Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2011 13:12 - Българските парламентарни хърделисти
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 283 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.01.2011 07:40


    image Мила родна картинка... След 21-дневна коледно-новогодишна ваканция българският парламент подновява своята работа в атмосфера на скандали. В състояние ли е законодателният орган да подготви предстоящите през есента президентски и местни избори?  

 

Коментар на Георги Папакочев:

Парламентарната статистика сочи, че през изминалите четири сесии на 41-то НС най-много изказвания от депутатската трибуна са направили съпредседателката на групата на ГЕРБ Искра Фидосова, която по процедурни и всякакви други теми е говорила близо 20 часа, следвана непосредствено от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова с подобно впечатляващо постижение. Сега и за двете ситуацията претърпя обрат - вместо те да говорят пред народното представителство, то заговори за тях по повод поредната порция подслушани и публично огласени телефонни разговори, този път не от журналисти, а от блюстителите на „Ред, законност и справедливост”, обявили себе си за ожесточена парламентарна опозиция.

imageЗапочва голямото "мислене"

Разпространените разпечатки сочат, че диалозите отново се въртят около одиозната личност на шефа на митниците Танов, който храбро отказва да назначи протежета на двете партийки от управлението за шефове на митниците в Пловдив и респективно в Лом. Защо? Защото, според МВР-генерала от резерва и бивш агент на ДС Танов, едното протеже било „бандит”, за когото „три затвора играят на търг кой да го прибере”, а другото се оказало тройкаджия на конкурсния изпит...

Ръждясали коловози

Всичко това е само детайл от шизофреничната обстановка, в която българската върхушка навлиза в новия политически сезон, който, по прогнозата на авторитетния експерт проф. Михаил Константинов, щял да бъде „гадна изборна година”. Гадна, защото икономиката продължава да бере душа в кризисен колапс, основните партии драматично губят подкрепа, а действията на законодателния орган стават все по-зависими от ниската компетентност на мнозинството, постоянните скандали в управлението и отблъскващо слабата опозиция.

Според експерти на Института за модерна политика, който анализира работата на депутатите, досега никой парламент не е приемал толкова некачествени, ограничаващи гражданските права закони, както 41-то НС. В мониторингов доклад от края на декември изследователите отбелязаха, че парламентът е влязъл в най-лошия коловоз на своите предшественици, страда от дефицит на компетентност, от засилено влияние на частни и корпоративни интереси, упражнява лош контрол върху МВР и службите за сигурност, в резултат на което парламентарното мнозинство е изчерпало своя морален кредит.

Мушкатото говори?

Дори повече. Изследователката на парламентарната дейност доц. Лилия Методиева от Философския факултет на СУ ”Св. Климент Охридски” констатира, че за първите три сесии на сегашния парламент са били приети 195 закона без необходимия кворум, че само в българското Народно събрание депутати могат да получават заплата без да ходят на работа, че близо 30 народни представители нито веднъж не са се изказали от парламентарната трибуна, или както отбеляза пресата - „мълчат като мушкато”. Да не говорим за срамната сцена с 16-те законодатели, които със сиромашка надежда се втурнаха да получат за подарък скъпи мобилни телефони на фиктивна медийна промоция...

imageНа добър час, депутати!

По всичко личи, че върнатият за ново обсъждане Изборен кодекс ще бъде най-тежкото препятствие в началото на новата парламентарна сесия, която следва да подготви есенния президентски и местен вот. Какво обаче представляват подобни препятствия пред послушно парламентарно мнозинство, което се осланя изцяло на гласовете на подкрепяща го партия, чийто лидер продължава да преиздава антисемитските си книги, в които Холокостът е представен като лъжа, изфабрикувана от американците?

Никакви препятствия не са това за местните парламентарни хърделисти, естествено. Засега важното за тях е да минават за европейски демократи или поне да се преструват на такива.

Автор: Георги Папакочев


Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4664466
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796