Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2011 04:44 - Живко Георгиев: Държавата е пробита, тече отвсякъде
Автор: hikari Категория: Политика   
Прочетен: 629 Коментари: 2 Гласове:
2




image

Живко Георгиев


image  Интервю на Аделина Делийска

Единствената полезност на вота на доверие е да се види каква е позицията на Синята коалиция, твърди един от директорите в "Галъп
"

Живко Георгиев е роден през 1955 г. Завършил е социология в Софийския университет, където преподава теория на емпиричното социологическо изследване и маркетингови проучвания. Директор е по изследванията в ББСС "Галъп". Женен, с две деца.

- Г-н Георгиев, израз на какво е поисканият вот на доверие към правителството от премиера Бойко Борисов при тази численост и състав на депутатите в НС?

- Този вот е естествена хватка да се търси вземането на инициатива. Не виждам какво рационално ще постигне. Парламентарният вот ще бъде потвърден и след по-ужасяващи скандали от сегашните при този състав на НС – ГЕРБ има смазващо мнозинство с безрезервната подкрепа на "Атака". Единствената полезност на това гласуване сега е да се види каква ще бъде позицията на Синята коалиция.

- Каква е политическата цена, която властта ще плати заради ченгеджийските скандали със СРС-тата?

- Ценообразуването зависи от няколко обстоятелства, които не са много ясно очертани все още. Не е много сигурно и какво още има да излиза от ченгеджийските разработки. Не е ясно и какви ще са защитните реакции на самите управляващи. Има някои неща, които, ако бъдат свършени по-бързо и добре от кабинета, ще намалят цената, която трябва да платят за гафовете. Но пък същевременно има и такива, които биха вдигнали високо цената за разплатата. При всички случаи очевидно на ГЕРБ им се поднася за плащане сметка, която те не са готови да осребрят. За съжаление това често се случва в политиката и историята. Безспорно скандалите напоследък са тежък удар срещу онези приписани качества на тази власт, които бяха основното им конкурентно преимущество. Никой в българското общество не хранеше особени илюзии, че правителството на ГЕРБ има Бог знае какъв капацитет да се справи с икономическата криза. Или пък с тежките регионални, демографски и прочее проблеми. Да не говорим пък за тежките ситуации в здравеопазването и образованието. На тази власт обаче всички възложихме надежди и вярвахме, че имат капацитет да укрепят държавността. Извинявайте, но всичко това, което се случва, не ми дава основание да мисля, че една година и половина при управлението на ГЕРБ българската държавност е крепка и здрава. Държавата е пробита, тече отвсякъде. Това е точната диагноза за случващото се у нас.

- Сегашната власт няма ли капацитета да запуши пробойните в държавността, за които говорите?

- Не съм сигурен дали има лек за това в момента. Правителството очевидно ужасно много инвестира в създаването на предпоставки за всичко, което се случва. Всъщност в тази насока то заложи толкова, колкото никъде другаде не е инвестирало. Затова смятам, че не е в състояние да спре теча. То не може да запуши нежелателното изтичане на компрометираща информация за самото него. Не се съмнявам, че в голямата си част сведенията, които ни заливат, са истина. Не смятам, че това е сглобена клевета на междуетажни маси от недоброжелатели.

- Опозицията огласи своите предложения да се върви към предсрочни парламентарни избори, как ще коментирате това?

- Тази идея не предизвиква особен ентусиазъм у мен. Ние сме в изборна година и един вот повече или по-малко – това не е основното и не натоварва особено обществото. Истината е, че в обществен план има далеч по-важни неща за решаване. Но те ще се забавят за пореден път в двайсетгодишната история на българския трънлив преход към демокрация, просперитет и т.н.. Просто има и други ходове освен предсрочно гласуване.

- Кои са те?

- Например избор на ново правителство, нови министри в кабинета. Тази възможност винаги, при всяко следващо правителство с подобни проблеми, е стояла като опция. Предимството й е, че се запазва работоспособността на ключовите демократични институции. Но във всеки случай реално оздравително събитие би било активизирането на прокуратурата. Ако дейността в прокуратурата се засили, то няма да има смисъл нито от предсрочни избори, нито от спешен ремонт на кабинета. Крайно време е дълго говореното равенство пред закона да бъде осъществено. Ако сме правова държава, пък е време това да се почувства от всички граждани. Държавността се възстановява само в контекста на правовата държава. Никакви други решения не са работещи.

- Кой трябва да си отиде от сегашното правителство по ваше мнение?

- Виновните трябва да си ходят. Има институции, които трябва да докажат кои са виновните. Другата логика, в чисто политически аспект, че трябвало да „гърмят бушони”, да се гонят неудобни, или пък дамгосване с определения като „вредни за репутацията” – всичко това не е ефективен ход.

- Какво сочат проучванията ви – тези скандали с подслушването водят ли до падане на доверието в правителството и премиера?

- Честно казано, след последните скандали доверието към ГЕРБ започна полека да пада. Но пък и последното ни изследване е отпреди последния „залп”, който удари по премиера. И предполагам, че точно този път ще има най-много възможни последици.

- Министър-председателят трябва ли да хвърли оставка?

- Дали да я хвърли, или подава – не зная кое е движението, но не мога да се вживея в ситуацията на Борисов. Ако премиерът е твърдо убеден, че е невинен, то естествено не бива да си подава оставката. Но ако знае, че част от тези подозрения, които последният „залп” провокира, са истина, то тогава подаването на оставка е достойното, мъжкото решение. Аз не зная каква е истината. Както и какво друго може да излезе в ефир тези дни.

- Освен ГЕРБ и ДПС се разтресе от скандал – изключи от редиците си Касим Дал, който пък преди това открито се изрепчи на партийния си лидер Ахмед Доган, какви ще са последствията от това?

- За самата партия не виждам никакви рискове. Не смятам, че са заплашени от разцепление или стопяване. Ако това се окаже поредно възпроизводство на предишни ситуации, каквито сме гледали и предходни години, то за ДПС нищо няма да последва. Движението няма да се разцепи, колкото и влиятелен да е бил Касим Дал в някой си регион.

- Политиците осигуряват зрелищата, ама се вдигнаха и цената на хляба и други храни, това ще се отрази ли на хората и на отношението им към политическата класа?

- Съчетанието от двата скандала със сигурност ще увеличи бройката на недоволните граждани. Ще нарасне броят на онези, които досега са били най-много склонни да приписват на ГЕРБ отговорност за положението в страната. Сега тези хора ще започнат да смятат ГЕРБ освен за отговорни и за виновни.

- Годината започна със скандали, какво ще става в парламента до изборите, ще има ли нови разцепвания, отлюспвания?

- Ще се продължава напред с други подобни скандали. Лошото е, че те внасят елемент на непрогнозируемост. Винаги моделират ситуация, в която нараства ролята на случайни и конюнктурни обстоятелства. При всички случаи обаче едно е ясно – натрупва се енергия за негативен или протестен вот. А това не е от полза за управляващите. Нарастват и центробежните тенденции в ГЕРБ. Това ще даде енергия на всички онези, които са решили да се позиционират в изборната година като алтернативи на статуквото.

- Чуват се анонси за зараждането на извънпарламентарен опозиционен център, какво е вашето мнение?

- Засега ми е малко трудно да оценя какъв е потенциалът им. Но наблюдавайки ситуацията, репутацията, доверието в парламентарно представените сили, то със сигурност има предпоставки за зараждането на извънпарламентарна опозиция. Не е ясно обаче дали някой ще съумее да се възползва от тези дадености. Има възможности за създаването на здраво дясно, ляво и централно ядро извън парламента.

- Какво е необходимо, за да се развият партийните структури извън парламента?

- Ако изборите си останат само местни и президентски през тази година, развитието на такива структури ще се забави. Но ако има и предсрочен вот, то тогава ще се ускори.



Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
2



1. анонимен - Живко Георгиев е
23.01.2011 12:08
скапан , грозен , червен боклук , който мечтае да стане собственик на голф игрище , като другите скапани, грозни , червени боклуци - Андрей Райчев и Кънчо Стойчев !
цитирай
2. pitashtia - Тъпотии
24.01.2011 00:31
Какво ако има предсрочни избори. Нито една от политическите сили представени в парламента и участвали в прехода не е алтернатива на статуквото и хайдушкия преход. Десните бяха във властта и се видя, че не стават. Те не са се разграничили от безобразията на СДС и виновните за тях, а за тройната коалиция просто не е нужно да се обяснява, че това си е самата мафия. Тогава кого да избираме и защо.
И целта на упражнението е очевадна-предсрочни избори преди извън парламента да се е консолидирала нова политическа сила със заявка за промяна след като стана ясно, че пъдарят на царят не е по-различен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hikari
Категория: Изкуство
Прочетен: 4651863
Постинги: 6284
Коментари: 5529
Гласове: 11796