Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2011 10:17 - Черно на бяло - академиците на срещата с министъра на образованието С. Игнатов - историята се пише сега!
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 336 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 16.01.2011 12:36


Изказвания на участниците на срещата на академиците и член-кореспондентите по покана на министър Сергей Игнатов - 10.01.2011 г.

Част първа

Акад. Никола СЪБОТИНОВ:

Уважаеми г-н вицепремиер, уважаеми г-н министър на образованието, младежта и науката, преди всичко искам да благодаря за поканата за тази среща. Ние считаме, че отдавна трябваше да започне диалог между министерството и Българската академия на науките като водещ национален научноизследователски център, който диалог е подчинен преди всичко на развитието на българската наука в полза на българското общество. Тъй като казахте, че има различни проблеми, които могат да бъдат дискутирани, за нас най-важният и приоритетен проблем преди всичко е състоянието на Българската академия на науките и нейното развитие. Разбира се, този проблем е подчинен на една стратегия за развитие на науката в България, една стратегия за развитие на икономиката на България.
За да говорим за закон за организация на научните институции в България, е необходимо преди всичко да знаем каква е стратегията. Едва след като стратегията е ясна, можем да говорим за организация на научните изследвания. Така че тука  нещата са малко недостатъчно логично подредени. На 7-ми, в петък, Събранието на академиците и член-кореспондентите проведе своето заседание, на което беше единодушно приета декларация. Тази декларация има преди всичко отношение към организацията в дейността на Българската академия на науките и промените, които се предвиждат на базата на внесения закон в парламента. За да бъда максимално точен, искам да ви прочета тази декларация, тя ще ви бъде дадена и официално. Тази декларация, повтарям, е на академиците и член-кореспондентите на Българската академия на науките относно важния за нас проект за изменение и допълнение на Закона за БАН.
Чете декларацията:
"ДЕКЛАРАЦИЯ
на академиците и член-кореспондентите
на Българската академия на науките относно
Проекта за изменение и допълнение на Закона за БАН

Членовете на Българската академия на науките от самото й създаване преди 141 години и досега са били дълбоко убедени, че нейната основна патриотична мисия и задължение е чрез научните изследвания да работят за духовното извисяване и материалното обогатяване на българския народ. Надяваме се, че българското правителство се ръководи от същите принципи и подбуди и като съмишленици при реализиране на посочената патриотична идея очакваме разбирателство и единодействие при промяната на законовата рамка за дейността на БАН.
 Академиците и член-кореспондентите сме дълбоко обезпокоени от внесения в Народното събрание проект за изменение и допълнение на Закона за БАН от народния представител Румен Стоилов и група народни представители. За нас този проект е напълно неприемлив, защото  предвижда разрушаване на БАН, нарушава абсолютно необходимото за изпълнение на мисията на БАН единство на научните институти и общността на академиците и член-кореспондентите и отнема  автономията на институцията, която съгласно международната оценка има висока ефективност на провежданите от нея научни изследвания.
 Според нас една промяна в Закона за БАН трябва да се основава на следните основни принципи:
1.  БАН е единна и неделима национална автономна научна организация, която обединява  академичните научни звена и общността на академиците и член-кореспондентите.
2. БАН е със статут на първостепенен разпоредител с бюджетни средства.
3. Имуществото на БАН и на нейните академични звена включва право на собственост и други вещни права, вземания, ценни книжа, дялово участие в стопански организации и сдружения, патенти и др.
4. Осигуряване на участието на държавата в институционалното и проектно финансиране на науката и научните изследвания за нуждите на материалното и духовното развитие на страната и ефективното участие в европейските програми съгласно поетите ангажименти.
Ние настояваме правителството да направи необходимото за бързото  преодоляване на отчайващото финансово състояние на водещата  научна организация в България – Българската академия на науките, а именно да получим за текущата бюджетна година крайно необходимото адекватно финансиране в рамките на бюджетната субсидия от 85 млн. лева, за да може пълноценно да изпълняваме своите задължения към държавата. Така поне отчасти ще се направи крачка към преодоляване на проблемите, в резултат на които учените и специалистите не получиха или получиха само частично заплати за месеците ноември и декември 2010 г. Институтите нямат средства за отопление и електроенергия и не могат да работят по стотиците национални и международни научни проекти. Следва да се подчертае, че от всички бюджетни организации в България само БАН е в това положение.
Ние, академиците и член-кореспондентите на БАН, настояваме правителството на Република България да прояви необходимата мъдрост и да подкрепи БАН като представител на високото ниво на българската наука, което категорично е потвърдено от становищата и оценката на водещи европейски научно-изследователски центрове и академии, изпратени до ръководните български държавни институции през 2010 година.
От Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН"
 
Тази декларация, уважаеми господа, официално ви се дава да знаете какво е становището на академиците и член-кореспондентите. То е единствено и само: прогрес в развитието на научните изследвания в полза на държавата. Българската академия на науките има високо ниво, което се оценява от всички европейски и световни научни организации. Една структура, която осигурява 60 % от научните изследвания в страната и научните публикации, 70 % от патентите, тя във всички случаи трябва да бъде съхранена, не разтурена и запазена, за да може да бъде полезна на държавата. Това е и мнението на европейските институции. Това е и нашето желание, за да бъдем полезни за развитието на страната. Въпреки тежките условия, в които се намираме, и вие го знаете много добре, Българската академия на науките показва своите възможности и за иновационните процеси, за които става дума тук. Вие добре знаете какво показахме в последно време, какви възможности демонстрира Българската академия на науките и в тази насока. Така че - напълно сме отворени, няма нито една задача, нито един проект, възложен от правителството на Република България, което учените от Българската академия на науките да не са изпълнили в полза на държавата. Затова ние считаме, че единственото добро, което може да се направи за нашата наука, е да се подпомогне Българската академия на науките в нейното развитие.
От друга страна, искаме да ви уверим, че реформата, която правим в Българската академия на науките, е точно насочена в полза на българското общество. Благодаря ви за вниманието.


следва





Гласувай:
0



1. beehive - test
16.01.2011 11:19
test
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4669811
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796