Които, впрочем, завършват 2010 с драматично влошаващ се рейтинг. Логично, след една година симулации...

Автор: Александър Андреев,


Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4665656
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796